Gezond initiatief Utrechtse scholen

Vier Utrechtse scholen gaan hun kantine omvormen tot een ‘Gezonde Schoolkantine’. Komend jaar werken zij aan een gezond en verantwoord schoolkantinebeleid. Onderdeel hiervan zijn lessen over gezonde leefstijl, sportactiviteiten en het promoten van gezonde producten in de kantine. Op dinsdag 18 maart tekenen wethouder Rinda den Besten en de directies van de GG&GD, het Amadeus Lyceum, Via Nova College, Leidsche Rijn College en Meerstroom College hiervoor een samenwerkingsovereenkomst.

De kantines worden ingericht op basis van het concept ‘De Gezonde Schoolkantine’ van het Voedingscentrum. Zo is er een ruim aanbod aan basisproducten uit de Schijf van Vijf, zoals volkoren brood, gezonde soorten broodbeleg, groente en fruit en dranken als koffie, thee, water en zuivel.

Iedere school vormt een werkgroep met daarin leerlingen, schoolleiding, docenten, de kantinebeheerder en ouders. Zij inventariseren wat de wensen en behoeften zijn door middel van een enquête onder leerlingen, docenten en ouders. Op basis daarvan maken zij een actieplan. Aan bod komen onder meer: aanbod, verkoopprijzen, inrichting, personeel, kwaliteitsbeleid, marketing en de invulling van de les- en sportactiviteiten. De scholen worden hierbij begeleid door Schoolpartners. Dit is een bureau dat onderwijsinstellingen ondersteunt bij projecten gericht op jongeren, met als thema gezonde voeding en leefstijl.

Het project ‘De Gezonde Schoolkantine’ is een pilot van de gemeente Utrecht. Het verbeteren van het voedingsaanbod op het voortgezet onderwijs is één van de activiteiten in de strijd tegen overgewicht onder scholieren. Het project maakt onderdeel uit van het programma Gezond Gewicht, waarbij de GG&GD samen met diverse organisaties in de stad het onderwerp gezonde voeding en bewegen onder de aandacht brengt.

bron: utrecht.nl

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in