Gezond Afvallen met Bart en Helma

Afvallen? Bloed, zweet en biefstuk

Bart van Veghel

Bart is personal trainer en leefstijlcoach en is oprichter van Gezond met Bart van Veghel en van City Bootcamp locaties in Gemert en Uden. Zijn hele leven is hij aan het sporten geweest. Na een periode van overtraining kwam hij in aanraking met de wereld van gezond trainen en eten. Na verschillende opleidingen en cursussen zoals Personal Hormonal Profiler en TOP A van Overload Worldwide is hij gestart als personal trainer. Toen de ervaring en kennis over voeding, leefstijl maar ook het mentale aspect (mind-set) bij het bereiken van je doel ontwikkelde ging hij zich meer focussen het begeleiden van met name vrouwen die graag vet willen verliezen, strakker of sterker willen worden.

Zijn ambitie is om Nederland gezonder te maken. Door middel van maandelijkse challenges via facebook en workshop die door het hele land gegeven worden probeert hij zoveel mogelijk mensen actiever en gezonder te krijgen.

De focus ligt altijd op iets wat jij als persoon kan. Haalbare doelen maar vooral dingen die bij je passen en voor jou werken. Geen strak dieet maar aanpassen van voedingsgewoontes en daarnaast effectief en gericht trainen, leven en er vol voor gaan. Dat is waar Bart voor staat.

bart-helma

Helma van der Linden

Helma van der Linden is zelf bijna 50 kilo afgevallen. In het verleden heeft zij boulimia gehad, haar haat / liefde verhouding met eten heeft zij om kunnen zetten in iets positiefs: Zij is open over de eetstoornis die zij in het verleden heeft gehad en naast haar huidige baan in de hulpverlening studeert ze inmiddels voor voedingsdeskundige. Ze heeft zo ongeveer alle diëten persoonlijk geprobeerd en kent de valkuilen van afvallen als geen ander. Ruim 2 jaar geleden moest het roer om en vanaf toen is ze personal training gaan nemen. “De knop moest en zou om”. Een half jaar geleden is ze een facebook pagina begonnen samen met haar personal trainer Bart van Veghel. Op Afvallen? Bloed, zweet en biefstuk schrijft ze bijna dagelijks over haar ervaringen met afvallen, sporten en steekt ze haar mening over diëten niet onder stoelen of banken. Tevens geeft ze inmiddels samen met Bart workshops voor “Gezond met Bart” over hoe je “de knop in je hoofd om kunt zetten” en haar persoonlijke ervaringen. Haar motto? Afvallen begint niet in de sportschool of in de keuken, afvallen begint tussen je oren!

Samenwerking

Sinds een jaar werken Bart en Helma samen; in de eerste periode was Bart alleen de personal trainer van Helma, maar naar een aantal maanden hebben zij samen besloten om de ervaringen van Helma en de kennis van Bart te delen op de facebook pagina: Afvallen? Bloed, zweet en biefstuk.
Inmiddels schrijven zij bijna dagelijks over hun ervaringen. En vanuit de vraag van de lezers zijn groepsworkshops ontstaan die zij inmiddels landelijk samen geven over voeding, doelen en het mentale deel van gewichtsverlies!

Spiegelbeeld

“Schrijven voor Vetvrij is een mooie kans om te laten zien dat er echt geen radicale middelen nodig zijn om af te vallen, zelfs met een eetstoornis verleden en veel overgewicht kun je je doelen bereiken! Daarnaast schrijven wij niet over hoe leuk en makkelijk het allemaal is, maar ook over de strijd met de weegschaal, de frustratie bij het zien van je spiegelbeeld en de oordelen van andere mensen. De combinatie van kennis en ervaring maakt dat mensen zich herkennen in onze columns en er ook nog wat van opsteken, en dat is nou precies waarvoor wij het doen! Nederland een stukje bewuster en gezonder maken, dat is ons doel”

Vragen en Advies

Heb je naar aanleiding van de columns vragen, stel ze dan dan gerust. Wij proberen je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

Begeleiding

Mocht je begeleiding willen van Gezond met Bart, kijk dan op gezondmetbart.nl en neem contact met ons op!

