Gewrichtsklachten Verminderen

Gewrichtsklachten worden meestal veroorzaakt door de afname van de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten, ook wel artrose genoemd. Kraakbeen bevindt zich tussen de botten en zorgt ervoor dat de gewrichten soepel kunnen bewegen. Ook fungeert het als een soort schokdemper van de gewrichten. Als de conditie van het kraakbeen afneemt of slijt kan  worden. Soms ontstaan er ook ontstekingen in de gewrichten, dan wordt er gesproken van artritis. Artrose en artritis komen vaak voor in de gewrichten van de handen, voeten, knieën, heupen en ruggenwervels.

Erfelijke factoren spelen een rol bij het ontstaan van gewrichtsslijtage, maar ook belasting van de gewrichten door overgewicht of door zwaar lichamelijk werk kan een oorzaak zijn. Om gewrichtsklachten als artrose en artritis tegen te gaan is het belangrijk om de conditie van het kraakbeen goed te houden. Hierbij geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Voedingsstoffen als glucosamine, chondroïtine, MSM, hyaluronzuur, vitamine C en vitamine D3 spelen een belangrijke rol bij het gezond houden en het herstel van kraakbeen in de gewrichten.

Glucosamine

Glucosamine is één van de belangrijkste stoffen voor de aanmaak en het herstel van beschadigd gewrichtskraakbeen en de bestrijding van ontstekingsprocessen in de gewrichten. Het is de belangrijkste bouwsteen van proteoglycanen en glycosaminoglycanen die voor een belangrijk deel het kraakbeen vormen.

Chondroïtine

Net als glucosamine speelt chondroïtine een belangrijke rol bij de vorming van gewrichtskraakbeen en het voorkomt afbraak van kraakbeen. Chondroïtine zorgt er ook voor dat het kraakbeen meer vocht vasthoudt waardoor het kraakbeen soepel en elastisch blijft.

MSM

MSM (MethylSulfonylMethaan) is een organische zwavelverbinding die sterk pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Het wordt vaak ingezet bij mensen met spierpijn of overbelaste spieren en bij ontsteking van de gewrichten (artritis).

Vitamine C

Vitamine C speelt een rol bij de aanmaak van collageen, dat een van de belangrijkste bestanddelen is van kraakbeen. Tevens beschermt vitamine C het kraakbeen tegen afbraak door zijn krachtige antioxidant-werking.

Vitamine D

Vitamine D staat vooral bekend vanwege de belangrijke invloed op de botdichtheid, maar het voorkomt ook ontstekingsprocessen in de gewrichten. Vitamine D heeft ook een positieve invloed op de spieren en op het evenwichtsgevoel waardoor de kans op een valpartij bij oudere mensen minder wordt.

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof die een belangrijk bestanddeel is van het vocht dat in het kraakbeen aanwezig is. Dit vocht fungeert als een soort schokdemper in de gewrichten en het zorgt ervoor dat het gewricht soepel blijft.

Er zijn talloze voedingssupplementen op de markt met één of meerdere van deze stoffen. Ik werk graag met voedingssupplementen van het merk Nutrivian. Dit merk heeft een voedingssupplement dat een combinatie bevat van al deze stoffen. Eén tablet bevat 750 mg glucosamine, 500 mg MSM, 250 mg chondroïtine, 50 mg vitamine C, 20 mg hyaluronzuur en 7,5 µg vitamine D3. Het is te koop bij drogisterijen, therapeuten en gezondheidswinkels of via de website van nutrivian.

Gezonde Groeten,

kirsten

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in