Gezonde Ontbijt Tips

De belangrijkste maaltijd van de dag: het ontbijt. Dit is echter heel vaak de “vergeten maaltijd“.

Heel ons moderne leven draait om de klok. Hoewel we veel apparaten hebben die ons leven gemakkelijker maken hebben we toch minder tijd om te slapen dan onze voorouders. Onze dagen zijn gevuld met talloze taken en afspraken. We eten wat we te pakken kunnen krijgen en gunnen onszelf niet de tijd om gezond te eten.

ontbijt

Veel mensen die willen afvallen denken dat te kunnen doen door regelmatig een maaltijd over te slaan. Helaas doe je daarmee je lichaam te kort en val je er ook niet mee af. Het ontbijt wordt overgeslagen en men denkt ik val af want ik eet niet, maar niets is minder waar.

Wanneer je je ontbijt overslaat zul je tijdens de lunch meer honger hebben en dus meer eten. Goede kans trouwens dat je in de loop van de ochtend al ergens een ongezonde snack hebt opgepikt. Daarbij heeft het lichaam na een nacht toch al gemiddeld 8 uur geen voeding gehad en geen drinken.

Waarom zou je ontbijten?

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Ons lichaam is zo geprogrammeerd dat het ons signalen geeft wanneer het rust of voedsel nodig heeft. Eten is nodig om ons lichaam van energie te voorzien die we nodig hebben om onze dagelijkse activiteiten te volbrengen.

Ons lichaam heeft slaap nodig om zichzelf te herstellen en vernieuwen. Tijdens de slaap verbruiken we nog steeds wat energie. Dat verklaart waarom we ‘s morgens hongerig wakker worden. Wanneer je acht uur hebt geslapen, heeft je lichaam acht uur geen voedsel/brandstof gekregen. Je stofwisseling mag dan misschien wat vertraagd zijn geweest, ze is niet helemaal tot stilstand gekomen. Belangrijk is dus je stofwisseling weer op gang te brengen.

Een goed ontbijt is van vitaal belang voor een goede gezondheid. Je wordt er helderder van en je lichaam en je stofwisseling komen in het juiste ritme voor de taken die we te doen hebben. Wanneer je gezond ontbijt is de kans groot dat je de verleiding om te snacken kunt weerstaan. Het brengt je bloedsuikerspiegel op peil en dit zorgt ervoor dat je je goed kunt concentreren, ook zorgt het voor een goed humeur en een goed gevoel.

Overeten – vreetbuien – kunnen een gevolg zijn van het niet eten van een ontbijt. Ook wanneer je extreem hongerig bent eet je al snel te snel en te veel.

Ontbijt!

Eet een evenwichtig en gezond ontbijt. Wanneer je toch nog zin hebt om te snacken neem dan een stuk fruit, je zult je dan beter voelen en daarna geen schuldgevoel hebben.

Een ontbijt kan bestaan uit de volgende productgroepen:

Volkorengranen zoals volkoren, rogge, zwart brood of ontbijtgranen maar let op met de toegevoegde suikers, het beste alternatief is gewoon muesli met noten of havervlokken zelf samen te stellen, hier zitten dan geen suikers in, alleen de eventuele uit de natuur aanwezige suikers.

Een beetje vet, boter, halvarine, dun besmeerd.

Broodbeleg, hartig of zoet niet te vet , bijvoorbeeld halvajam, vruchtenhagel, honing, magere vleessoorten.

Zuivel : yoghurt, melk, kwark kies voor halfvolle of magere varianten, geen light.
fruit, liefst vers fruit, je kunt ook variëren met een smoothie van groenten en/of fruit.

Volkorenproducten zitten vol met vezels, deze prikkelen de darmen en dat is nodig voor een goede stoelgang. Ook zorgen vezels voor een verzadigd gevoel. Zo zul je na het eten van een dubbele volkoren boterham lange tijd geen trek hebben dan wanneer je wit brood neemt.

Fabel

Brood verbeterd wit of het brood dat wit is en zich verkoopt als bruin: hier zijn extra vezels toegevoegd, let wel kunstmatige vezels, waar ons lichaam niet veel mee kan, dit kan zich uiten in diarree, krampen etc.

