Wat is een Gezond Gemiddeld Gewicht voor Kinderen en Tieners? Raadpleeg deze tabel en lees alles over kinderen met onder- en overgewicht.

Kinderen met overgewicht is probleem dat dagelijks groter wordt. Ben je benieuwd of jouw kind een gezond gewicht heeft. of juist overgewicht en dieet moet volgen? Raadpleeg dan de tabel voor de gemiddelde gewichten van kinderen en tieners van 2 tot 16 jaar.

Ondanks dat er de laatste jaren steeds meer aandacht is voor een gezonde levensstijl, is het aantal kinderen met overgewicht niet afgenomen. Ben je benieuwd of jouw kind een gezond gewicht heeft of juist aan de zware kant is? Raadpleeg dan onderstaande tabel waarin je kunt zien wat gemiddeld genomen een gezond gewicht is voor jongens en meisjes van 2 tot 16 jaar.

Ouders zijn het voorbeeld voor hun kinderen. Wil je weten hoe het er voor staat met je eigen gewicht? Bekijk dan de tabel gezond gewicht voor volwassenen.

Tips voor Kinderen met Overgewicht

Helaas hebben nog steeds veel kinderen overgewicht. Overal liggen de verleidingen op de loer en vaak weten ouders en kinderen niet hoe ze hiermee om moeten gaan. Met een aantal eenvoudige tips voor kinderen met overgewicht is het echter goed mogelijk overgewicht aan te pakken. De voedingsindustrie speelt een grote rol in het verleiden van kinderen. Op verpakkingen worden de leukste plaatjes en superhelden afgebeeld of je kan sparen voor spullen of uitjes. Een scene in de supermarkt is voor niemand leuk, dus ouders geven vaker dan hun lief is, gehoor aan het gezeur van hun kroost.

Overal liggen de verleidingen op de loer. Vaak weten kinderen (en ouders) niet hoe ze overgewicht van kinderen aan moeten pakken. Met een aantal eenvoudige tips voor kinderen met overgewicht is het echter goed mogelijk om overgewicht te verminderen.

De voedingsindustrie speelt hier een grote rol in door op de verpakkingen de leukste plaatjes en helden te drukken of er een of andere spaaractie aan vast te knopen. Na veel gezeur van je kind ga je vaker overstag dan je lief is. Met vaak alle gevolgen van dien. Iets lekkers zo af en toe kan geen kwaad maar het moet wel iets speciaals blijven. Afgelopen week schrok ik zo erg van een jong kind met overgewicht. Zelfs mijn zoontje van 5 zei dat die jongen toch wel erg dik was en zelfs borsten had. Ik vond het verschrikkelijk voor de jongen. De moeder die erbij was, had zelf ook overgewicht aan haar te zien. Ik kan dan niet begrijpen dat de moeder niet ingrijpt, maar het verhaal verder van de jongen ken ik niet. Wel zette het me weer aan het denken hoe je een kind nu leert wat wel en niet gezond is. Mijn eigen kinderen weten inmiddels veel over gezonde en ongezonde voeding en roepen vaak ook door de winkel bij het snoep “mama hier zit veel suiker in hé “. Ook bij ons mag gerust een keertje gesnoept worden, maar dan wel af en toe.

Ouders zijn het voorbeeld voor hun kinderen. Ben je benieuwd of je zelf een gezond gewicht hebt? Raadpleeg dan de gezond gewicht tabel voor volwassenen.

Een Keer per Week Wegen

Om de gewichtscurve van een kind in kaart te brengen is het raadzaam om 1x per week te wegen. Doe dit bij voorkeur in de ochtend en op dezelfde dag. Het lichaamsgewicht van kinderen schommelt van nature, dus dagelijks op de weegschaal staan geeft een vertekend beeld. Als gevolg van een gezonde leefstijl, gaat de weegschaal meestal automatisch ook een gezond gewicht aangeven! Gezond eten en je goed voelen is veel belangrijker dan op je voeding letten met als enig doel slank te zijn.

Recepten voor Kinderen

Goede voeding is essentieel voor volwassenen en kinderen. Maar wat is verantwoord? De basis zit in natuurlijke producten die niet alleen gezond zijn maar ook in de smaak vallen bij kinderen. Het Recepten Afslankplan heeft een aantal voordelen:

 • De recepten bestaan enkel uit natuurlijke producten
 • De recepten zijn voordelig en makkelijk te maken
 • De recepten zijn geschikt voor het hele gezin
 • De recepten helpen je wekelijks tot wel 2 kilo lichaamsvet te verbranden

Snel en Eenvoudig Afvallen?

Heb je al van alles geprobeerd? Lukt het je niet om jouw dieet vol te houden of zit je binnen no-time weer op je oude gewicht wanneer je stopt met je dieet? Afvallen is eenvoudiger dan je denkt! Verbrand snel overtollige kilo’s en buikvet met eenvoudig te bereiden afslank recepten voor het hele gezin.

