Gezonde Darmen, Gezond Gewicht

Overgwicht? Gezonde darmen staan centraal bij een gezond gewicht

Gezonde darmen staan centraal bij het krijgen van een gezond gewicht en een gezond lichaam. De darmen worden vergeten en de meest bizarre diëten worden gevolgd om snel af te vallen terwijl het alleen maar de darmen verder uit balans brengt en men uiteindelijk na het dieet weer dikker wordt en er daarna veel gezondheidsklachten aan worden overgehouden.

overgewicht

Inhoud van dit artikel

Vezels is het magische woord bij een gezond gewicht

Overgewicht, allergieën, welvaartziektes (hart- en vaatziekte, diabetes 2, kanker, reuma) auto-immuunziekte en een boel andere ziekten zelfs depressie hebben te maken met onze darmbarrière.

In onze darmen zit een barrière die bestaat uit darmcellen, een slijmlaag en een laag darmbacteriën. Een gezonde darmbarrière is essentieel voor een gezond en slank lichaam omdat de vertering en de opname van voedingsstoffen dan goed verlopen en er geen afvalstoffen en ongewenste stoffen het bloed in sijpelen.

In de darmen zitten goede en slechte bacteriën en bij de geboorte al wordt je darmflora al bepaald. De darmen van een ongeboren baby zijn steriel en de baby wordt niet voor niks met het hoofdje naar beneden geboren omdat het mondje als een soort schepje fungeert en een laagje bacteriën uit de schede van de moeder mee schept. Deze bacteriën bepalen de darmflora voor de rest van het leven. Daarom is het heel belangrijk dat de moeder een gezonde vaginale flora heeft. Wanneer dat niet het geval is of de kinderen worden met een keizersnede geboren, missen ze al een heleboel gezonde bacteriën wat wel essentieel kan zijn bij de gezondheid de rest van het leven. De goede bacteriën horen te overheersen boven de slechte en ook houden de goede bacteriën parasieten en schimmels uit de darmen en is het lichaam minder gevoelig voor voedselallergieën. Daarnaast onderhouden ze de slijmvliezen van de darmen en zorgen dat ontstekingen minder kans krijgen. Wanneer de goede bacteriën verminderen door ongezonde voeding en veel stress, dan kunnen er ontstekingen ontstaan en ook ziekte als crohn krijgt meer kans. De slijmlaag wordt steeds dunner en de darmcellen gaan te los tegen elkaar aan liggen waardoor er slechte bacteriën en gifstoffen het bloed in kunnen lekken met alle gevolgen van dien. De lever krijgt het zwaarder en kan vaak de afvalstoffen niet meer aan waardoor de afvalstoffen worden opgeslagen in het vet en hierdoor kun je steeds dikker worden.

Ook ontstaan er chronische ontstekingen in het lichaam door deze verzwakte darm barrière en de ontstekingen kunnen ook weer overgewicht veroorzaken en niet te vergeten diabetes 2 en een verhoogd cholesterol gehalte. Wanneer het cholesterol verhoogd is, is er weer meer kans op hart- en vaatziekte omdat er vaak ook kleine ontstekingen zijn door de verzwakte darmbarrière in de vaten waar het cholesterol weer op blijft plakken. Wanneer de darmflora dus uit balans is, heeft dat vele gevolgen voor het lichaam en dit kan ook de zoveel gehoorde chronische vermoeidheid veroorzaken.

Vaak allemaal klachten die we zien bij mensen die teveel wegen

Dus als we dit samenvatten kunnen we zeggen dat een gezonde darmflora een sterk immuniteitssysteem activeert, wat ontstekingswerend werkt. Wanneer de darmbarrière uit balans is, lekt er van alles naar het bloed waardoor onder andere ontstekingen worden veroorzaakt, die op hun beurt vaak bestreden worden door antibiotica. De antibiotica maakt alle bacteriën dood dus ook de goede darmflora wat weer het immuniteitssysteem verzwakt en men hierdoor weer andere gezondheidsklachten kan krijgen. Bij een ontsteking denken we vaak aan ons tandvlees onze blaas of huid, plekken waar de pijngrens hoog is. Maar we denken nooit aan onze aderen, darmen of weefsels door ons hele lichaam waar de pijngrens laag is en we het niet voelen , maar die uiteindelijk tot allerlei klachten en ziekten kunnen leiden. Ook kan het zijn dat er parasieten of verhoogde schimmels in de darmen aanwezig zijn of er zijn flinke voedselovergevoeligheden die ook de darmflora negatief beïnvloeden. Dit alles heeft extra aandacht nodig want deze kunnen een gezonde flora blokkeren (www.persoonlijkevoeding.nl).

