Wat is een Gezond Eetpatroon?

Wees lief voor jezelf en je lichaam

Is het jullie weleens opgevallen dat elke magazine of blog spot tegenwoordig gaat over afvallen? De een heeft een nog betere methode dan de ander. Het gaat er niet over dat je het beste gezond kunt eten om zo gezond ouder te worden, maar over wat je het beste kunt eten om af te vallen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er een beetje genoeg van heb. Is het niet meer belangrijk dat we blij zijn met ons lichaam en er op een goede manier voor moeten zorgen? Moeten we altijd maar weer van alles aan ons lijf verbeteren of zien dat die ander net een rolletje vet meer of minder heeft dan wij? Houden we op deze manier niet in stand dat we ongelukkig en ontevreden zijn met onszelf? De zomer treedt ons weer tegenmoet en je zult zien. het zal allemaal gaan over hoe mooi jij eruit moet zien in bikini, er mag geen grammetje te veel aan je lichaam zitten. Ik ben er langzaamaan helemaal klaar mee. Oké, ik heb een eetstoornis verleden en worstel erg met het accepteren van mijn lijf, maar op deze manier wordt iedereen een complex aangepraat, ook degene die geen eetstoornis heeft.

Eet Bewust

Tegenwoordig worden we ons steeds bewuster van wat we in onze mond stoppen. Ik juich dit zeker toe, al vind ik de benaderingswijze daarover erg storend. Steeds weer moeten horen dat je niet goed bent zo als je bent, dat je er veel beter uit moet gaan zien en dat je er met 10 kg minder nog beter uit zult zien. Maar zeg nou eerlijk, is het een positieve ontwikkeling om steeds te moeten horen dat je er niet goed uitziet met een pondje te veel ? Elke dag als je op staat te moeten denken: nee, dit is niet goed genoeg. Weet je wat er dan gebeurt in veel gevallen? Juist, je gaat op een crashdieet omdat je gefrustreerd bent, met het gevolg dat je jezelf daarna weer gaat overeten, omdat je daar weer erg gefrustreerd van raakt. Is het niet beter om blij te zijn met jezelf en tegen jezelf te zeggen dat je heel graag gezond wilt worden en/of blijven? Dat je hoopt op een gezonde oude dag en dat je daarom graag een gezond eetpatroon wilt hebben? Daarom is het belangrijk dat je je eetpatroon verandert op een manier die goed is voor jouw lijf en die je levenslang vol kunt houden. Geen crash diëten meer en daarna jezelf volproppen uit frustratie omdat het niet gelukt is, maar gewoon een goed en gezond eetpatroon en je zult zien dat die overtollige kilo’s vanzelf zullen verdwijnen, omdat je er niet meer zo op gefocust bent. Als je accepteert wie je bent en je daar goed bij voelt, dan straal je dat ook uit en kijken mensen vanzelf minder naar de omvang van je lichaam.

Wat is dan een goed en gezond eetpatroon?

Het belangrijkste is dat je zo natuurlijk mogelijk eet. Geen bewerkt voedsel vol met chemische stoffen, die erg belastend zijn voor je lichaam. In veel bewerkte voeding wordt er gebruik gemaakt van E-621. Dit is een stofje dat ervoor zorgt dat je meer van het product gaat eten. Bovendien tast het je zenuwstelsel aan en is het kankerverwekkend. Het zit in vrijwel alle bewerkte voedingsmiddelen en vaak ook verborgen onder een andere naam. Het kan bij de ingrediënten staan onder de volgende namen:

 • mononatrium glutamaat
 • glutamaat
 • glutamaatzuur
 • plantaardige gehydrogeneerde oliën en vetten
 • gehydrogeneerde eiwitten of proteïne
 • gelatine
 • calcium- of natrium caseinaat
 • toegevoegde gist
 • gistextract
 • monokalium glutamaat
 • moutextracten voor voedingsdoeleinden
 • bouillons
 • moutaroma’s
 • kunstmatige aroma’s
 • natuurlijke aroma’s
 • natuurlijke aroma’s van kip of varken
 • specerijenextracten
 • eiwitten uit tarwe
 • ‘overige kruiden of specerijen’
 • maltodextrine
 • vetsin
 • sojasaus
 • citroenzuur
 • maissiroop
 • caseïne of caseinaat
 • aspartaam

Ga geen calorieën tellen, want dat heeft weinig zin. Je lichaam ziet namelijk niet iedere calorie als hetzelfde. Ons lichaam doet met de ene calorie iets heel anders dan met de andere.

Vetten

Eet voldoende vetten. Deze zijn en blijven altijd erg belangrijk. Vet werd lange tijd als erg ongezond beschouwd, maar niets is minder waar. Vet is juist erg gezond, mits je maar de juiste vetten eet. Het eten van vet kan er zelfs voor zorgen dat je afvalt. Vet speelt namelijk een belangrijke rol bij het verbranden van vet en bij de strijd tegen overgewicht. Daarentegen voorkomen gezonde vetten juist hart- en vaatziekten. Gezonde vetten zitten in o.a. avocado’s, kokosolie, extra virgin olijfolie, noten, zaden, vette vis, grasboter. Als je aan ieder maaltijd wat gezonde vetten toevoegt, blijf je bovendien langer verzadigd.

