In mijn vorige artikel kon je alles lezen over gezonde vervangers voor geraffineerde suikers, die geen of weinig effect hebben op je bloedsuikerspiegel. In dit artikel zal ik wat dieper ingaan over gedroogd fruit en honing. Dit zijn ook goede en natuurlijke vervangers voor geraffineerde suikers.

Wat is gedroogd fruit?

Gedroogd fruit wordt gemaakt door het vocht uit de vruchten te laten verdampen. Hierdoor wordt het fruit kleiner en donkerder. Door het drogen verdwijnt alle vitamine C uit het fruit, maar andere vitaminen en mineralen nemen juist toe in voedingswaarde. Daarbij zijn veel gedroogde vruchten, zoals vijgen, pruimen en abrikozen, erg rijk aan voedingsvezels. Deze vezels zorgen voor een goede stoelgang en zijn goed voor hart en bloedvaten. Gedroogd fruit trekt veel vocht aan, waardoor het erg belangrijk is om er goed bij te drinken. De vruchten kunnen een gunstig effect hebben op het cholesterol in het lichaam. Dit dankzij de aanwezigheid van antioxidanten, die het goede cholesterol (HDL) beschermen en een ontstekingsremmende werking hebben.

Nadelen gedroogd fruit

 • De hoeveelheid fruitsuikers in gedroogd fruit is vele malen hoger dan in vers fruit, bijna het dubbele.
 • Het grootste gevaar van de meeste gedroogde fruitsoorten is dat je er gaatjes van kunt krijgen. Gedroogde vruchten zijn erg zoet en plakkerig, waardoor kleine stukjes aan de tanden kunnen blijven plakken en zo gaatjes veroorzaken.
 • Het bevat veel meer calorieën dan vers fruit
 • Je eet er snel te veel van.

Waar moet je op letten?

Als je gedroogd fruit koopt dan is het belangrijk om op de volgende dingen te letten

 • Gedroogde vruchten worden vaak gekonfijt. Konfijten betekent dat eerst een deel van de natuurlijke fruitsappen aan de vrucht onttrokken worden door het product te koken. Vervolgens wordt aan het kookvocht suiker toegevoegd. In dit mengsel blijven de vruchten dan 24 uur liggen, waarna het geheel ingekookt wordt. Dit proces kan een aantal dagen achter elkaar herhaald worden.
 • Koop geen gekristalliseerd fruit. Deze worden bestrooid met suiker en dan alsnog ingedroogd. Dergelijke vruchten bevatten 75% toegevoegde suikers.⦁
 • Regulier gedroogd fruit wordt soms gezwaveld om de frisse kleur te behouden, daarom kun je ze beter biologisch kopen.
 • Gedroogde vruchten worden vaak “verrijkt” met suiker.

Welke soorten Gedroogd Fruit zijn er?

 • Rozijnen. Deze zitten boordevol polyfenolen (de antioxidanten die ook in rode wijn zitten), ijzer, magnesium, kalium, vitamine uit de B groep en boron. Dit mineraal is zeer belangrijk voor de botaanmaak. Rozijnen zijn goed voor gezonde tanden en tandvlees. Ze bevatten bacteriedodende bestanddelen die de vorming van tandplaque tegengaan. Een kleine kanttekening bij rozijnen is dat er meestal zonnebloemolie aan is toegevoegd. Dit om de vruchten sappiger te maken.
 • Dadels zijn een rijke bron van vitamine B6, B5, koper, ijzer, kalium, mangaan en magnesium. Dadels zijn rijk aan tannine en dat heeft een ontstekingsremmende werking.
 • Pruimen helpen erg goed tegen verstopping. Ze zorgen er ook voor dat het ijzer beter wordt opgenomen in je bloed en zijn een goede bron van boron, wat er belangrijk is voor de botaanmaak. Ze vormen een rijke bron van vitamine B, A, K, koper en kalium.
 • Gedroogde abrikozen bevatten veel ijzer en zijn ook een goede bron van magnesium, fosfor, silicium, calcium, kalium, lycopeen (een krachtige antioxidant). Gedroogde abrikozen zijn ook erg goed voor mensen met een hoge bloeddruk en mensen die last hebben van bloedarmoede.
 • Vijgen zijn een rijke bron van kalium, magnesium, ijzer en calcium.
 • Gedroogde kersen bevatten veel vitamine A, C en koper.
 • Moerbeien bevatten vooral ijzer, calcium, vezels, vitamine C en K. Ze zijn ook rijk aan antioxidanten.
 • Gedroogde rode bananen zijn rijk aan, vitamine B6, koper, kalium, magnesium en mangaan. Dit is een goede vervanger voor de bananenchips, die tegenwoordig veel gegeten worden. Deze chips is meestal gezoet met rietsuiker en daarom niet meer gezond te noemen. Aan gedroogde bananenstukjes is verder niets aan toegevoegd.
 • Gojibessen hebben een hoge voedingswaarde

