Gezonde, Pure, Natuurlijke en Biologische Voeding

Mijn naam is Monique en al jaren actief als voedingsdeskundige, gewichtsconsulente en voedingscoach.

Al vele jaren hou ik mij bezig met gezonde, pure, natuurlijke en biologische voeding. Daarnaast schrijf ik veel: ik verzorg columns, schrijf artikelen, schrijf voor andere auteurs en maakte in 2012 een leuk “uitstapje” met een roman. Ik schrijf ook veel receptenboekjes vol. Hier deed ik tot voor kort niet louter veel mee. Toch bleef het sudderen om er iets mee te gaan doen,omdat ik merkte dat mijn recepten zeer goed werden ontvangen door anderen en dat mensen zo enthousiast waren dat ze om meerdere vroegen.

En nu is er dan,om een lang verhaal kort te houden ,plots een waanzinnig leuk basiskookboek in de maak, waarbij ik met meer dan 215 recepten populair kunstmatig voedsel vervang met puur, natuurlijk, vers en biologisch. Daarnaast werk ik niet met gluten en met koemelk, niet met vlees en niet met E-nummers. Al het kunstmatige eruit,al het natuurlijke erin!

Ik ben hier bij vetvrij.com eigenlijk gewoon zomaar aan begonnen. Geen voorbedacht plan, geen tijdsduur, geen planning, niets. Het WAS er gewoon, de behoefte om een mooi bijbeltje te maken voor iedereen die erg graag gezonder wil eten en leven. De inspiratie haalde ik uit mijn omgeving en de mensen. Hun verhalen, over hoe het dagelijks leven zo moeilijk kan zijn als je een kind hebt met een hardnekkige allergie of intolerantie. En in wat voor jungle je dan terecht komt,een jungle waarin je maar moeilijk de echte mooie vruchten kunt vinden tussen alle kunstmatigheid van afgelopen jaren.

Naast dat er zeer weinig tot geen aanbod is in bijvoorbeeld glutenvrij voedsel, smaakt het ook nog eens nergens naar en kost het bovendien soms drie keer zoveel meer als het reguliere broertje of zusje vol gluten.

Koemelk

Mijn besluit om ook koemelk volledig te schrappen uit mijn recepten kwam door mijn Turkse buurvrouw, zij kampt nu al bijna twee jaar met extreme klachten waarbij ze van kastje naar muurtje werd gestuurd. Uiteindelijk werd er bij haar koemelk-allergie geconstateerd en werd ze met een folder in haar hand gedrukt naar huis gestuurd. Ze kwam bij mij vragen of ik haar wilde helpen met haar voeding. Ik heb haar de eerste weken begeleid en ontdekte nu pas van dichtbij hoe zwaar zoiets is,zeker in de beginfase. Ik ben zelf flink gaan experimenteren met diverse melksoorten zelf te maken,dit pakte erg goed uit. Ik ben gelukkig zelf gezegend met een goede tolerantie voor koemelk,maar omdat ik het A: veel lekkerder vind en B: het ook gezonder vind, ben ik toen ook samen met mijn buurvrouw overgestapt op rijstemelk.

Gluten, Coeliakie

Gluten ( Coeliakie) intolerantie is een lastig verhaal. Zeker door de explosieve toename van het gebruik van ( tarwe) gluten door fabrikanten in hun producten,zijn we allergischer geworden dan ooit tevoren. Hoe overleef je,als je geen gluten verdraagt,in een gluten-wereld? Waar zelfs je tube tandpasta vol zit met gluten? Het leven wordt er niet feestelijker op. Zeker voor kinderen is het erg lastig,omdat zij continu worden blootgesteld aan verleidingen,en het voor kleine hummels nog maar moeilijk te begrijpen is waarom zij nu geen lekkere knalroze cupcake mogen eten,terwijl het broertje, zusje, vriendje, vriendinnetje dit wel mag.

Dit gegeven gaf mij een enorme drive en motivatie om een prachtig basis kookboek te maken,waarin ook voor hen tal van heerlijke recepten staan om de meest zalige lekkernijtjes te maken. Dit is aardig gelukt,al zeg ik het zelf. Ik ben zelfs zo enthousiast geraakt dat ik inmiddels bezig ben met een vervolgdeel op “dat maken we natuurlijk lekker zelf!” die de naam “KIDS!” meekrijgt. Daarin heerlijke recepten speciaal voor kinderen om met kinderen te maken, voor uren bak en kookplezier. Uiteraard alles ook weer zonder troep en ander kunstmatige ellende.

Facebook

Maar bovenal: wat vond ik het hele proces HEERLIJK om te doen! Wat een avontuur om steeds jezelf tot het puntje te laten gaan om de recepten voor elkaar te krijgen,wat was het puzzelen soms moeilijk,maar zo leuk. En het tomeloze enthousiasme, wat ik kreeg van mensen die ervan op de hoogte waren gesteld. Ik opende op facebook, ook weer zeer open en ongepland op een morgen een groep, die al binnen twee maanden opliep naar bijna 600 volgers. Wat een fantastische belevenis, wat een prachtige mensen, maar ook…. wat een schrijnende verhalen achter veel van deze mensen. Hun zoektocht naar echt gezond voedsel. Wat is het fijn om deze mensen te kunnen inspireren!

Basiskookboek

Op dit moment worden de laatste lootjes afgelegd op weg naar de lancering van het basiskookboek. Het is geen gemakkelijke weg. Even een boek uitbrengen is zo gemakkelijk nog niet,maar mede dankzij een paar geweldige mensen om mij heen is het mij gelukt. Ik hoop dat ik met mijn boek heel veel mensen op het juiste spoor kan gaan zetten. Zodat zij ook hun eigen weg vinden naar wat voor iedereen zo belangrijk is: een goede basis.

Voeding is zo ontzettend belangrijk in het hele leven. Vaak wordt gezegd dat gezondheid,liefde en geluk de drie meest belangrijkste dingen in het leven zijn, maar ik vind dat daar als goede vierde ook voeding aan bijgevoegd moet worden. Voeding betekent zoveel méér dan alleen maar een levensbehoefte vervullen.Het betekent een persoonlijkheid,voeding zegt wie je bent. Eten is zoveel meer dan wat kunstmatige rommel in je lijf proppen,het is een keuze die je zelf maakt. Je eigen basis. Ik ben van mening (vooral ook uit ervaring) dat mensen die gezond eten veel vrolijker zijn. Veel blijer. Gewoonweg, omdat ze,net als ik, ontzettend blij worden van een gezonde maaltijd, een vers gebakken appeltaart zonder kunstmatige meuk,een glaasje homemade rijstemelk……. zeker het ZELF maken van je voeding is een verrijking van je leven!

1 reactie

  1. Monique is een goede vriendin van me en zeer gedreven. Als ze ergens voor gaat zet ze zich 100% in. Ze maakt in een handomdraai ongezonde recepten gezond en kan zeer goed bakken en koken. Monique super leuk dat je ook op vetvrij.com bent. Welkom meid, liefs Irene Lelieveld

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in