Bart en Helma

30 Reacties

 1. Ik ben jaquelien en ik was 121,3 KG
  Door deze recepten receptenbijbel ben ik inmiddels 79,6 kilo.
  Mensen vallen met gemak af als ze lekkere en gezonde recepten eten zonder iets te hoeven `leren eten`

  Je kunt het veel langer volhouden met heerlijke recepten die zeer makkelijk te bereiden zijn.
  Dus u hoeft geen ervaring in de horeca te hebben om deze recepten te begrijpen.
  En je valt gegarandeerd af

  Voor de gezondste lekkerste en makkelijkste recepten.

 2. Beste,

  Al enige tijd ben ik aan het afvallen op mijn eigen variant van het “Hackers Diët” en met succes. Er is inmiddels 13 kilo af en ben nu bezig met de laatste kilo’s. Die vallen ook meteen het zwaarst daar het niet meer zo snel gaat als in het begin. Mijn gegevens zijn als volgt:

  Geslacht Man
  Leeftijd 32
  Lengte 1,78 m
  Gewicht Ca. 76 kg
  BMR 1795 calorieën
  BMI 24,3
  Vetpercentage 20,4 %

  Mijn huidige dieet is als volgt: In de afgelopen weken heb gemiddeld 1300 á 1400 calorieën dagelijks gegeten. De manier waarop ik op dit aantal calorieën ben gekomen is omdat ik bijna overal lees niet onder de 1200 calorieën te gaan zitten in ik op verschillende fora lees het beste is om je BMR te berekenen en daar 500 calorieën af te halen. Kernpunten zijn hierbij gevarieerd en zo vezelrijk mogelijk. Denk hierbij aan roggebrood ipv normaal brood en veel groeten (bv. wokmaaltijden) etc. Ik probeer gedurende de dag kleine maaltijden tot ca. 700 calorieën te eten en als avondeten een lichte maaltijd. Dan kan ik ’s avonds nog een kleine snack nemen (bv. kaakje, stuk fruit of iets). Daarnaast doe ik 3 maal per week 5 kilometer hardlopen. Hiermee verbrand ik ca. 900 tot 1000 calorieën per week extra. Ik werk op kantoor als programmeur waar ik dan ook geen tot weinig beweging heb. Als ik een avondje kan gaan stappen dan doe ik dat ook. Lekker zuipen en pizza eten. Hier beperk ik het echter wel tot niet meer dan één maal per maand en probeer bij het avondje stappen niet boven de 2400 calorieën te komen (over de hele dag genomen).

  Mijn doel: gewicht van 72 kg / vetpercentage van 17%. Los van het gewichtsverlies wil ik ook graag meer conditie en body (spiermassa). Omdat het weer de komende maanden wat kouder wordt en ik me er moeilijker toe kan zetten om met slecht weer te gaan hardlopen, wil ik de komende wintermaanden naar de sportschool. Hierbij wil ik de volgende twee programma’s gaan doen. Ieder onderdeel één maal per week.

  – LesMills (BodyPump)
  – LesMills (BodyCombat)
  – Vrije training (Cardio gecombineerd met kracht)

  Indicatie calorieverbruik van de programma’s
  Programma Calorie verbruik man
  BodyPump 586
  BodyCombat 603
  Vrije training 400

  Nu zit ik een beetje in dubio. Om meer spiermassa te krijgen wordt een dieet van veel vlees en pasta’s / aardappelen geadviseerd. Als het gaat om gewichtsverlies conflicteert dit dan ook. Ik kan dit niet verenigen met mijn huidige dieet. Daarnaast blijf ik de afgelopen weken steken op een gewicht van 76 kg. Als ik al aan het afvallen ben dan gaat het op dit moment heel erg langzaam. Mogelijk dat krachttraining hier meer resultaat geeft daar de verbranding als het goed is langer doorgaat voor het herstellen en opbouwen van spieren maar, dan moet ik mijn lichaam natuurlijk wel de bouwstoffen geven om spiermassa op te bouwen.

  Ik ben niet een type wat een strikt dieet volgt. Ik eet graag wat ik wil en wanneer ik dat wil. Een dieet met voorgeschreven maaltijden op exacte tijdstippen is niet voor mij weggelegd. Om die reden heb ik dan ook een aantal vragen.

