Avondvierdaagse 10 Gezonde Snacks voor onderweg

Lekker en verantwoord eten en drinken tijdens de avondvierdaagse

Als kind al liep ik graag de avondvierdaagse en nu mijn kinderen met school meelopen ga ik natuurlijk weer gezellig mee. Het was vroeger altijd een heel evenement, oefenen in de klas op de liedjes en weer spannend wat je met het defilé zou krijgen van je ouders.

oranje-holland2

Meestal kreeg ik een bos bloemen en een klein cadeautje maar je liep toch voor die felbegeerde medaille. Voor onderweg kreeg ik altijd iets “speciaals” mee zoals een half rolletje fruittella of rang of een lekkere appel. Ook onderweg kreeg je fruit aangeboden maar de tijden veranderen en zo ook de proviand voor onderweg.

Avondvierdaagse of Snoepvierdaagse?

De eerste keer dat ik met mijn dochter meeliep (inmiddels 2 jaar geleden) was ik van te voren al ingelicht dat er broodtrommels vol snoep werden meegenomen. Sceptisch dacht ik : “het zal wel“. Vastbesloten hier niet aan mee te doen gingen we op pad met allebei een flesje water en voor mijn dochter een pakje sultana en nog wat fruit. Het ging goed tot dat aan de pauze, toen al die trommels rond gingen. De kleuren en suikers gingen in het rond, ik wist niet wat ik zag!

Tot mijn grote verbijstering was het daadwerkelijk zo. Ik was er echt van onder de indruk. Ik zie de avondvierdaagse als een gezonde manier van bewegen, gezellig samen met vriendjes en vriendinnetjes. Door deel te nemen aan de avondvierdaagse ontdekken kinderen op een speelse manier het goede gevoel van iets te volbrengen, ze krijgen dan ook een medaille. Het belangrijkste is echter dat ze plezier ervaren in bewegen. In de strijd tegen het groeiende overgewicht bij kinderen is dat essentieel!” Met al dat snoep lijkt mij de strijd tegen overgewicht bij kinderen niet echt opgelost. Ook de kinderen zonder aanleg of overgewicht hoeven niet zo ‘beloond’ te worden voor de prestatie die ze leveren. Daarnaast is het ook een sport (tenminste, zo zie ik het) en tijdens en na het sporten ga je toch ook niet snoepen. Gezelligheid kun je ook hebben met gezonde snacks onderweg.

Wat neem je dan mee onderweg, want dat zijn velen inmiddels door al die trommels vergeten.

Gezonde Avondvierdaagse Snacks

In plaats van al dat snoep, en ter voorkoming van stuiterende kinderen die niet willen slapen kun je voor een gezonde snack kiezen, zoals:

Fruit (bijvoorbeeld een appel, druiven, radijsjes, wortelen, aardbeien, een stuk meloen, sinaasappel, etc.) Maak het extra feestelijk door er kleine prikkertjes van te maken, dat zullen de andere kinderen ook niet kunnen weerstaan.

[quote_box_right]In mijn werkboek “stop met lijnen en begin met gezond leven”. leer je nicole2 gedurende 15 weken hoe je gezond kunt eten zonder te lijnen. Het is een uitgebreid werkboek waarin je ook actief bezig bent met opdrachten en zo inzicht gaat krijgen in je eigen eetgedrag. De volgende onderwerpen komen onder andere aan bod: ontbijt, lunch, diner, weekmenu, etiketten lezen, mindsetting, toevoegingen, recepten en een unieke special over hardlopen.[/quote_box_right]

Rauwkost: snoeptomaatjes, snoepkomkommers, gewoon stukjes komkommer, worteltjes, etc.
Koekvarianten: rijstwafels, maïswafels, mueslireep zonder suiker, fruitcake, soepstengels.
Suikervrije snoepjes zoals gedroogd fruit of rozijntjes.

En wil je geen van dit alles, is er niets mis met een simpele volkoren boterham of een heerlijke sandwich die je leuk verpakt.

Wat en hoeveel moet je drinken tijdens de avondvierdaagse?

Om te drinken onderweg kun je gewoon een flesje water meenemen. Leg het flesje, als het erg warm is, van tevoren even in de diepvries. Of maak er ‘water met een smaakje’ van door er stukjes fruit in te doen zoals citroen, komkommer, munt of sinaasappel. Ook een lekkere smoothie kun je goed van te voren maken en meenemen.

Afgelopen jaar had ik wel een trommel vol meegenomen ….. met aardbeien en druiven. Heel veel kinderen wilden ook die aardbeien en druifjes eten. Ik doe niet mee aan de snoep trommels en neem gewoon fruit mee voor onderweg. Helemaal heb je natuurlijk niet in de hand wat je kinderen allemaal eten en verbieden kan je het ze ook niet maar probeer het wel te beperken. Het is voor hen natuurlijk ook een groot feest, die avondvierdaagse. Maak ook van tevoren duidelijke afspraken met de kinderen en ook degenen die langs de kant staan met het defilé. Koop een bosje bloemen of een ader leuk kleinigheidje het gaat tenslotte om de activiteit en het samen zijn en niet om al het ongezonde snoep.

Ik wens jullie allemaal fijne en zonnige wandelavonden !

nicole

nicole

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in