Uit recent onderzoek blijkt dat 2 of de 3 mensen juist aankomt van een dieet in plaats van afvalt. Om die reden is er een effectieve afslank methode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect compleet vermijdt. Naast heldere uitleg krijg je heerlijke recepten die garant staan voor een snelle vetverbranding met blijvend resultaat.

Je kunt het volgende verwachten:

 • Heerlijke en eenvoudig te bereiken recepten
 • Geschikt voor het hele gezin
 • Je hebt geen honger
 • Bevat ook vegetarische gerechten
 • Je hoeft niet te sporten (mag natuurlijk wel)
 • Zonder moeite meerdere kilo’s per week afvallen

Wil jij: Eenvoudig Afvallen? Zonder Honger? Blijvend Resultaat?

Ontdek ook hoe je meerdere kilo’s per week kunt afvallen met lekkere en eenvoudig te bereiden recepten:

Het Recepten Afslankplan Risicovrij Uitproberen

Door de natuurlijke eigenschappen van de recepten is gewichtsverlies niet alleen gegarandeerd, het is ook nog eens blijvend.

Gratis Deskundig Advies voor Kinderen

Er zijn verschillende deskundigen verbonden aan deze website. Nicole Vrehen is diëtiste en gespecialiseerd in kinderen met overgewicht. Heb je een vraag, of wil je advies? Bezoek dan haar profielpagina voor een deskundig advies.

Body Mass Index (BMI) voor Kinderen

De Body Mass Index (BMI) is een index die de verhouding tussen de lengte en het lichaamsgewicht weergeeft. Net zoals bij volwassenen, wordt deze ook bij kinderen gebruikt om iets te kunnen zeggen over het lichaamsgewicht. De BMI wordt berekend door het gewicht in kilo’s te delen door de lengte in meters in het kwadraat. Oftewel: het gewicht deel je door de lengte en de uitkomst hiervan deel je nog nog een keer door de lengte. De beoordeling van de BMI is tot 18 jaar anders dan bij volwassenen. Bij kinderen hangen lengte en gewicht namelijk sterk af van de leeftijd omdat ze nog in de groei zijn. Of jij of je kind ondergewicht, een gezond gewicht, overgewicht of obesitas heeft wordt in veel gevallen berekend door middel van je Body Mass Index. Maar wat wil het precies zeggen en waar moet je rekening mee houden?

Zoals je in de tabellen kunt zien, wordt er onderscheid gemaakt tussen jongens en meisjes. Dit is ook het geval bij de Body Mass Index voor kinderen

Bedenk bij het hanteren van deze gegevens dat het gaat om gemiddelden. Sommige kinderen zijn nu eenmaal wat langer of zwaarder gebouwd in vergelijking met andere kinderen. Bij een hoger gewicht is er dus niet automatisch sprake van overgewicht.

Om iets te kunnen zeggen over het lichaamsgewicht wordt ook bij kinderen de Body Mass Index (BMI) gebruikt. De BMI wordt berekend door het gewicht in kilo’s te delen door de lengte in meters in het kwadraat. Oftewel: het gewicht delen door de lengte en dan nog een keer door de lengte. Wel is tot 18 jaar de beoordeling van de BMI anders dan bij volwassenen. Bij kinderen hangen lengte en gewicht namelijk sterk af van de leeftijd omdat ze nog in de groei zijn. Of jij of je kind ondergewicht, een gezond gewicht, overgewicht of obesitas heeft wordt in veel gevallen berekend door middel van je Body Mass Index. Maar hoe bereken je een BMI, en wat wil het precies zeggen? Als je meer over gezond gewicht en de Body Mass Index wil weten adviseren we je om het artikel ‘Body Mass Index‘ te lezen. Zoals je in de onderstaande tabellen kunt zien wordt er onderscheid gemaakt tussen jongens en meisjes. Dit is ook het geval bij de Body Mass Index voor kinderen. (bron)

Bedenk bij het hanteren van deze gegevens dat het gaat om gemiddelden. Sommige kinderen zijn nu eenmaal langer of wat zwaarder gebouwd ten opzichte van andere kinderen. Bij een hoger gewicht is er dus niet automatisch sprake van overgewicht.

Gezond Gewicht Tabel voor Kinderen

Gezond gewicht voor Jongens: Gezond gewicht voor Meisjes:
Leeftijd Gewicht (kg):
2 12
3 15
4 17
5 20
6 22
7 24
8 26
9 28
10 31
11 35
12 39
13 45
14 52
15 57
16 61
Leeftijd Gewicht (kg):
2 12
3 15
4 17
5 18
6 21
7 24
8 27
9 31
10 35
11 39
12 43
13 48
14 52
15 55
16 57

 

Kinderen met overgewicht + WerkboekKinderen met overgewicht + Werkboek door Gerbrand van Hout


Help, mijn kind is te dikHelp, mijn kind is te dik door Kurt Widhalm

Mocht je vragen hebben over dit artikel? Gebruik dan het reactieformulier op deze pagina.

