Gezonde Snacks voor ’s Avonds

Heb jij dat ook wel eens? Je zit ’s avonds op de bank en je krijgt trek. Je avondmaaltijd was behoorlijk vullend, en toch begint je maag te knorren. Al snel denk je aan een zak chips die nog in de kast staat. Of wat dacht je van die chocoladepaashaas die je zo lief aan staat te kijken vanaf de kast. Het is enorm lastig om een gezonde keuze te maken. Vooral in tussendoortjes. Er is zo veel keus en je loopt nu eenmaal vaker tegen ongezonde keuzes aan dan tegen de gezonde. Denk aan reclameposters langs de weg met hamburgers of aan snoepautomaten op het station waar vrijwel nooit iets gezonds tussen zit. Maar stel dat er wel een gezonde keuze te maken valt. Weet je eigenlijk wel wát gezond is?

Keuzes maken

Een keuze maken kan lastig zijn. Toch lijkt de keuze tussen chocolade en komkommer door veel mensen gemakkelijk gemaakt. Chocolade is immers veel lekkerder…toch? Natuurlijk kan het zijn dat je iets ongezonds lekkerder vindt dan iets dat gezond is. Neem dan ook gewoon af en toe een blokje chocolade. Dat mag best. Maar zoek ook eens naar iets gezonds dat je superlekker vindt! Gezond eten is niet alleen gezond. Het zal ook je humeur goed doen. Na het eten van een stuk meloen voel je je veel beter dan na het eten van een gevulde koek. En bedenk je eens wat het voor je lichaam doet! Al die gezonde voedingsstoffen zijn zoveel beter voor je lichaam dan de vetten en suikers uit een koek.

Welke snacks zijn gezond?

Fruit en groente zijn altijd goede keuzes als tussendoortje. Ze zijn relatief caloriearm en leveren veel goede voedingsstoffen, zoals vitaminen en voedingsvezels. Maar je hebt natuurlijk niet altijd zin in groente of fruit. Wil je graag een ander tussendoortje, let er dan op dat je iets neemt dat voedzaam is. Je stilt de trek en je zorgt er voor dat je niet binnen een halfuur weer een rommelende maag hebt. Een voedzaam tussendoortje bestaat vooral uit eiwit en bevat veel voedingsvezels. Eiwitten en voedingsvezels werken namelijk verzadigend. Eiwitten zitten bijvoorbeeld in melkproducten, kaas, eieren, brood, graanproducten en noten. Voedingsvezels vindt je met name terug in volkorenproducten, groente en fruit. Probeer eens leuke combinaties te maken met de genoemde producten. Wat dacht je van een volkorenboterham met 30+ kaas of een gekookt eitje. Een bordje Brinta of havermout vult ook goed. Een handje studentenhaver is ook nog eens gemakkelijk mee te nemen als je een dagje uit gaat. En dan zijn er ook nog de combinaties met groente en fruit. Een volkoren knäckebröd met kipfilet en komkommer bijvoorbeeld. Of een heerlijke fruitsalade met allerlei soorten vers fruit. Genoeg keuze dus!

Wat te doen met ongezonde trek?

Is de drang naar chips of chocolade zo groot dat je het echt niet uit je hoofd krijg? Neem dan een klein bakje. Pas op dat je niet de hele zak chips op schoot neemt. Vooral als je tv aan het kijken bent, eet je meer dan je denkt. Pak daarom een schaaltje of bakje en neem een bescheiden portie. Eet het niet te snel op en geniet er extra van. Iets ongezonds mag namelijk best wel op zijn tijd. Omdat je maar een kleine portie neemt kan het best zijn dat je nog meer trek hebt. Neem dan nog iets gezonds ernaast. Een bakje aardbeien is toch ook heerlijk?! Of een smoothie?! Mmmm…

Wil jij graag afvallen of heb je andere vragen/doelen met betrekking tot voeding? Neem eens een kijkje op mijn website . Ik werk als diëtiste online. Dit betekent dat het niet uitmaakt waar je woont en dat je op elk moment bij mij terechtkunt. Strenge diëten daar hou ik niet van. Afvallen kan namelijk ook op een gezonde en lekkere manier!

gerlinde

1 reactie

  1. Wat ik niet had verwacht is toch gebeurd. Het vetvrij dieet is me 100% meegevallen. Ik raad het iedereen aan. Ik had niet gedacht dat ik zoveel discipline kon opbrengen .Het is geen probleem. Iedereen succes gewenst . groetjes Nel

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in