Variatietips

Probeer eens natuurbrood zoals speltbrood of gewoon natuurdesem brood. Het geeft een lang verzadigend gevoel en het bevat weer andere voedingsstoffen dan tarwe.

Zin in een warm ontbijt neem dan eens havermoutpap van halfvolle melk of sojamelk.
Probeer eens weetabix met magere of halfvolle yoghurt.

1 bruine boterham mag je vervangen door 2 crackers of 2 beschuiten of 1 snee mueslibrood.

Laat croissants staan deze zitten bomvol vet!

Let ook op bij zuivel! Kies voor magere of halfvolle producten en let op de toegevoegde suikers er kan bijvoorbeeld 0 % vet inzitten terwijl het vol zit met suiker. Er is genoeg keuze even goed etiketten lezen.

Hier een paar ontbijttips

Een goede tip voor een snel ontbijt is een heerlijke smoothie. Maak een smoothie in de blender met halfvolle melk of magere yoghurt met fruit, ongeveer 250 ml.

Je kunt ook gebruik maken van kant-en-klaar ontbijt zoals een drinkontbijt, let hier wel op voor de toegevoegde suikers.

Heb je meer tijd voor je ontbijt? Dan heb ik de volgende suggesties voor je.

2 sneeën volkoren brood, 1 belegd met dun halvarine en een magere vleessoort zoals kipfilet, 1 belegd met zoet bijvoorbeeld honing, koffie of thee zonder suiker, glas water.

200 ml magere yoghurt met een zelf samengestelde muesli van havervlokken en ongezouten noten. Eventueel op smaak brengen met stevia.

Appeltosti: 2 sneeën volkoren brood met appelstroop en schijfjes appel, eventueel met kaneel of koekkruiden bestrooien, buitenkant dun smeren met halvarine en dan in het tosti ijzer.

Start de dag altijd met een gezond ontbijt.

nicole

17 Reacties

 1. Ik word helemaal niet hongerig wakker . Integendeel… moet mijn ontbijt echt naar binnen wurmen. Ik eet dus maar een beetje vloeibaat: 6 geweekte pruimen in 0% griekse yoghurt…

 2. Ik lees overal hoe belangrijk het ontbijt is. Toen ik wilde afvallen en het ontbijt oversloeg om vervolgens bij de lunch het accent niet op koolhydraten maar op groente en fruit te leggen, verloor ik snel gewicht en kreeg meer energie. Natuurlijk wilde mijn lichaam op enig moment koolhydraten. Dat werd dan de middagsnack en avondsnack, want ook het diner bestaat bijna uitsluitend uit groente.
  Toen ik elke dag flink ontbeet, met brood enzo, had ik daardoor niet minder trek bij de lunch. Deze fabel wordt overal verkondigd. Volgens mij is het zo dat als je je maag niet opstart ’s ochtends, het lichaam ook niet om voedsel zal vragen. Het tegenovergestelde van ’s nachts doorgaan en dan blijven eten. Mijn ervaring is dat als ik veel eet, ik ook veel trek heb om nog meer te eten. Ik heb gehoord over verschillende types eters. Heeft dat daarmee te maken? Maar dan kan je toch ook geen algemeen advies over ontbijten geven?

  Wat ik niet begrijp is de koppeling die men legt tussen ontbijten en de trek die je ’s avonds hebt. Daar zitten twee hele maaltijden tussen, dus hoe kan je zo laat op de dag nog iets merken van hoe je ontbijt was? Andersom merk ik wel dat als ik ’s avonds nog heb zitten eten, het makkelijker is het ontbijt over te slaan dan wanneer ik ’s avonds heb zitten vechten tegen de trek. Het moe worden van veel eten, wat over een zware lunch wordt gezegd, werkt ’s avonds in je voordeel: je slaapt er lekker op in. Dus al met al: waarom toch dat gehamer op flink ontbijten?

 3. Sinds een tijdje neem ik complete vitaminen maaltijden. Echt super? alle benodigde dagelijkse voedingsstoffen, vitaminen en mineralen in een heerlijke maaltijdshake! Briljant!?

