Gezond en lekker eten kan echt

In de zomer piekt de aandacht voor gezond eten. Want dat badpak of die zwembroek zat toch wel iets te strak, en na die culinaire uitspattingen op vakantie mogen er best wat kilootjes af. Plaza ondersteunt uw beste voornemens met enkele boeken en recepten.

Niemand twijfelt er nog aan: je gezondheid hangt voor een groot deel van je voeding af. Ook je gewicht houdt verband met voeding. Het hangt allemaal samen. Voedingsdeskundigen, gezondheidsgoeroes, dieetdokters en uitgeverijen spelen in op die grote belangstelling voor gezond eten met kookboeken die voor elk gerecht het aantal calorieën en zelfs eiwitten, koolhydraten en vetten vermelden. De reeks dieetboeken is zelfs niet meer te overzien.

Een aantal uitgeverijen pakt het enigszins anders aan dan de collega’s. Zij vertalen niet klakkeloos de theorieën van de gezondheidspredikers, maar kiezen de auteurs zorgvuldig uit en verbinden recepten met informatie en adviezen. Dat levert boeiendere en nuttigere boeken op. De slogan blijft dezelfde: gezond eten is ook lekker.

Een voorbeeld is Het heden ik kookboek , een wat vreemde titel die om uitleg vraagt. Heden ik is een autobiografisch boek van Renate Dorrestein over haar ervaringen met ME/CVS, de chronische vermoeidheidsziekte. De feministische schrijfster dacht dat ze nooit meer lekker zou mogen eten. Tenminste, tot ze Anne Marie Reuzenaar ontmoette, een voedingsdeskundige die met de schimmelinfectie candida kampte.

Reuzenaar stelde een kookboek samen met veel medische tips maar nog veel meer recepten en menu’s om lekker te eten, ondanks candida, ME, hypoglykemie en voedselallergieën. Dorrestein schrijft in het voorwoord over een etentje bij Reuzenaar: ‘Dit was geen namaakmaaltijd voor zielenpieten, dit was ronduit feesteten.’ Geen foto’s in dit boek, maar dat hoeft ook niet.

In Eten tegen kanker berichten twee Canadese artsen over de meest recente ontdekkingen rond de relatie tussen voeding en kanker. Over de goede eigenschappen van kurkuma, rode wijn en groene thee is men vrij zeker. De dokters voegen er nog andere levensmiddelen aan toe, zoals algen en paddenstoelen. Daarover handelt bijna de helft van het boek. Nadien volgen recepten om gezond te eten. Die zijn samengesteld door de koks van een Canadese stichting en maken gebruik van voedingsstoffen met erkende kankerwerende eigenschappen.

bron: nieuwsblad.be

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in