Welk kind houdt er niet van snoep? Het smaakt lekker en het ziet er leuk uit. Denk aan al die felle kleuren en leuke vormpjes. Niet te vergeten al die lokkende verpakkingen met je favoriete cartoons erop. Of het speelgoed dat erbij zit, die je als kind wel ‘moet’ hebben, want je vriendjes willen ermee ruilen of showen. En als je een dagje erop uit gaat dan moet er toch echt wel een lading snoep mee om maar te zwijgen van al het snoep en candybars die op de loer liggen in veel sport accommodaties.

Calorieën en Suiker

Snoepen is ongezond het zit boordevol suikers, calorieën en niet te vergeten de toevoegingen.  Heerlijk toch, een winegum? Lekker kauwen op een stukje gelatine dat gemaakt wordt van botten en pezen van dieren (ja, echt!). En wat te denken van wat al die suikers met het gedrag van je kinderen doen? Aan het einde van de dag moet je ze vaak in bedwang houden, stuiterend en opgefokt van alle suikers en toevoegingen die ook nog eens slecht zijn voor de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Als je je erin verdiept schrik je van de ingrediënten die niet alleen de kinderen, maar ook wij zelf binnen krijgen. Nu ben ik niet zo’n ’tijgermama’ die mijn kinderen geen snoep geeft, en buitenshuis heb je ook niet in de hand wat ze krijgen. Maar ik probeer ze wel goede producten te geven als ik er wel de controle over heb. Ik schrik vaak van wat kinderen bij zich hebben of als ik op zondag naar de zwemles ga om 9 uur in de ochtend dat er dus echt al kinderen en ouders aan de gevulde koeken en candybars zitten

je hebt zogoed je best gedaan met zwemmen…. 

Dagelijks snoep en frisdrank en al die andere ongezonde dingen geven grote kans op hoofdpijn, gewichtsproblemen, allergieën, gedragsstoornissen, concentratieproblemen en wat al niet meer. Toch kunnen we er vaak niet omheen dat kinderen nu eenmaal ook graag een snoepje eten.

Gelukkig kunnen je kinderen ook gezonder snoepen.

Gezond snoepen?

Gezonde snoep, bestaat dat wel? Ik ben van mening van niet. Je kunt wel ‘gezond snoepen’. Dit heeft dan ook te maken met hoe je met snoep om gaat. Als de basis van de voeding van je kind goed is en het krijgt alle voedingsstoffen binnen, kan af en toe snoepen geen kwaad. Je kunt het ‘echte’ snoep ook niet verbieden, want dat werkt vaak averechts. Immers, iets wat niet mag dat moet wel lekker zijn en maakt het alleen maar aantrekkelijk wel te snoepen, bijvoorbeeld bij vriendjes. Hoe kun je dan toch zorgen dat je kinderen gezond omgaan met snoep?

Beperk het snoepgedrag van de kinderen tot 1 keer in de loop van de week (bijvoorbeeld de woensdag) en een keer in het weekend bijvoorbeeld een zakje chips of iets anders. Zo blijft het beperkt en vinden kinderen snoepen ook speciaal en wordt het geen gewoonte. En zorg er natuurlijk voor dat ze thuis voldoende gezonde voeding binnenkrijgen om de snoepmomenten te compenseren. Gebruik snoep ook niet als troostmiddel ( ben je gevallen, kom maar geef ik je iets te snoepen)grote kans dat er op latere leeftijd troost wordt gezocht in (ongezond) eten met alle gevolgen van dien.

Gezondere snoepvarianten

Je hebt in de winkels ook alternatieven voor snoep, het zogenaamde ‘gezonde snoep’. Helaas is dit wel een stuk duurder dan de reguliere snoepjes. Dit is ook wel logisch, want wat in massa geproduceerd wordt moet snel en lekker en veel dus zoveel mogelijk toevoegingen. Zelf koop ik zelf geregeld snoepjes van het merk Goodies. Deze zijn natuurlijk en er zitten geen chemische toevoegingen in. In de reform- en biowinkels kun je ook snoepjes krijgen op basis van vruchtensappen, maar er zit wel meestal suiker in. Eigenlijk zijn er genoeg alternatieven voor snoep, het is maar net wat je je kind aanleert en aanwent.

10 gezonde alternatieven voor snoep

Rozijntjes en ander gedroogd fruit

(krenten, dadels, vijgen, abrikozen, cranberry’s, moerbeien, pruimen etc.). In deze gedroogde vruchten zitten alleen natuurlijke suikers. Je kunt het makkelijk meenemen naar je werk , school of gewoon naar de stad.

