Afvallen: zo blijf je gemotiveerd

Iedereen die ooit begonnen is aan een afval-avontuur kent het wel: “ik ga maandag beginnen met gezond eten en sporten”. Het beginnen op die bepaalde dag is het eerste obstakel. Deze maandag wordt weleens verschoven, naar de volgende maandag, of de maandag daarna. Goed, als je dan eenmaal begonnen bent en zelfs als een maand bezig bent met deze healthy lifestyle dan loop je tegen het volgende obstakel aan. Hoe blijf ik gemotiveerd? Het krijgen van een kleinere kleding maat, of het verliezen van vet in je probleemzone gaat niet altijd even snel. Zie jij supersnel resultaten dan zal je na een maand waarschijnlijk nog geen motivatie problemen hebben, maar zie jij nauwelijks resultaat… Dan is het niet gek dat jij er geen zin meer in hebt. En denkt: ik ga weer lekker snoepen en sporten is stom! Hele logische gedachten. Maar geef hier niet aan toe! Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar onthoudt dat Rome ook niet in één dag is gebouwd, echt niet. De vraag is, hoe blijf je dan gemotiveerd?

Meten is weten, maar het zegt niet alles

Huh? Jezelf wegen is het eerste wat mensen vaak doen als zij beginnen aan een afval-journey. Maar die cijfers op de weegschaal, zijn niet alles. Meet jezelf op met een meetlint, je heupen, je armen, je taille en schrijf deze getallen op. Maak ook foto’s in de spiegel of met de timer, of laat iemand anders deze maken. Het is namelijk zo dat je niet altijd in gewicht zal afvallen, spieren wegen zelfs zwaarder dus je kan aankomen en toch slanker worden. Maar behalve dat is het zo dat als jij elke dag in de spiegel kijkt je verschillen niet zo heel snel zal opmerken.

Let wel op, als je in die maand niet écht gezonder hebt gegeten en ook nauwelijks hebt gesport, dan zal dit verschil minimaal zijn. Maar heb jij je echt hard gewerkt dan zal er toch echt een vorm van resultaat zijn. Dus neem aan het begin van de maand je maten op, maak foto’s en doe dit aan het begin van de volgende maand weer. Deze foto’s van jezelf, met de zichtbare resultaten werken motiverend!

Samen sta je sterker

Je hoeft niet alles alleen te doen. Kijk in je vriendengroep wie er nog meer met sporten bezig is en maak zo af en toe afspraken om samen te gaan. Zo maak je de kans een stuk kleiner dat je op het laatste moment op de bank blijft liggen. En sta je gewoon samen elke dinsdag met je sportbuddy te zweten.

Maak het leuk

Gezond eten hoeft niet saai te zijn, je hoeft echt niet elke dag hetzelfde te eten. Zoek online naar leuke recepten en zorg dat je variatie in je voeding hebt. Voor sporten geldt hetzelfde. Niet iedereen is gemaakt voor de sportschool. Merk jij na een maand dat je vooral opziet tegen het gaan naar de sportschool? Misschien is fitnessen dan gewoon niet je ding. Probeer eens wat anders, zoals een BodieBoost, groepsles in de sportschool zoals BodyPump, XCO of spinning. Maar er bestaan natuurlijk ook anderen dingen die je kan doen, zoals hardlopen, zwemmen, boksen of yoga. De meeste sporten bieden (gratis) proeflessen aan, probeer het gewoon uit, misschien ontdek je wel iets waarbij je juist zin hebt om te gaan en heb je een nieuwe hobby!

Uiteindelijk is het belangrijk dat je trots op jezelf bent, ook als je een langzame vooruitgang hebt. Baaldagen zijn normaal, maar laat deze baaldagen niet veranderen in baalweken. Heb je een iets te leuk weekend gehad? Neem het jezelf dan niet te kwalijk, maar zorg gewoon dat je de draad daarna weer oppakt.

Gezonde Groet,

carlijn-ottens-boodieboost

BodieBoost.nl

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in