Eiwitten

Het toevoegen van voldoende eiwitten is belangrijk, omdat ze bijdragen aan de bouw en vorming van het menselijk gestel. Bovendien kan het je helpen om sneller en langer verzadigd te zijn en blijven. Je hebt ongeveer 0,8 g eiwit per kg lichaamsgewicht nodig. Als je veel sport dan heb je meer eiwitten nodig. Eet dus bij iedere maaltijd voldoende eiwitten en je zult merken dat je minder snel weer grijpt naar die koektrommel. Denk aan eieren, vis, vlees, noten en zaden.

Koolhydraten

In tegenstelling van wat er wordt beweerd, heb je deze ook nodig. Het gaat erom dat je de juiste soort kiest. Je hebt namelijk snelle koolhydraten (brood, witte rijst, pasta, koek, snoep, enz) en langzame koolhydraten (groenten en fruit ). Als je voldoende groenten en fruit eet, dan krijg je in principe voldoende koolhydraten binnen. Deze geven je in tegenstelling tot brood, pasta, koek enz ook een langer verzadigd gevoel.

Vezels

Als je voldoende fruit en groente eet, dan krijg je vanzelf genoeg vezels binnen. Deze zorgen er ook voor dat je langer een verzadigd gevoel hebt.

Zelf streef ik ernaar om zoveel mogelijk volgens het Paleo principe te eten. Dit houdt in dat je geen granen, zuivel en peulvruchten consumeert. Als je ervoor kiest om deze toch met mate te blijven eten, dan kun je beter kiezen voor glutenvrije grassoorten (boekweit, quinoa). Volle geiten of schapen zuivel (het beste is rauwe melk) worden bovendien beter verteert dan koemelkproducten. De eiwitten van schapen en geitenmelk lijken meer op die van de mens en bevatten minder belastende stoffen, zoals exorfines en caseïne. Peulvruchten kun je beter van te voren even weken (24-72 uur) in water met Keltisch zeezout, zodat de voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden en de schadelijke stoffen geneutraliseerd worden.

Je hoeft echt niet bang te zijn om als een konijn door het leven te moeten gaan, want ook met deze natuurlijke voedingsmiddelen kun je heerlijke gerechten maken. Je kunt je eigen brood of cake maken met bijvoorbeeld kokosmeel, waarin je groente zoals courgette goed kunt verwerken zonder dat je het proeft. Maar ook met gedroogd fruit en zaden kun je de lekkerste dingen maken.

Ik denk dat ik er niet bij hoef te vertellen, dat je niet in plaats van een zak chips een zak met noten leeg kunt gaan eten; het blijft te allen tijde belangrijk dat je alles met mate eet en dat variatie belangrijk is. Dit is niet alleen voor het streven naar of het behouden van een gezond gewicht belangrijk, maar ook omdat je op deze manier het minste risico loopt om te veel van iets binnen te krijgen. Bovendien krijg je op deze manier voldoende van alles binnen aan voedingsstoffen.

Hopelijk zijn jullie het met me eens gaan we ons niet meer blind staren op een slank lichaam, maar kiezen we bewust voor een gezond eetpatroon, waarin we ons lichaam alles geven wat het nodig heeft. En dat is nog lekker ook.

3 Reacties

 1. Gezond eten’ is een zeer ambigu begrip. Het is heel moeilijk om het werkelijke effect van voeding op het lichaam te onderzoeken. Daarvoor zouden zeer lange studies met grote groepen nodig zijn die nooit hun levensstijl veranderen en werkelijk alles rapporteren wat ze eten, doen etc. Je ziet: onmogelijk! Zodoende zijn er nog niet veel studies die sluitend bewijsmateriaal kunnen leveren.

  Natuurlijk eten is ook niet het belangrijkste: obesitasgerelateerde ziekten zijn wereldwijd gemiddeld de belangrijkste doodsoorzaak. Obesitas kun je absoluut óók krijgen van teveel eten, of dat nu ‘gezond’ eten is of ‘ongezond’ eten. Zo wordt gezond eten ineens heel ongezond. Het is dus absoluut wel belangrijk om een beetje in te schatten hoeveel calorieen je binnen krijgt. Dat is natuurlijk moeilijk zonder appje (en lab om alle omgevingsfactoren te betrekken die effect hebben op je verbruik), daarbij is het ondoenlijk om constant met je appje bezig te zijn. Zo heel af en toe eens een ‘realiteitscheck’ doen om te zien of je niet veel te veel eet kan dan goed zijn. De weegschaal en kleding zijn natuurlijk ook prima indicatoren. Hoe dan ook: calorische inname is wel degelijk van belang als je het mij vraagt.

 2. He heerlijk, helemaal eens over dat afvallen en blij zijn met je lichaam/jezelf. Als er zo op gehamerd wordt dat je strak in je vel moet zitten (en wie zit dat nu eigenlijk?) wanneer ben je dan tevreden???
  En ook nog, misschien nog meer: alsof gezond eten gelijk staat met afvallen, en lekker eten met aankomen. Niets is minder waar. Door gezond te eten – EN DAT IS HEEL LEKKER- blijf je op gewicht, jouw gewicht dat bij je past. Niet overdadig, maar leren luisteren naar je lichaamssignalen. Dan is het niet nodig om calorieën te tellen. Natuurlijk moet het in energie ook wel in balans zijn, maar als je naar je lichaam leert luisteren, gaat dat ‘vanzelf’.
  En ja, wat gezond is, daar kun je van mening over verschillen. Maar in ieder geval zo onbewerkt mogelijk en geen toegevoegde chemische middelen waar je ziek van kunt worden!
  Bedankt, Siggie, voor dit tegengeluid!

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in