509 Reacties

 1. Als je te licht of te zwaar hier word aangegeven betekent het niet meteen dan je dat bent. Want het hangt ook van je lengte af.

 2. Ik ben 11 jaar, ongeveer 1m 55 en ik weeg 42. Ben ik te dik? Mijn ouders en mijn broer noemen me steeds “iets te dik”. Ik ben heel erg onzeker :(

 3. Ik ben 14 1.52 en 56 kilo ik ben echt te dik en kijk elke dag op pro Ana sites en wil na de vakantie beginnen met afvallen en 40 wegen!!

 4. Jullie moeten niet zagen. Ik ben 14 jaar (jongen) en heb 81 kg. Maar ik ben wel 1.76m maar het ziet er echt niet uit..

 5. Ik ben een meisje van 13 jaar ik weeg 43 kg is dat te dik ik ben niet groot maar ook niet klein als ik het tegen mijn vriendinnen zeg dan zeggen ze dat ik me aanstel ik vind zelf dat ik er dik uitzie vooral mijn bovenbenen kan ik hier iets aan doen??

 6. Ik wil afvallen want ben 13 en weeg 75 en ben aan stressen omdat ik wil graag 40 wegen ik ben ook laatste tijd vaak verdrietig erover ik heb hulp nodig

 7. voor alle mensen hier boven je ziet zelf of je goed te dik of te dun bent ik ben 14 jaar 48kg en 1,57 maar bij mij bestaat een groot gedeelte uit spier waarom omdat ik train om het lichaam te krijgen wat ik mooi vind vandaag was de 1 keer in anderhalf jaar dat ik ging kijken hoe zwaar ik was maar welk getal je ook ziet maakt niet uit als je in de spiegel kijkt en jij vind je lichaam mooi laat hen dat zo of maak het mooier (als je wilt) ik woog me zelf niet omdat ook al woog ik 80 kilo en k vond dat ik er nog stee goed uit zag dan laat ik het ook zo maar ik dacht dat niet altijd ik heb 9 maanden geen vlees gegeten MAAR WEL VLEES VERVANGERS die zijn zo belangrijk ander mis je een hoop en zak je na een tijd gewoon in elkaar omdat je spieren die nodig hebben .

  • Waarop is je reactie gebaseerd Natasja? Wij hebben de cijfers van het CBS en het Voedingscentrum als referentiekader gebruikt.

 8. Hey ik een meisje van 14 jaar 177 en ik weeg rond de 53 \54 is dit wel goed want soms voel ik mezelf best wel dik

  • Hoi! Je bent echt niet te dik hoor als je 177 cm bent en 53/54 kg weegt! Je bent denk ik eerder aan de dunne kant… Je kunt ook je bmi berekenen op voedingscentrum.nl. Je hoeft niet persee uit te gaan van bet gewicht in het rooster op deze site want deze geeft alleen een gemiddelde aan per leeftijdscategorie. Je gewicht hangt niet alleen af van je leeftijd maar ook van je bouw en lengte, denk daarom maar niet dat je te dik bent hoor! Waarschijnlijk ben je een knap maar onzeker meisje, is echt niet nodig! Geniet van het leven en maak je vooral niet druk om je gewicht :)

 9. Hoi,
  Ik ben 12 jaar. Ik ben 160 cm lang en weeg 44 kilo.
  Ik wil graag wat gewicht verliezen maar mijn ouders zeggen dat ik gek ben wanneer ik begin te klagen over mijn gewicht. Ik (denk ik) ben ook de dikste uit de klas. Wat ik het er liefste af wil hebben zijn mijn dikke buik en dikke bovenbenen.
  Graag een goed advies.

 10. Best mensen,
  Ik ben 160 cm lang en ik weeg 44 kilo. Ik ben 12 jaar.
  Ik probeer af te vallen maar mijn ouders zeggen dat ik gek ben wanneer ik begin te klagen over mijn gewicht. Ikzelf word gek van mijn dikke buik en dikke bovenbenen. Ik ben ( denk ik) ook de dikste van de klas. Graag een goed advies hoe ik toch kan afvallen.

  • Hallo. Ik vindt het heel knap dat je iets aan je gezondheid/ gewicht wil doen.
   Als je er voor zorgd dat je genoeg beweegt en gezond eet gaat dat vast lukken.
   Je zou bv van alles wat je eet de helft kunnen nemen. Het is belangrijk dat je veel groente en fruit eet en minder aardappelen, koekjes of brood eet. 1 A 2 broodjes met een beetje beleg is voldoende. Succes, je kan het.

