Gezonde Kooklessen voor Kinderen

Twee keer per week geef ik 8 kinderen een kookworkshop. Afgelopen week had ik een gewaagd recept voorbereid. De helft van de kinderen had vooraf aangegeven geen spinazie te lusten. In de klas klonk er een zacht boehhh geroep, toen ik vertelde dat ze spinazie in een pannenkoek gingen doen. Zweet stond meteen in mijn oksels. Toen ik de spinazie liet zien, herkende niemand dit als de spinazie die ze thuis ook eten. Ik vroeg hoe de spinazie er thuis uitziet en die omschreven ze als nat, lijkt op snot vertelde 1 jongen. Tja wij werken met verse producten in plaats van met diepvriessnot!

Van de 16 kinderen, wilde er 14 vooraf een blaadje spinazie proeven en na het hele recept klaar gemaakt te hebben, lustte iedereen spinazie! Een hele overwinning en angstzweet (of opvliegers) maakte plaats voor een trots gevoel. Deze week een fruitsmoothie om meteen op te drinken en een fruitlolly om mee naar huis te nemen, verwacht ik geen problemen. Wil je zelf met je kind of kleinkind een gezonde pannenkoek maken? Hieronder mijn succesrecept.

Recept: Hartige Pannenkoeken met Spinazie

Ingrediënten voor 4 pannenkoeken.

 • 125 gram volkorenmeel
 • 250 ml. melk
 • 1 ei
 • 1 snufje zout
 • handje rozijnen (als je wilt)

Pannenkoeken beslag maken

Doe het volkorenmeel in een ruime beslagkom. Doe hier een klein beetje melk bij en roer voorzichtig door. Zodra je de melk doorgeroerd hebt, kun je de rest van de melk erbij schenken. Weer goed doorroeren en dan je ei erbij doen. Vindt je het moeilijk om een ei te breken zonder dat de schil in je beslag valt, dan kun je het ei breken in een schaaltje (eventueel de eischillen er uit halen) en het ei door het beslag heen roeren. Als laatste roer je een snufje zout door het beslag. Dan laat je het beslag even 15 minuten rusten voordat je de pannenkoeken gaat bakken. Spoel de rozijnen af met lauw water en laat ze dan 10 minuten wellen in lauw water. De rozijnen nemen tijdens het wellen wat water op en zijn daardoor een stuk smakelijker en niet meer zo hard. Na 10 minuten het water afgieten en de rozijnen met een keukenpapiertje droog deppen.

Pannenkoeken bakken

Zet de koekenpan op een halfhoog vuur en doe een kleine beetje braadboter in de pan. Zodra de boter begint te smelten draai je de pan rond zodat de boter over de hele pan verdeelt is. Zet de pan terug op het vuur en schep 1 soeplepel van het beslag in de pan. Draai dan de pan weer rond om het beslag goed te verdelen. Als je wilt kun je een paar rozijnen toevoegen. Let op de kleur van de pannenkoek, zodra de pannenkoek droog wordt aan de bovenkant en donkerder van kleur wordt, kun je met een spatel de pannenkoek omdraaien. Dan weer even geduld en dan kun je je pannenkoek weer omdraaien en als hij een mooi licht bruin kleurtje krijgt dan mag hij op je bord. Bak hierna op dezelfde manier de andere pannenkoeken.

Ingrediënten Spinazie vulling

 • 1 teentje knoflook
 • ca. 100 gram verse spinazie
 • peper en zout
 • eventueel 2 eetlepels crème fraîche of andere kookroom
 • geraspte kaas
 • eventueel ook pijnboompitten
 • braadboter

Spinazievulling maken

Teentje knoflook pellen en het kontje eraf snijden. Knoflook in hele fijne stukjes snijden of in een knoflookpers fijnknijpen. Op een halfhoog vuur een wok verwarmen met een scheutje braadboter. Dan de knoflook erbij en dit 1 of 2 minuten op een zacht vuur laten staan tot de knoflook gaat glanzen, dan mogen de spinazieblaadjes erbij. Met een houten lepel de spinazie omscheppen en dan zul je zien dat de spinazie snel donkergroen van kleur wordt en slinkt in de wok. Dan mag je er een snufje zout (tussen je duim en wijsvinger) aan toevoegen en wat peper erdoor doen. Als je wilt kun je crème fraîche of kookroom erdoor roeren. Let er bij crème fraîche op dat deze op kamertemperatuur is, anders gaat hij klonten. Dan de wok van het vuur halen en de pijnboompitten toevoegen als je dat wilt. De oven mag je vast voorverwarmen 10 minuten voorverwarmen op ca. 200 graden Celsius. Een heteluchtoven mag je voorverwarmen op 180 graden Celsius.

Op elke pannenkoek leg in je een streep met het spinaziemengsel. Dan rol je de pannenkoek op en leg je hem op een stukje bakpapier. Tot slot strooi je wat geraspte kaas over je pannenkoek en mag je pannenkoek met het bakpapier in de oven doen. Na 4 of 5 minuten is het kaas gesmolten en is je pannenkoek klaar. Eet smakelijk!

 

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in