Home Dieet, Voeding, Gezondheid, Sport Geen Trassi meer uit Indonesië

Geen Trassi meer uit Indonesië

Iedereen die wel eens een Indische maaltijd eet, proeft meteen als Trassi ontbreekt, toch weet bijna niemand wat Trassi is. Trassi is trassi gemaakt van gemalen garnalen en wordt als smaakversterker gebruikt in ruim 80% van alle Indische gerechten. Omdat Trassi de smaak in sterke mate bepaalt smaken gerechten zonder Trassi niet zoals je ze gewend bent. Met andere woorden: ‘Geen Nasi, zonder Trassi’ Des te groter is de paniek onder Indische koks nu er geen Trassi meer uit Indonesië naar Nederland komt. Maar wat is de oorzaak van deze Trassi-stop?

Wat is Trassi

Trassi is gemaakt van gemalen garnalen en is leverbaar in drie varianten, als poeder-, als pasta- of als blok- of plakjes-vorm. De poedervorm verliest snel smaak en is daardoor minder populair. Normaal gesproken zijn de Trassi-varianten verkrijgbaar bij de Toko. Juist de blokjes Trassi zijn op dit moment moeilijk te krijgen. Bij onze speurtocht naar de oorzaak achter het Trassi mysterie blijkt dat er in het verleden Rhodamine B is gebruikt om de Trassi een mooie kleur te geven. Rhodamine B is echter een rode kleurstof die onder andere in kleding wordt gebruikt en niet geschikt is voor etenswaren. Volgens de voedsel- en warenautoriteit is dat echter niet het probleem dat Trassi niet leverbaar is. Ook gaan er geruchten dat de zogenaamde ‘Volkstrassi’ de import uit Indonesië blokkeert. Volkstrassi is Trassi die gemaakt wordt ‘in de huiskamer’, dit gebeurt vaak bij arme gezinnen. Deze gezinnen beschikken vaak niet over verse garnalen en gebruiken hierom slechte garnalen en zelfs visafval zoals vissenkoppen om de Trassi te maken. De Indonesische warendienst zou hier streng op controleren en de export van Trassi tegenhouden.

Alternatief voor Trassi

Is er een alternatief voor Trassi? Jazeker, tot de Trassi uit Indonesië weer leverbaar is kun je bijvoorbeeld Bladjan of Napi gebruiken.

Trassie Tantes
Trassie Tantes
Yvonne Keuls

Bestel dit boek bij bol·com
voor 17.00 besteld, morgen in huis

Tip voor Vegetariërs en Veganisten

Eerder vertelden we dat in ruim 80% van de Indische gerechten Trassi verwerkt is. Aangezien Trassi gemaakt is van gemalen garnalen is het raadzaam om navraag te doen of er Trassi is gebruikt in je Indische maaltijd.

Slamat Makan, Eet Smakelijk!

2 Reacties

  1. U noemt in uw artikel ; Bladjan of Napi, als vervanging voor trassie.
    Is dat kant en klaar verkrijgbaar? Het is nogal bewerkelijk om zelf te maken.
    Ben reuze benieuwd, ik heb er nog nooit van gehoord.

  2. Heb net trassi gekocht die gefabriceerd is in Malaysia. Heb deze nog niet verwerkt en weet niet of dit enig verschil maakt met die uit Indonesia.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

We zoeken 5000 personen die gratis afslankproducten willen testen. Meld je aan.

Gratis Afslank

Producten Testen

15987