Het gevaar van buikvet

Wat veel mensen misschien niet weten, is dat buikvet gevaarlijk kan zijn. Teveel buikvet kan je zelfs je leven kosten. Nou betekent dat niet direct dat je hals over kop op een crashdieet moet, want bijna iedereen heeft wel een beetje buikvet. Het wordt pas gevaarlijk als je daar echt teveel van hebt. Om dat te kunnen begrijpen zullen we eerst uitleggen wat buikvet is. Buikvet wordt vaak in verband gebracht met zwaarlijvigheid. Dat is natuurlijk vaak ook wel zo, maar dat hoeft echt niet altijd zo te zijn. Er zijn mensen die maar ietsje te zwaar zijn en toch relatief veel buikvet hebben.

Wat is buikvet?

Buikvet is het vetweefsel dat zich in de buikholte bevindt. Buikvet is bovendien actief. Er is weleens gezegd dat buikvet als het ware een soort kleine ontstekingen zijn. De aanwezige enzymen beïnvloeden namelijk de overgang van het hormoon cortisol naar cortison, hetgeen in een vergevorderd stadium weer invloed kan hebben op het ontstaan van diabetes type II. Het spreekt daarnaast voor zich, dat des te meer actief vetweefsel er in de buikholte aanwezig is, des te groter de kans op hart- en vaatziekten is.

Cortisol

Cortisol staat ook wel bekend als het stresshormoon. Het heeft onder andere invloed op de vertering van ons voedsel en ons afweersysteem.

Cortison

Cortison is een steriodhormoon die een positieve bijdrage kan leveren tegen artritis. Voor het echte bestrijden van artritis zijn er echter wel andere, betere en effectievere middelen verkrijgbaar.

Hoeveelheid buikvet

Hoeveel buikvet iemand heeft  kun je meten middels een CT-scan. Een andere mogelijkheid is het opmeten van de buikomvang. Hiervoor wordt de buikomvang ter hoogte van de navel gemeten. Een vuistregel hiervoor is dat bij vrouwen alles boven de 88 cm niet goed is en dat bij mannen alles boven de 102 cm niet goed is. Des te groter de overschrijding daarvan is, des te gevaarlijker het voor je wordt.

Oorzaken van buikvet

De hoeveelheid buikvet kan diverse oorzaken hebben. Dit kan onder andere worden veroorzaakt door:

  • Genetische aanleg
  • Calorierijke voeding
  • Stress
  • Bepaalde eetziektes
  • Teveel koolhydraten
  • Ziekte van Cushing

Behandelen van te veel buikvet

Wat je precies tegen te veel buikvet kunt doen is sterk afhankelijk van de oorzaak daarvan. Toch zijn het in de meeste gevallen de beproefde middelen die het beste resultaat geven, zoals minder eten, minder vet en zoet eten, meer bewegen, en zo voorts. Het kan echter ook zo zijn dat je zoveel buikvet hebt dat je daardoor minder gemakkelijk kunt bewegen. De meest voor de hand liggende oplossing zal dan helaas niet meer werken. De meest voor de hand liggende oplossing is namelijk door je eetpatroon aan te passen en gelijk aan meer te gaan bewegen. Kun je dat niet alleen en heb je daar hulp bij nodig, dan kun je dat doen in samenspraak met een voedings- en bewegingsdeskundige. Houdt hierbij wel in het oog dat strenge crashdiëten absoluut geen oplossing zijn.

Verschillende soorten buikvet

Er zijn grofweg 2 verschillende soorten buikvet, namelijk het overbekende zwembandje en visceraal buikvet.

Het zogenoemde zwembandje is natuurlijk bij iedereen wel bekend. Het ‘zwembandje’ is het vet dat helemaal rondom de buik zit. Dit vet zit direct onder huid en zorgt ervoor dat je een rond lichaam krijgt. Zodra je begint met afvallen is het zwembandje vaak het eerste dat verdwijnt.

Naast het zwembandje is er ook het visceraal buikvet. Mensen met een vrij normaal lichaamsgewicht en toch een dikke bolle buik hebben vaak last van visceraal vet. Dit visceraal vet is een zeer gevaarlijk soort buikvet. Het zit namelijk onder de spieren en vitale organen. Deze in de volksmond genoemde ‘bierbuikjes’ kunnen zeer gevaarlijk zijn omdat de buikvetcellen voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen. Het is dus echt nodig om hier iets aan te doen.

Buikvet kan heel gevaarlijk zijn

Buikvet, en dan met name het visceraal vet, wordt diep in de buikholte opgeslagen. Vroeger zag men hier geen kwaad in, want de buikvetcellen zouden daar rustig kunnen zitten. Tegenwoordig weten we echter wel beter. Deze cellen zijn namelijk zeer actief. Ze kunnen hoge bloeddruk, een slechte cholesterolspiegel en te veel suiker en vetten in het bloed veroorzaken.

Buikvet wordt niet alleen veroorzaakt door overgewicht

Zoals in het begin al vermeld wordt teveel buikvet niet altijd direct veroorzaakt door (veel) overgewicht. Andere zaken als erfelijkheid, voeding en stress kunnen ook een zeer grote rol spelen bij overmatig buikvet in relatie tot de rest van het lichaam.

Onze genen spelen ook een belangrijke rol bij de vetopslag. Bij mensen met een peervormig figuur zal het vet zich sneller rond de heupen opslaan, terwijl bij mensen met een appelvormig figuur het vet juist relatief veel rond de buik zal opslaan.

Ook het mannelijke hormoon testosteron zorgt ervoor dat vet sneller rond de buik zal worden opgeslagen. Dit is dan ook de reden dan mannen vaker een ‘bierbuikje’ hebben dan vrouwen. Toch heeft elke vrouw ook mannelijke hormonen. Vrouwen met meer mannelijke hormonen zullen dan ook meer last hebben van buikvet.

Voeding

Natuurlijk blijft voeding ook één van de belangrijkste oorzaken van buikvet. Met name voedingsmiddelen met veel koolhydraten zullen ervoor zorgen dat het vet sneller rond de buik zal worden opgeslagen. Dit zijn onder andere pasta, wit brood, bananen en witte rijst. Vezelrijke, volkoren, voedingsproducten blijven daarentegen niet rond de buik hangen en geven bovendien eerder een verzadigd gevoel. Daarnaast zullen verzadigde vetten zoals die zich in bijvoorbeeld snacks of margarine bevinden meer buikvet tot gevolg hebben.

Ook suiker is één van de allergrootste boosdoeners voor het ontstaan van buikvet. Fruitsuikers vormen hierop echter een positieve uitzondering. Ook zout is funest. Wil je graag een platte buik, dan zal je weinig zout moeten eten. Zout zorgt namelijk voor vochtophopingen en dat zal weer leiden tot vetopslag op de verkeerde plaatsen.

Pak de factoren die buikvet veroorzaken aan!

Om je buikvet goed aan te kunnen pakken is het belangrijk dat je eerst inzicht krijgt in al deze factoren. Ben je niet te zwaar en heb je toch een buikje, dan kun je dus beter naar andere factoren kijken. Kijk eens goed naar je voedingspatroon of heb je misschien veel last van stress?

Gezonde Groeten,

natascha

 

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in