Rijstwafels

Rijstwafels leveren weinig calorien maar je hebt tegenwoordig  gezonde rijstwafels, maar ook ongezonde ( met chocolade of smaakpoeders). Kijk in het ingrediëntenoverzicht of er toegevoegde vetten, suikers of hulpstoffen in de rijstwafel zitten. Een rijstwafel met een gesuikerde glazuurlaag of toegevoegd kaaspoeder is sowieso al een afrader! Een gezonde rijstwafel bevat uitsluitend gepofte rijst,mais ,spelt etc. en een snufje zout. fruitrepen

Fruit

Fruit zoals appels,peer ,sinasappel etc. zijn zeer goede alternatieven voor snoep. Het smaakt zoet door de natuurlijke suikers en het is makkelijk mee te nemen. Wist je dat er  veel snoepjes die op smaak worden gebracht met fruitextracten en vruchtenconcentraten. Dus waarom zou je ongezonde snoepjes eten die naar gezond fruit smaken als je net zo goed kan profiteren van het echte fruit .

Yoghurt of kwark

Zolang je er niet te veel van eet en geen variant kiest met toegevoegde suikers, dan zijn kwark en yoghurt een goed alternatief om van te “snoepen “. Voeg er stukjes fruit en/of nootjes aan toe en smullen maar! Dit is een ideale “snack” voor de kinderen die uit school komen.

Groenten

Denk aan rauwkost zoals komkommer , tomaatjes, stukken paprika ,wortel,stengels bleekselderij,snack komkommer etc.  Als je eenmaal gewend bent om niet meer te snoepen maar gezonde alternatieven te kiezen kan een zoet snoeptomaatje een heerlijke tractatie zijn.

Smoothies

Maak heerlijke smoothies met fruit en yoghurt. Alles in de blender en smullen maar. Je hebt tegenwoordig van die leuke bekers met een deksel en een rietje dus ook een smoothie kun je gemakkelijk meenemen. Ook leuk voor in de zomer als picknick in je eigen tuin.

Popcorn

Popcorn is relatief gezond zolang het geen suikerrijke popcorn is. Ook zoute popcorn moet je met mate eten maar popcorn is nog altijd een betere keuze dan chips.

Fruitrepen of mueslirepen

Let op fruit-of mueslirepen kunnen ook ongezond zijn , ze kunnen vol met  toegevoegde suikers en geharde transvetten zitten. Kijk goed op de verpakking voordat je ze koopt want er zijn echter ook mueslirepen zonder toegevoegde suikers en synthetische zoetstoffen, zonder verzadigde vetten en transvetten. neem bij voorkeur biologische mueslirepen van hele granen, noten, pitten, zaden en rozijnen. Zulke mueslirepen bevatten langzame koolhydraten, voedingsvezels, eiwitten, vitamines en mineralen.

Noten

Ben bij kinderen voorzichtig met noten omdat ze klein zijn en er ook allergieën kunnen zijn. Los hiervan hebben noten wel veel calorieën maar bevatten zeer goede essentiële eiwitten en goede vetten, vitamines, mineralen en vezels. Dit geldt ook voor zaden en pitten.

Koekjes en co

Wil je toch iets van koekjes aan je kinderen geven kies dan voor gewone koekjes zonder chocolade of andere toppings. Bijvoorbeeld letterkoekjes of vingerkoekjes. Beperk het in ieder geval zoveel mogelijk. Ook de knijptoetjes met fruit of yoghurt hebben vaak veel suiker. Tussendoortjes met stokjes die je kunt dippen in kaas of chocolade zijn ook een afrader.

Snoep is een extraatje, dus gebruik het ook op die manier. Zorg voor een goede basis met voldoende voedingsstoffen en dan kan af en toe een snoepje geen kwaad.

Gezonde Groeten,

nicole

p.s. heb je mijn boek al gedownload? 

nicole2

stop met lijnen, start met afvallen

2 Reacties

  1. Gezond en 100% natuurlijk! Door het vriesdrogen blijven de intens verse fruitsmaak en alle voedingswaarden in elk stukje fruit behouden. Één zakje fruitsnacks bevat een dagelijkse aanbevolen portie fruit.
    Puur gemak. Puur fruit.

  2. Maar krijg vaak rond de middag onwijze behoefte aan zoetigheid en moet dan echt snoepen. Dit is tijden goed gegaan maar de laatste tijd word de behoefte steeds groter. Hierbij moet ik zeggen dat ik een auto immuunziekte heb en hartmedicatie gebruik. Recent is mijn cholesterol geprikt en deze was aan de hoge kant. Ook mijn nierfunctie ( GFR is 56) is matig, dit heeft waarschijnlijk te maken met de auto immuunziekte, de artsen zijn hier nog niet uit. Daarnaast is mijn Vit. D en HB standaard te laag waarvoor ik ampullen neem en supplementen. Bij een leeftijd van 38 jaar moet ik heel erg op mijn gezondheid gaan letten, ik eet wel gezond maar snoep hierbij ook te veel en heb snel weer trek na mijn eten.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in