  – Hoe komt het dat ik met mijn huidige dieet blijf steken op 76 kg en het afvallen steeds langzamer gaat en wat kan ik hieraan doen?
  – Welke voedingsproducten adviseert u om af te vallen en toch spiermassa op te bouwen waarmee ik wel mijn huidige dieet kan blijven volgen?
  – Wanneer ik mijn doel bereikt heb is het zaak het dagelijkse aantal calorieën weer op te bouwen. Met welke wekelijkse verhoging van aantal het calorieën adviseert u op te bouwen?

  • Beste Danny,
   Allereerst wil ik zeggen dat je goed bezig bent. Echt een top resultaat! Hopelijk kun je dit vasthouden,

   Hoe komt het dat ik met mijn huidige dieet blijf steken op 76 kg en het afvallen steeds langzamer gaat en wat kan ik hieraan doen?
   Dit is vrij logisch. Je past je voeding en training aan en daardoor veranderd je lichaam. Maar aan de leefstijl die je nu hanteert zit gewoon een maximaal resultaat tenzij je weer voor verandering zorgt bij wat je doet. Je zult voor verder resultaat weer een hogere prikkel aan je lichaam moeten geven. Dat betekent op bepaalde punten ANDERS (niet per se gezonder) eten en meer trainen gericht op je doel.

   Welke voedingsproducten adviseert u om af te vallen en toch spiermassa op te bouwen waarmee ik wel mijn huidige dieet kan blijven volgen?
   Er zijn geen concrete voedingsproducten. Ik adviseer altijd de natuurvoeding. Zo min mogelijk bewerkt, veel groente, goede eiwitten, vetten en koolhydraten. En veel water drinken. Daarnaast zijn er verschillende supplementen die kunnen zorgen voor extra resultaat. Ga ze alleen niet zomaar kopen. Laat jezelf adviseren.

   Wanneer ik mijn doel bereikt heb is het zaak het dagelijkse aantal calorieën weer op te bouwen. Met welke wekelijkse verhoging van aantal het calorieën adviseert u op te bouwen?
   Ik kijk niet naar calorieën. Ik tel ze zelf ook zeker niet en ik bouw voldoende spiermassa op en verbrand voldoende vet. Ik denk dat je vooral moet richten op een kleine aanpassing in training en voeding.

   Hopelijk heb je hiermee voldoende advies. Als je wil dat ik je concreet adviseer kun je me altijd mailen op [email protected]

   Heel veel succes!
   (Gezond met) Bart

 3. Lieve Helma,

  Door de bomen het bos niet meer zien zo is momenteel de situatie waarin ik mij bevind.
  Wat ik niet of maar mondjes maat mag eten weet ik inmiddels wel al maar wat ik wel mag eten en dan bedoel ik eten dat gewoon in de super gekocht kan worden daaraan ontbreekt het steeds.

  Steeds maar weer komt men op de proppen met voedingsstoffen die geen mens of toch bijna geen mens kent.

  Ik wil gewoon een lijstje waarin staat wat ik in iedere Europese super kan halen en wat gezond is.
  Wij eten iedere morgen b.v. 2 boterhammetjes dun gesneden van het multikorn brood met een dun plakje beleg is dat goed of is dat fout ?

  Op uw antwoord wachtend verblijf ik,
  M.vr.gr.
  J.X.

  • Hallo JX

   Ten eerste mijn excuses voor mijn late reactie.
   Ik wil u vragen of het mogelijk is dat u mij even een mailtje stuurt met daarin u doel en hoe u nu eet (naast het ontbijt). Wat wilt u bereiken?
   Dan kijken we samen even of die boterhammen passend zijn in een voedingspatroon wat aansluit aan het doel wat u heeft.
   U komt mij mailen.

   Ik hoor graag van u.
   Helma

 4. zou best een online begeleiding willen winnen ,omdat ik nu via het ggz mijn eetstoornis probeer aan te pakken maar gaat niet zo snel als dat ik hoopte
  proficiat met jullie 1 jarig bestaan !

  • Hallo Gerti

   Wat goed dat je hebt besloten om aan je eetstoornis te werken! Respect! Uit ervaring weet ik dat het niet makkelijk is, maar zeker de moeite waard. Wens je er alle succes mee!

