Gastric Bypass Ervaring van Clara van Donderen

Die eeuwige strijd tegen de kilo’s, mijn Gastric Bypass Ervaring

Eerst maar even voorstellen, ik ben Clara en ik ben de eeuwige strijd zo’n 45 jaar geleden begonnen. Je kent dat wel je vind dat je een paar kilo kwijt moet en begint dus je eerste dieet of eigenlijk het “die eet niet”.

De eerste kilo’s

En met succes. Je valt 5 kilo af en bent daar dan heel blij mee. Je bikini staat weer netjes dus je kunt op vakantie. Als je genoten hebt van je vrijheid zijn de 5 kilo weer terug en heeft nog wat extra vriendjes mee genomen. Dit klinkt jullie allemaal vast heel bekend in de oren.

Dus gaan we over naar het volgende begeleide professionele dieet. En ja hoor je valt weer lekker af en bent weer heel tevreden over je zelf en het behaalde resultaat. Verder met je leven dus maar.

Emotie Eten

Je hebt wat tegenslagen die je lekker weg eet. En ook de goede dingen in het leven vier je met eten en drinken. En voor je het weet heb je ernstig overgewicht. Je jojoot nog een poos door met allerlei wel dan niet gezonde diëten, en ontwikkeld gaande weg diabetes. Eerst pilletjes maar helaas dan komt toch het moment van de gevreesde spuit. Dapper ga je op aanraden van arts en verpleegkundige naar de diëtiste en het volgende dieet en nu moet het echt lukken het gaat om je gezondheid.

Je werkt natuurlijk ook nog 40 uur per week maar ziet toch kans om wat tijd vrij te maken voor bewegen. Hup naar de sportschool. En gelukkig je valt weer wat af. Dit hou je weer een tijdje vast maar dan gebeurt er plotseling weer iets waardoor je leven op zijn kop staat. En je grijpt weer naar je grote troost het eten.

En dan krijg je door dat de insuline die je inmiddels met zo’n 200 eenheden per dag nodig hebt om je suiker onder controle te houden het afvallen erg bemoeilijkt.

Advies van een Internist

Je internist raad je aan om eens te denken aan het plaatsen van een maagband en natuurlijk ga je hier in mee. Je krijgt wat voorlichting en een keurig bandje om je maag om er voor te zorgen dat je minder gaat eten. En dat werkt je gaat van de 137 kilo terug naar de 100 kilo en bent de hemel te rijk.

Gastric Bypass Ervaring Clara van Donderen

Maar helaas dan stopt ook dat feestje, je maagband werkt niet meer voor maar tegen je omdat je te weinig gaat eten. Want ja als je te weinig eet stopt het afvallen en slaat het lichaam weer zo veel mogelijk op. Dan maar weer meer bewegen maar door het te weinig eten heb je daar eigenlijk de energie niet meer voor. En bovendien wilt je lijf ook niet zo meewerken. Je krijgt last van allerlei pijntjes en ontstekingen. Kortom dat bewegen lukt niet meer.

En langzaam maar zeker kom je weer aan en zit je weer op de 110 kilo.

En dan komt het moment dat je besluit drastisch in te laten grijpen en te gaan voor een maagverkleining.

In mijn geval een Gastric bypass.

Wat is een Gastric Bypass

Wat is dat nu precies?

Een gedeelte van je maag het bovenste gedeelte ongeveer te grote van een kiwi wordt gescheiden van de rest van je maag door middel van nietjes.

Je dunne darm wordt omgelegd en bevestigd aan het kleine gedeelte van je maag. Je hebt nu een veel kleinere maag en kunt dus echt veel minder eten.

Hoe gaat dat in zijn werk. In mijn geval ben ik geopereerd door de obesitas kliniek verbonden met het olvg west in Amsterdam. In het olvg west zit een afdeling van het NOK. Nederlandse obesitas kliniek.

Je meld je aan en dan krijg je eerst een algemene voorlichting avond of middag. Hier hoor je al veel over wat er staat te gebeuren. Je kunt dan aangeven of je in aanmerking wilt komen. Daarna wordt je opgeroepenen voor nog een voorlichting in een kleinere groep met mensen die zich hebben aangemeld.

Volgende stap is de screening. Er wordt gekeken of je inderdaad een geschikte kandidaat bent. Dit wordt aan de hand van vragen formulieren en gesprekken gedaan.

Deskundige Begeleiding

Je krijgt een gesprek met een psycholoog, een arts, een diëtiste en een beweging deskundige. Samen gaan die beslissen of je in aanmerking kunt komen.

Krijg je groen licht dan kom je met een groep van ongeveer 10 mensen in een voortraject terecht waar je wordt voorbereid op de operatie en vooral op wat daarna komt. Je leert wat je wel en niet moet en kunt eten en hoe je om moet gaan met emoties en al de triggers die je kunnen belemmeren in het afvallen.

Want ja je moet het nog steeds zelf doen. In het eerste jaar helpt de operatie voor 80% mee en daarna zal je het toch echt zelf in de hand moeten houden. Maar gelukkig krijg je daar alle hulp en begeleiding bij ook na je operatie. Je blijft onder controle van de Psycholoog, arts, diëtiste en beweging deskundige.

7 jaar lang. Het eerste jaar redelijk intensief en later een paar keer per jaar.

Het is geen tovermiddel maar wel een grote steun in de rug. En het goede nieuws

Ik ben diabetes vrij en 50 kilo lichter dan 19 februari 2016 de dag van mijn wedergeboorte.

Gezonde Groet,

Gastric Bypass Gastric Bypass Ervaring van Clara van Donderen Clara

5 Reacties

  1. Ik heb 5 jaar gpb en nu heb ik moeiye om uberhaupt wat te eten krijg niks of nauwelijks wat binnen…buik krampt 1 kruimel en ik zit vol op her misselijke af

  2. Maagverkleining is de allermakkelijkste manier om af te vallen. Hup onder het mes. Maag wordt zo klein als een ei dus veel kan er niet in en het afvallen gaat vanzelf. Geen kunst!

    • Ja ja simpel ,onder het mes en je valt af ?je weet niet waarover je praat ,dit is een hulpmiddel,geen sprookje ,je moet het zelf doen ,om medische redenen een gbp gehad ,eerst in een traject ,je krijgt niet zo maar groen licht ,jammer dat de mensen altijd oordelen en met een vingertje wijzen ,das de mentaliteit van tegenwoordig helaas

  3. Wat goed hoor 50 kilo minder, ik ben 20 kilo afgevallen in anderhalf jaar zonder hulp of zonder pillen of wat dan ook. Wat ik heb gedaan is me zoetigheid gelaten, veel vers fruit en veel rauwkost eten. Niet te veel eten van alles, optijd eten en 2 liter water per dag. Ben nu anderhalf jaar verder en val gelukkig nog steeds af. Binnenkort ga ik ook trainen

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in