Voeding en stress

Voeding en stress staan centraal bij een gezonde darmflora. Mensen staan veel onder spanning en moeten erg veel. Daarnaast is er nog een boel stress om ons heen zoals elektrostress, vervuiling en te weinig gezonde beweging. Dit alles zal de darmbarrière negatief beïnvloeden, maar net zo belangrijk misschien zelf belangrijker nog is onze voeding. We eten vaak teveel verkeerde vetten, teveel eiwitten en verkeerde koolhydraten zoals witte bloem en geraffineerde suiker. De supermarkten liggen vol producten die een zeer negatief effect hebben op onze darmflora en we kunnen het beste alle kant en klaar producten aan de kant schuiven want ze staan stijf van de chemische stoffen en geraffineerde producten. We moeten weer puur en verantwoordelijk gaan eten en geen diëten gaan volgen waarin bijvoorbeeld eiwitten, shake en vreemde snacks de hoofdvoeding zijn.

We eten te weinig vezels uit groente, fruit, noten zaden en pitten. Vezel is de voeding voor de darmflora en maakt de darmen schoon en ze remmen ontstekingen. We hebben 100 gram per dag nodig en de meeste mensen krijgen als ze geluk hebben 25 gram binnen. Niet gek dat we dikker worden en meer klachten krijgen.

De darmen zijn dus essentieel bij een gezond gewicht en een gezond lichaam.

NEEM DAGELIJKS

 • 400 gram groente
 • 1 bakje met noten, en pitten
 • 2 tot 3 stuks fruit
 • Volkoren granen
 • Drink dagelijks een glas water met een paar eetlepels chiazaad, zelf gebroken lijnzaad
 • Doe dagelijks psyllium vezels door je eten
 • Ontdek wat je niet kunt verdragen door een allergie want dit verzwakt ook je darmflora

Als kuur van 2 maanden kun je nemen:

 • Een probiotica in de vorm van een capsule. Probiotica is erg goed om de natuurlijke darmflora weer aan te vullen (probiotica is het voedsel voor de darm bacteriën net als de vezels en kun je samen met de probiotica in 1 capsule nemen)
 • Neem L-glutamine die de darmslijmvliezen herstelt.

Geen geraffineerd fabrieksvoedsel eten.

Neem contact met me op als je meer informatie wilt of wanneer je graag getest wil worden om te ontdekken of er tekorten zijn, of er voedselovergevoeligheden zijn enz. Zie meer info op www.persoonlijke-voeding.nl

MEER INFORMATIE VIND JE IN MIJN BOEKEN

1) Een mooie en vitale huid (hierin staat een darmprotocol hoe je de darmen gezond krijgt)
2) Koken met Irene Dit is een kookboek vol gezonde gerechten (150)
3) Reset je lichaam voor een gezonde nieuwe start om je lichaam eens even helemaal op te ruimen
4) Een gezonde eter voelt zich beter (om meer inzicht te krijgen in wat gezonde voeding is)

irene

2 Reacties

 1. Ik vind t leuk om toch ook te mogen reageren en eventueel wat tips te mogen krygen vn uw zijde .bij my is het probleem nl. Dat ik 3 keren per week sport maar een dikke buik overhoudt nog steeds komt dat door dat ik niet genoeg vezelsprodukten binnen brengt soms? Grtjes van Anneke

 2. Goede tips, dank je wel. Maar Chiazaad kan niet iedereen hebben. Ik heb een vrij lage bloeddruk en als ik chiazaad neem ben ik de hele dag duizelig. Ik denk dat mijn bloeddruk dan nog verder daalt.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in