 11. Hoi ik ben een meisje en ik ben 10 jaar ik word over 4 manden 11 en ik ben 1,48 lang en ik weeg 50 kilo
  Ik weet zeger dat ik te dik ben
  Groetjes mini coper

 12. Hoi ik ben 10 jaar oud ik word over 4 manden 11 en ik weeg 50 kg en ik ben 1,meter 48cm lang
  Ben ik te dik
  En ik ben een meisje

 13. Ik weet dat ik niet ál te dik ben, maar zo voel ik me?
  Ik ben 13 (bijna 14) een meisje en ongeveer 1.55. Ik weeg 54 (overdag met kleren aan) en s’ ochtends 52.
  Sinds ik in de brugklas zit ben ik er heel erg mee bezig…
  Vaak zit ik dan nét op de 50 kilo, helemaal blij, maar dan komt t er meteen weer bij?
  Mijn moeder maakt zich zorgen om me, m’n vriendinnen zeggen dat ik meer moet eten…

  Alleen ik ben bang dat als ik een vreetbui heb, het er weer aankomt. Heeft iemand tips om dat te voorkomen??

  • Ik zou je geen zorgen maken als ik het zo hoor. Als je vriendinnen en moeder zeggen dat je met dit gewicht en deze lengte meer moeten eten willen ze mij niet zien hoor! xD (Ik ben 15 en weeg 42 kilo.)
   Als je je vreetbuien wilt voorkomen zal je echt moeten vragen of je ouders/verzorgers geen ongezonde snacks willen kopen, of anders verstoppen. Want het is heel moeilijk om niet te eten als je weet dat het er is. Als je ongezonde snacks weet om te wisselen met een stuk fruit zal je misschien een beetje afvallen, als dat is wat je graag wilt. Twee keer per week een beetje bewegen is ook goed voor je, een half uurtje wandelen met muziek. Als je heel veel sport moet je wel goed eten!
   Pas alsjeblieft wel op dat je niet te ver gaat en genoeg calorieën binnenkrijgt. xxx

 14. Ik ben 14, 1,67 m., ik weeg 46 kilo. Ik begin me zorgen te maken (ook mijn ouders) want ik eet niet goed of zelfs niet. Ik val vaak flauw en voel me soms heel duizelig (soms is het zo erg dat ik op de grond moet liggen). Maar ik hou absoluut niet van eten! Wat moet ik doen?

  • Ik ben een meisje van net 11 jaar ik weeg 43 kilo en ben ongeveer 1.48 cm ben ik te dik

  • ik heb dat ook. ik ben 15, 1,68 en weeg 47. Mijn familie vind mij te dun, maar ik vind mijzlef te dik. normale mensen uit mijn klas wegen rond de 53….. oeps. Ik hou ook totaal niet van eten en sla vaak maaltijden over.

 15. ik ben 11 en ik ben 1,55 m. en ik weeg 46,8 ben ik dus te dik

  PS. Mijn dokter zegt het gaat niet om de leeftijd maar hoe lang je bent dus ik weet niet wat hier staat en ten tweede. ik zie er fit uit niet dik als je mij ziet denk je dat ik 37 / 39 weeg dus ik weet niet wat je praat iedereen uit mijn klas van de meisjes is 11 behalve 3 meiden en al die meiden die 11 jaar zijn en zo kang zijn als mij en een beetje korter zijn wegen allemaal 45 43 enz enz enz . dus ik weet niet wat hier staat ❓❓❓❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌

 16. Hallo, Ik ben een meisje van 12 jaar, mijn BMI is 14!
  Ik ben 160 cm lang!
  En ik weeg 36!
  Andere mensen zeggen vaak dat ik meer moet eten!
  Ik heb zelfs al wel eens gehoord dat mensen dachten dat ik anorexia heb! Maar dat is niet zo!
  Maar ik vind mezelf dik vooral mijn boven benen! Daar blubberd allemaal vet… moet ik nu afvallen of aan komen? En ik heb een sixpack ? hoe kan dat?

 17. Ik ben een meisje van 12 jaar, mijn BMI is 14!
  Ik ben 160 cm lang!
  En ik weeg 36!
  Andere mensen zeggen vaak dat ik meer moet eten!
  Ik heb zelfs al wel eens gehoord dat mensen dachten dat ik anorexia heb! Maar dat is niet zo!
  Maar ik vind mezelf dik vooral mijn boven benen! Daar blubberd allemaal vet… moet ik nu afvallen of aan komen? En ik heb een sixpack ? hoe kan dat?

  • Hoi! Nee hoor, je hebt een gezonde bmi (20,6) en je gewicht past goed bij je lengte! No worries :)

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in