Suikergehalte Gedroogd Fruit

Er zijn nog veel meer soorten gedroogd fruit te koop, maar dit zijn de meest gangbare.

Het grote nadeel is dat de meeste gedroogde fruitsoorten een erg hoog suikergehalte bevatten en daardoor niet standaard geschikt zijn voor diabetici. Mensen die last hebben van hypoglykemie kunnen ook beter voorzichtig zijn met gedroogd fruit. Fruit en gedroogd fruit kunnen zorgen voor een flinke suikerdip. De glycemische lading kan wel per soort fruit verschillen. Als je een goed spijsverteringsstelsel hebt dan kun je dit opvangen door er wat noten bij te eten. De eiwitten en vetten van de noten voorkomen een suikerdip en zorgt ervoor dat de vetoplosbare vitaminen uit het fruit goed worden opgenomen. Bovendien blijf je zo langer verzadigd.

Als je een droogoven hebt, is het heel makkelijk om zelf je fruit te drogen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik tot nu toe nog steeds voor het gemak heb gekozen en mijn gedroogde fruit heb besteld. Heerlijk om ook daarmee te kunnen afwisselen. Al hun gedroogde fruit is biologisch en onbewerkt (oké, op het drogen na dan). Het is echt een aanrader om hun assortiment eens te bekijken. Ze zijn ook voordeliger dan de meeste webwinkels en de kwaliteit is super.

Recepten met Gedroogd Fruit

Gedroogd fruit is heerlijk om zo los te eten of samen met wat noten, maar je kunt er natuurlijk ook iets leuks van maken. Wat dacht je van een heerlijke Brownie?

Zoals je leest heeft gedroogd fruit veel gezondheidsvoordelen, maar vanwege de nadelen kun je ze beter beschouwen als een gezond extraatje.

Als laatste wil ook nog even iets vertellen over honing, omdat ik die nog niet genoemd heb. Honing is ook en gezonde suikervervanger (mits je raw en onbewerkte koopt), maar heeft net als gedroogd fruit veel effect op je suikerspiegel. In mijn artikel over de nadelen van superfoods  kun je alles lezen over de gezondheids voor- en nadelen van honing.

Eet en Geniet!

 

3 Reacties

 1. Gedroogde vruchten kunnen uw inname van vezels en voedingsstoffen stimuleren en leveren uw lichaam grote hoeveelheden antioxidanten.

  Er zijn echter ook veel suiker en calorieën aan toegevoegd dan kan het problemen veroorzaken wanneer ze worden gegeten in overmaat.

 2. “Als je een droogoven hebt, is het heel makkelijk om zelf je fruit te drogen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik tot nu toe nog steeds voor het gemak heb gekozen en mijn gedroogde fruit heb besteld. Heerlijk om ook daarmee te kunnen afwisselen. Al hun gedroogde fruit is biologisch en onbewerkt (oké, op het drogen na dan).”

  Citaat uit bovenstaande tekst over suikergehalte gedroogd fruit. Je zegt het gedroogde fruit te bestellen.Vraag: Wie is ‘hun’ en waar bestel je?

 3. Droog Fruit is biologisch gedroogd fruit wat met zorg is gekweekt, geplukt en door de zon gedroogd, zonder daarvoor extra middelen te gebruiken. Bijzonder geschikt als tussendoortje of toevoeging in een gerecht die past bij een gezonde levensstijl. Dit fruit is puur & eerlijk maar vooral heel erg smakelijk.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in