Hoe Dutch Design je helpt gezond en bewust te eten; het ETE bord

Meer dan een jaar geleden benaderde de Nederlandse ontwerpster Annet Bruil, Vetvrij.com. Ze onderzocht waardoor mensen moeite hebben elke dag gezond te eten. Zij vond, mede door de enquete op vetvrij.com, dat portiegrootte voor veel mensen moeilijk in te schatten is. Wat is 200 gram worteltjes op een bord? Hoeveel vlees is verstandig om te eten?

De voorbereiding van Het ETE Bord

Hierop bedacht zij het ETE bord. Dit bord helpt je om de juiste hoeveelheiden op te scheppen tijdens een maaltijd. Het laat je duidelijk zien hoeveel ruimte die 200 gram groente nou écht innemen op je bord en wat de verhouding is tussen groente, koolhydraten en eiwitten. Door een mooie en simpele afbeelding kun je als gebruiker zien hoeveel je van elke voedingsgroep moet opscheppen. Maar haar onderzoek wees ook uit dat veel gebruikers een gemixte maaltijd eten, maaltijden waarbij bijvoorbeeld vlees en groenten in één gerecht zijn verwerkt (denk aan een wokmaaltijd of een pastasaus). Hiervoor heeft het bord een slimmigheidje! Niet alleen strikt gescheiden maaltijden kunnen opgeschept worden, ook gemixte maaltijden kunnen in de juiste verhouding opgeschept worden. Zo kun je het bord letterlijk bij alle maaltijden gebruiken.

Het ETE Bord is een feit!

Na de enquete op vetvrij.com is Annet Bruil op zoek gegaan naar een goede producent, iemand die kwaliteit levert maar ook goed is voor zijn medewerkers. In eerste instantie ging ze op zoek binnen de sociaal verantwoorde sector in Azië. Echter, het bleek erg lastig om voor een kleine serie een goede en sociaal maatschappelijk verantwoorde onderneming te vinden. Door eens goed om haar heen te kijken vond ze uiteindelijk een goede samenwerking met Drukkerij Mooi uit Gorichem. Deze drukkerij, voormalig onderdeel van de sociale werkvoorziening de Avelingen groep, levert hoogstaande gezeefdrukte borden en draagt bij aan sociaal verantwoord ondernemen door samen te werken met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Van de 13 medewerkers zijn er 11 met een sw-indicatie. De sociaal verantwoorde Drukkerij Mooi bleek een goede match!

ete-bord-broccoli

Gezond eten word je zo makkelijk gemaakt

Nu, ongeveer een jaar later, is een kleine serie van het ETE bord geproduceerd. Gezeefdrukt op hoogwaardige borden van keramiek laten deze borden je zien wat de aanbevolen hoeveelheden van diverse voedingsgroepen zijn, gebaseerd op de kennis van het voedingscentrum. Gezond eten word je zo heel makkelijk gemaakt!

De borden zijn vaatwasser bestendig en zijn uiteraard voedselveilig.

De borden zijn op het moment te koop via de ontwerper. Je kunt kiezen uit een Engelstalige versie of een Nederlandstalige versie. Neem met haar contact op via haar email. Een bord kost €24,50 en de borden worden naar je toegestuurd via PostNL.

Wil je meer weten, kijk dan ook eens op de website of laat een bericht achter in de comments. Mail haar wanneer je persoonlijke vragen hebt of geïntresseerd bent in het bestellen van een groot aantal borden.

Groeten,

annet

Website: www.eteplate.com
Link naar Drukkerij Mooi: http://www.drukkerijmooi.nl/
Email address: [email protected]

1 reactie

  1. dat klopt helemaal, ik gebruik ze nu 2 dagen, en inderdaad moet veel vaker naar het toilet, en ik heb ook dat gekke platte doosje, helaas precies het zelfde mee gemaakt, kreeg ook een mail, dat ik ze besteld had, en 2 dagen later kreeg ik dhl aan de deur, ik was niet thuis, 2e keer was ik ook niet thuis. de 3e keer wel. en inderdaad 45 euro moeten betalen aan de deur! ik ben benieuwd of het helpt, ben nu 2 dagen bezig!

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in