   Reageer even op de advertentie op onze fb pagina.

   en vertel ons wat je zou willen winnen, dan gaat je naam in de hoge hoed ;-)

   Veel succes,
   Liefs,
   Helma

 5. 3 September bestaan we alweer 1 jaar. Dat gaan we vieren!

  Daarom gaan we leuke prijzen verloten:

  1x 3 maanden online begeleiding
  3x een PHP meeting voor maar 35 euro in plaats van 75 euro
  2x deelname aan een groepsconsult

  Wil je kans maken? Bezoek dan deze pagina.

 6. Hallo Bart!
  Ik heb een vraagje, welke voeding/groenten/fruit is nou echt gezond en laat je sneller vet verbranden of haalt trek in slechte tussendoortjes weg?

  Groetjes Elise!

  • Hallo Elise,
   Als je doel is om vet te verbranden dan wil je zo min mogelijk suiker eten. In groente en (vooral) fruit zitten ook suikers. Die wil je zo laag mogelijk houden dus. Groene groenten zijn in mijn ogen het meest effectief. Deze hebben een lage suikerwaarde. Boerenkool, spinazie, broccoli etc. zijn echte superfoods!

   Ik zou de hoeveelheid fruit laag houden i.v.m. het hoge suikergehalte. Wel kun je eventueel fruit bij een koolhydraat maaltijd pakken. Bij Quinoa blauwe bessen eten of bij rijstwafels een paar kiwi’s.

   Kijk bij groente en fruit dus vooral naar de suikerwaarde. Zoek even op GI waarde (Glycemische Index). Daar zie je wat lage suikerwaardes zijn.

   Ik hoop je vraag zo goed beantwoord te hebben.
   Groetjes
   Bart

 7. Vraag: vorig jaar bijna niet kunnen sporten omdat ik 2 knie protheses kreeg , 10kilo aangekomen, daarvoor sporte ik gemiddeld 4 x p.w.nu weer volop bezig met o.a.pumpen en cx lessen gemiddeld 4xp.w.helaas ook 52 jaar dus ….hoe raak ik die 10 kilo weer kwijt en ik let echt op mijn voeding door de weeks, in het weekend iets minder,ik ben :( en wil weer :) gr.tessa

  • Oh ja heb een dochter met cios diploma’s en een ex vriendje van de oudste dochter die body builder ( raadde ymea syloet aan ) is en ze weten het ook niet :(

  • Hallo Tessa,
   Vervelend om te horen dat het niet lukt. Op basis van je training kan ik me wel voorstellen wat de reden is dat het niet zo goed lukt. Pump en CX zijn namelijk Cardio trainingen. Interval of Krachttraining is effectiever om vet te verbranden en spieren op te bouwen. Dat doe je met die trainingen wel in bepaalde mate, maar de trainingen die ik noem zijn ook meer gericht op het in balans brengen van je hormonen wat gelijk staat aan een hogere vetverbranding en spieropbouw.
   Ik heb geen inzicht in je voeding dus ik stel voor dat je even op schrijft wat je over 3 dagen eet en dat naar [email protected] mailt. Dan zal ik je daar even persoonlijk feedback op geven
   Ik hoor graag van je.
   Sportieve groet,
   Bart van Veghel

 8. Hoi,
  ik ben onder de indruk van je site/bedrijf Bart! Super! Was je tijdens je opleiding al geinteresseerd in voeding?
  Mijn vraag gaat over mijn zoon van 17 jaar die ook de opleiding sport en bewegen doet.
  Enerzijds is hij sportief en actief, (zeg maar zeer gedreven) maar hij kan ook erg moe zijn.
  Hij eet redelijk goed, maar hij gunt zichelf er te vaak geen tijd voor, en hij kan zijn voeding kan verbeteren door minder suiker (vooral minder snoepen) en meer volkoren voeding en fruit te gebruiken.
  Maar het is natuurlijk altijd lastig natuurlijk om advies van je moeder op te volgen. (ik geef hem wel het goede voorbeeld trouwens )
  Zou je hem tips kunnen geven ….misschien enerzijds vanuit jouw eigen jongere jaren en daarnaast met jouw kennis van nu…..zodat hij van binnen uit gemotiveerd raakt om goede voeding te gaan gebruiken….?
  Alvast bedankt!
  Marianne

