Gezonde Eetgewoonten

Er wordt vaak gezegd dat mensen ongezond eten. Wat is ongezond eten nou precies? Een snoepje tussendoor is niet zo erg. Twee snoepjes tussendoor is ook niet erg. Een patatje in de week kan geen kwaad. Twee is ook nog geen ramp. Als je maar niet te veel neemt. Want alles waar te voor staat is niet goed (bij eten bedoeld). Ongezond is het omgekeerde van gezond. Gezond eten is, ‘s ochtends beginnen met een ontbijt, ‘s middag een lunch eten en ‘s avonds een warme maaltijd. Ook moet je regelmatig drinken- o.a. water – en er mag best een tussendoortje bij komen. Ongezond is dan het tegenovergestelde: als je niet de drie maaltijden per dag eet, dan eet je ongezond. Maar ook als je heel veel alcoholische of zoete dranken gebruikt, en als je heel veel tussendoortjes eet. Ongezond. Wat is ongezond dan? Nou, bijna iedereen is het er mee eens dat veel vet eten ongezond is. Maar teveel suikers en koolhydraten binnen krijgen is ook niet goed. Dat betekend niet dat je het niet mag eten maar dat je op de hoeveelheid moet letten. Je moet het met mate eten. Als je er teveel van binnen krijgt is het ongezond.

Onze eetgewoonten

Beginnen we chronologisch, dan nemen we eerst onze kids onder de loep. Zij blijken een enorm grote invloed te hebben op de pot en zijn inhoud. Meer dan 14% van de kinderen heeft inbreng in wat er op tafel komt en bijna 3% mag volledig zelf kiezen. Gevolg daarvan is dat zij steeds minder voedzaam eten omdat ze vooral zoet en vet willen, waardoor kinderobesitas almaar dichterbij komt.

Jongeren staan erg dubbelzinnig tegenover eten: ze besteden het minst aandacht aan gezonde voeding, maar zijn wel het bezorgst over hun gezondheid.

Uit het eetpatroon van de volwassenen valt af te leiden dat zij steeds vaker snacken. Een tussendoortje lijkt het gewonnen te hebben van de volwaardige maaltijd. 75% van de mensen trekt dagelijks minder dan zestig minuten uit om hun maaltijden te bereiden. Een schokkend aantal weet niet eens hoe lang je aardappelen moet koken alvorens ze gaar zijn.

Snacks aan de top dus, ook op restaurant. Onze voorkeur gaat hoe langer hoe meer uit naar plaatsen waar tapas geserveerd worden. Geen klassieke Franse keuken meer, alleen nog Japanse en Chinese.

Wat de kwaliteit van onze lievelingsvoedingsmiddelen betreft, valt er ook wat te melden. We kiezen meer en meer voor suikervrij, biologisch en vers. Althans, tijdens de week, want in het weekend lijkt niemand er nog om te geven en spelen we alles binnen waar we zin in hebben.

En wat met de senioren onder ons? Zij werken de snellehapeetcultuur collectief tegen. Het liefst slaan ze het ontbijt over om iets langer te kunnen slapen, waarna ze een uitgebreide brunch nemen. Daar trekken ze ook ruim de tijd voor uit.

Tips ter preventie van enkele slechte eetgewoonten:

1. Onthoud u van volumineuze maaltijden en grote drinkpartijen. Eet liever wat vaker, maar minder per keer.
2. Eet minder vet. Let wel: er zijn niet alleen zichtbare maar ook onzichtbare vetten zoals in vlees en zuivelproducten.
3. Vermijd luchthoudende spijzen zoals spuitwater, limonades, soufflé of slagroom
4. Eet en drink langzaam
5. Slik buiten de maaltijden weinig speeksel door en “eet” daarom ook geen kauwgom
6. Draag geen spannende kleren
7. Buig zo weinig mogelijk voorover.
8. Probeer af te slanken als u zwaarlijvig bent.
9. Rook niet en beperk koffie, thee, alcohol, chocolade en snoepgoed in het algemeen
10. Als u, waarvoor dan ook, geneesmiddelen neemt, vraag dan raad aan uw dokter of apotheker of ze een effect kunnen hebben op de spijsvertering en wanneer u ze best neemt (voor, tijdens, na of buiten de maaltijd)