‘Gezond’ een andere kijk op Gezondheid door Ivan Wolffers


Ivan Wolffers is auteur van verschillende bestsellers op het gebied van gezondheid. Geen wonder dat het recent verschenen boek van zijn hand de titel ‘Gezond‘ draagt. Wij kennen Ivan Wolffers al een aantal jaren en besteden regelmatig aandacht aan zijn activiteiten. De volgende alinea heeft Ivan speciaal voor vetvrij.com geschreven. Daarnaast mogen we drie exemplaren van zijn nieuwe boek ‘Gezond’ verloten. Klik hier en doe mee!

Anders denken over Gezondheid

door Ivan Wolffers

Vanaf mijn 8ste schrijf ik en droomde ik ervan ooit schrijver te zijn. Een roman schreef ik op mijn 18de. Het manuscript ligt nog ergens in een bureaula. Het ging over een jonge man die de wereld ontdekt en met zijn pen wil veroveren. In 1973 begon ik te schrijven over medische zaken omdat ik nu eenmaal medicijnen studeerde. Over medicijnen, over sterven in ziekenhuizen, over seksualiteit, over verslavingen, over hyperventilatie, over zelfhulp, over gezondheid in arme landen, over overgewicht, over prostaatkanker. Na een leven lang schrijven, lezen, studeren en projecten om de gezondheid te verbeteren, ben ik eindelijk in staat te schrijven over gezondheid. Wat is eigenlijk dat ideaal van het perfectie lichaam, de perfecte geest, de perfecte stemming, het perfecte leven dat we najagen? Bestaat het wel? Wat zijn mensen eigenlijk voor biologische wezens? Wie denken we dat we zijn? Wat drijft ons en zet ons aan tot onze handelingen, onze dromen? En, als we zo in elkaar zitten, sluit de gezondheidszorg dan wel aan op onze behoeften en wensen? Een zorg die volgens beleidsmakers marktgestuurd moet worden en daardoor moet luisteren naar wetmatigheden die nog maar weinig te maken hebben met wie we zijn en wat we willen. Ik heb geen antwoord op de vraag wat er zou moeten gebeuren om de zorg te verbeteren. Heb wel heel veel vragen. Wat ik dan met mijn boek wil bereiken? Ik wil dat na het lezen van mijn boek je nooit meer kunt denken over gezondheid als ervoor.

Waar gaat ‘Gezond’ over? *

Is gezond het tegenovergestelde van ziek? Of is het de opperste staat van welzijn? Zijn we vaker ziek dan vroeger? We worden dikker, depressiever, krijgen suiker, ziekten aan hart- en bloedvaten, astma, kanker – en toch worden we steeds ouder. Hoe kan dat? En welke rol spelen onze voeding en opvoeding, seksualiteit en relaties, en onze definitie van geluk daarbij? Heeft de mens eigenlijk enige greep op zijn gezondheid? Na een leven lang schrijven over gezondheid beziet Ivan Wolffers in zijn magnum opus Gezond al deze vragen in onderlinge samenhang. Ook de gezondheidszorg komt uitvoerig aan bod. Heeft preventie van risico’s eigenlijk zin? Is er sprake van een ‘crisis’ in de zorg, en wat zijn de gevolgen van marktwerking? Bovenal draait Gezond om de mens, wiens geluk, pech en ziekte als een hoogstpersoonlijk levensverhaal begrepen zouden moeten worden.

Prijsvraag: Maak kans op een exemplaar van ‘Gezond’

Speciaal voor vetvrij.com stelt de uitgever Nieuw Amsterdam drie exemplaren van het nieuwe boek van Ivan Wolffers beschikbaar.

Prijsvraag Gesloten

Deelnemen aan deze prijsvraag was mogelijk tot en met zondag 22 mei  2011. In totaal worden er drie exemplaren van het boek ‘Gezond’ van Ivan Wolffers verloot onder de correcte inzendingen. De winnaars hebben inmiddels bericht ontvangen en zullen op deze website worden gepubliceerd. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. Deze prijsvraag is mede mogelijk gemaakt door uitgeverij Nieuw Amsterdam.

* bron: Nieuw Amsterdam

2 Reacties

 1. Zojuist het boek Gezond van Ivan Wolffers ontvangen, dat ik via deze site heb gewonnen.
  Snel door de inhoudsopgave gegaan, en ontdekt voldoende hoofdstukken met veel interesse te zullen gaan lezen! Ik heb de komende dagen dus voldoende “food for thoughts”! Hartelijk dank!!

  • Hoi Susanne,

   Fijn om te lezen dat je het boek hebt ontvangen. Bedankt voor je deelname en veel gezond leesplezier!

   Sanne

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in