  • @Marianne,
   Bedankt voor het compliment over ONS bedrijf. Ik ben niet alleen.
   Het klinkt alsof hij hetzelfde type sporter was als ik vroeger. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet zo vaak moe was in de tijden dat ik zoveel sportte tijdens mijn opleiding en daarbuiten. Maar mijn ommekeer van mijn voeding was toen ik 18 was. Ik kwam er tijdens een training achter dat de voeding die ik dacht dat goed was niet werkte voor mij. Onder andere veel suiker, brood, pasta en dergelijke. Toen ik de switch maakte naar Caveman en supplementen kreeg ik veel meer energie en werd ik fitter dan ooit. Dat had mijn ogen in 1 dag geopend. Toen ben ik me gaan verdiepen en wilde ik anderen hetzelfde laten varen.
   Als je wil kun je zijn e-mailadres sturen naar [email protected]. Dan zal ik hem persoonlijk wat advies geven omtrent voeding en het fanatieke sporten.
   Bedankt voor je leuke reactie.
   Sportieve groet,
   Bart van Veghel

 9. @Eva,

  Er zijn erg veel oefeningen die je thuis kunt doen. Kijk naar het Insanity programma of Nederland in beweging. Allebei niet geweldig voor je, maar het geeft wel aan dat thuis veel mogelijk is.
  Ik kan je niet echt een trainingsschema geven omdat elk lichaam anders is. Maar begin eens met thuis een Squat, Push-up, Pull-up en een plank te maken. Voorbeelden vind je op Youtube. Wil je wat specifieker te werk gaan dan adviseer ik om samen te werken met een ervaren trainer. Ik zou je kunnen helpen, maar daarvoor moet je wel uit de buurt van Nijmegen of Gemert komen. Is dat niet dan zou ik een trainer in de buurt zoeken.

  @Joke,
  Je staat er versteld van hoeveel mensen een personal trainer kunnen betalen. Het is een flinke investering. Maar het gaat erom wat je ervoor terug krijgt. Daarbij scheelt het bij veel gezinnen al enorm veel als er minder junkfood en drinks gedronken wordt. Ik denk dat ik vergeleken met anderen op jaarbasis honderden euro’s bespaar omdat ik de hele dag water en thee drink. En af en toe een glaasje fris als ik er zin in heb.
  Wellicht moet je in een financieel moeilijke situatie dingen laten of juist extra doen om dat te betalen. Maar ik zeg altijd: Het is een stukje investeren in je eigen gezondheid!

  Ik hoop dat ik jullie vragen zo voldoende beantwoordt heb.
  Anders kun je altijd mailen naar [email protected]

  Create your own lifestyle!

 10. De laatste tijd hoor je steeds vaker over mensen die afvallen met behulp van een personal trainer. Maar wie kan er een personal trainer betalen?

 11. Lieve Anna,
  Bedankt voor je lieve berichtje! Dit is precies waarvoor wij schrijven. Een groter compliment kun je ons dan ook niet geven. Wat goed van je dat je een trainer hebt gezocht (en gevonden)! Niets is belangrijker dan aan je zelfvertrouwen werken, dat is de basis van je hele proces! Ik ben heel benieuwd hoe het gaat! Laat je nog eens van je horen? Wens je heel veel succes… zowel met het werken aan je zelfvertrouwen als aan je zelfbeeld!
  Liefs, Helma

 12. Hallo Bart,

  ik ben de laatste tijd veel bezig met mijn voeding. Daarnaast sport ik 3 tot 4 keer per week. Ik wil graag wat voedingstips (vervangers voor koolhydraten uit granen zoals brood, pasta en rijst. Ik lust bijna geen gekookte groenten en geen aardappelen). Ook voor ontbijt en lunch zoek ik nog tips. Ik eet nu 5 keer per dag waarvan twee tussendoortjes met fruit. Ik maak regelmatig een smoothie en eet ook yoghurt of kwark.

  Ik zie weinig resultaat zowel op de weegschaal als in de spiegel. Ik weeg 80 kg en ben 1.69m
  heb jij nog tips?