 4. Kan me iemand eens een lijst met boodschappen sturen dan kan ik daar eens uit zoeken voor mij zelf wat goed is ik weet er niet veel van ik lees bijna nooit wat op de verpakking staat weet niet waar alles voor staat of betekend Gr.Roger

 5. Op advies van de huis arts ben ik op 20 april j.l. begonnen met afvallen, mijn heel eet gewoonte
  omgedraaid met 180% alles wat voorheen lekker en heerlijk was is vanaf dag één niet meer van toepassing wat nu op de tafel komt is s’morgen knäckenbröd met dun becel en of dieet jam of
  kipfile/gekookte ham of 20+ kaas als beleg, wat ik er bij drink kan verschillend zijn, enkele voorbeelden 1.5 of 2 liter per dag vocht; ik neem
  b.v. één sinas appel de pitten er uit in de blender water er bij door malen deze vervolgens in een thee kan en bij vullen met water tot 1 liter lekker is wat anders maar ik moet door een zure appel heen, verdeel ik over de morgen, en een appeltje er tussen door, s’middags of 2 sneetjes bruinbrood of 5 knäckenbröd met beleg de thee kan is leeg 3 tomaten ook weer in de blender aanvullen tot 1 liter voor de middag en de avond, het avond eten: aardappel afwegen op 155 gram groeten 200 gram en vlees grillen +/- 125 gram en géén saus deze is taboe daar drink ik deze tomaten sap of water bij, en tegen de avond nog een appeltje of magere yoghurt-karnemelk 0% en niet te vergeten totaal géén alcoholische dranken 0% en op de trimfiets en andere gym oefeningen, dit alles heeft me toch al iets opgeleverd tot deze morgen toe 11.7 kg ervan af op naar de volgende kilo/kilo’s

 6. ik wil afvallen maar ik hoe nog veel vet in my lichaam ik weeg 105 kilo en ben 160 maar
  zo u my kunnen helpen aub my dank

 7. Erg toepasselijk tijdens deze dagen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik normaal ook te weinig aandacht aan mijn ontbijt besteed. Dank je wel voor deze ‘eye-opener’

  melissa

 8. Hoi,
  Ik vind een aantal tips niet echt goed. Ik zie staan halvarine,weetamix,halvajam, vruchtenhagel. Allen boordevol suikers!! halvarine is eigenlijk gewoon plastic! Lijkt mij beter van niet! Gebruik kokosolie/boter, roomboter. Gebakken eieren met lekker veel groente. boekweitontbijt: zoals boekweitpannekoekjes enz. enz.
  Suiker is juist datgene wat mensen overgewicht en allerlei ziektes brengt.

  • Zelf ben ik voorstander van gezonde voeding en eet zoveel mogelijk ook zonder nummertjes en toevoegingen ,helaas leert de praktijk dat niet iedereen er open voor staat . Daarbij schrikken ook veel producten af , zoals de roomboter etc. En velen hebben tijd nodig om , om te schakelen als ze dan al de stap zetten naar een gezond leven is dat voor hun al heel wat , en wordt bij iedereen persoonlijk gekeken wat er bij diegene past . Wat de suikers betreft heb je gelijk ik eet zoveel mogelijk suikervrij maar ook dat moet je vaak in stappen aan de mensen over brengen.
   Bedankt voor je feedback

 9. Zelf volg ik al enige tijd de tips en adviezen van Nicole op de voet. Ik had te maken met enig overgewicht en wilde hier graag op een verantwoorde en leuke gezonde manier iets aan doen.
  Inmiddels heb ik al een aantal consults bij Food, Beauty en More achter de rug en het resultaat mag er zijn!
  Ga zo door….toppertje!

 10. Ben zelf al na tips van Nicole aan de slag gegaan met een ontbijt in plaats van dit over te slaan en merk dat zo’n kleine wijziging in m’n dag gevolgen heeft voor mijn eigen fitheid.

  Die tip voor een smoothie of een drinkontbijt zijn voor mij waarschijnlijk nog een beter oplossing. Ga ik in de supermarkt eens opzoeken.

 11. Goede tips en het klopt inderdaad van een vezelrijke maaltijd zit je veel langer vol. Ik at voorheen altijd te weinig bij het ontbijt of de verkeerde producten zoals het witbrood.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in