Gezonde leefstijl tegen kanker

Volgens een literatuuronderzoek door experts kan 30-40% van de gevallen van kanker voorkomen worden door een gezonde leefstijl. De onderzoekers analyseerde 7.000 studies (o.a. gegevens van patiënten). Dit deden ze in verschillende landen. Het World Cancer Research Fund en het American Institute for Cance Research publiceerden eind 2007 het onderzoek in de vorm van een rapport.

Overgewicht is een belangrijke oorzaak van kanker: het leidt tot toename van het risico van dikke darm, borstkanker na de menopauze, slokdarmkanker en nierkanker.

Ook is er een verdeling te zien van de vetmassa. buikvet kan de kans vergroten van dikke darm kanker met 70%. Daarnaast is ook het risico op onder andere borstkanker en alvleesklier kanker verhoogt.

Van belang is dat er naar gestreefd moet worden naar een stabiel lichaamsgewicht een BMI tussen de 19 en de 24. Daarnaast leidt meer bewegen tot verlaging van het risico op dikke darm kanker,borstkanker.

Aanbevolen wordt om te streven om elke dag 30 tot 60 minuten te bewegen! Ook zuivelproducten en calcium kunnen waarschijnlijk het risico verlagen. Wel is nog meer onderzoek nodig.

Het is belangrijk  om gevarieerd en gezond te blijven eten en elke dag voldoende blijven bewegen.

bron: voedingsmagazine 2008

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in