 13. Lieve Helma, Beste Bart. Via facebook volg ik jullie verhalen. Jullie verhalen die ik hier lees zijn een drijfveer voor me geweest om mezelf aan te melden bij de sportschool bij ons in Eindhoven. Ik ben nu al bijna twee maanden bezig. Ook met behulp van een trainer zoals Bart. Ik moet vaak boksen en touwtje springen. Het geeft me kracht en zelfvertrouwen. Nu ik het begin te pakken heb zal ik doorgaan tot ik mijn einddoel heb bereikt (ik heb nog veel te overwinnen) dank jullie wel voor jullie bijdrage aan mijn ‘missie’. Ik blijf lezen. Anna

 14. Beste Bart,

  Moet ik perse naar een sportschool? Welke oefeningen kan ik zelf doen thuis? Ik ben ook in de gelegenheid om buiten oefeningen te doen. Kun je misschien een aantal basis oefeningen naar me toe mailen?

  Anneke

  • Hallo Anneke,
   Thuis kun je alles doen in principe. Het probleem is alleen dat je niet gecorrigeerd wordt en vaak niet weet hoe en wat je kunt doen. Ik kan wel zeggen dat je de squat, push-up, pull-up en plank thuis kun doen. Dat je daarmee je hele lichaam traint. Maar de manier waarom is echt heel belangrijk. Zorg dus dat je begeleiding krijgt.

   Die 4 oefeningen kun je opzoeken op youtube en daar kijken of je het goed doet. Verder is een Tabata ook een goede oefening om thuis te doen. Dat is een workout van 4 minuten die spieropbouwend is en je uithoudingsvermogen verbeterd.

   Maar ik blijf zeggen. Zorg dat je advies en/of begeleiding krijgt voor je eraan begint.

   Succes

 15. Hallo Nancy,
  Tof wat je bereikt hebt. Hopelijk blijft het eraf en vind je een patroon dat blijvend is. Denk wel goed na voor je gaat hardlopen. Niet zomaar beginnen en zeker niet zomaar een APP volgen. Er zijn er genoeg, maar je zult eerst je techniek goed moeten hebben en weten wat jouw lichaam aan kan.
  Stukjes wandelen en joggen is vaak een begin. Zorg dat je daarnaast ook altijd krachttraining doet zodat je ook je spieren traint. Alleen hardlopen is vaak niet effectief genoeg.
  Zoek dus begeleiding voor het hardlopen. Al is het maar 1 of 2x.
  Succes!
  Groetjes Bart

  Hallo Gaby,
  Goed bezig zo te horen! Ik hoop dat je het vooral ook leuk vindt. Belangrijk is dat je vooruit blijft gaan met die trainingen. Blijf je op een niveau hangen dan moet je de trainingen aanpassen. De reden dat je geen gram verliest is omdat je vet verbrand en spiermassa aankomt. Erg goed! Stukken beter dan afvallen! Het resultaat zit niet in de weegschaal maar in de spiegel en je kleding. Gooi die weegschaal eruit en kijk naar het resultaat in de spiegel, je kledingmaten of als je specifieker wil werken je buikomvang of vet%.
  Zorg dat je naast het sporten ook goed op je voeding let. Alleen stoppen met snoepen zal niet blijven voor resultaat zorgen.
  Succes verder!
  Groetjes Bart

 16. Hoi Bart,

  Ik ben nu zo’n anderhalve maand bezig met insanity en hip hop abs.
  Mijn gewicht is 70 kilo en ik ben 1.67 dat is iets te zwaar.
  Ik val alleen helemaal geen gram af!!!
  Dat is vrij frustrerend maar ik sport wel door.
  Ik merk wel dat mijn lijf strakker wordt dat is wel fijn.
  verder snoep ik niet, maar waarom val ik nou niet af???
  Kan je me helpen?

  Groetjes Gaby

 17. Beste,
  ik ben nu reeds 15kg kwijt door op mijn voeding te letten en extra te bewegen maar graag wou ik beginnen met start to run(ik ben 45j ).Hoe moet er aan beginnen en hebt u eventueel een app die op de gsm kan ??Vriendelijke groeten,Nancy

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in