Tijdens een eiwitdieet is het belangrijk om gezonde voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Vitamines en mineralen hebben talloze functies in het lichaam. Ook bij afslankprocessen in het lichaam spelen ze een belangrijke rol. Zo zijn B-vitamines betrokken bij de omzetting van koolhydraten, vetten en eiwitten in energie, helpt het mineraal chroom om de bloedsuikerspiegel in balans te houden en is het mineraal selenium belangrijk voor de werking van de schildklier. Wanneer het lichaam tekorten krijgt aan vitamines, mineralen en vezels kan het uit balans raken. Dit kan het afslankproces vertragen of belemmeren. Wanneer je tijdens het volgen van een dieet gezonde en verse voeding blijft eten zal je veel sneller het gewenste resultaat behalen.

Ontzuren

Met name mineralen spelen ook een heel belangrijke rol bij het zuur-base-evenwicht in het lichaam. Je lichaam is continu bezig om de PH waarde in het lichaam zo neutraal mogelijk te houden. Bepaalde voedingsmiddelen werken verzurend in het lichaam, ander juist ontzurend. Een juist zuur-base-evenwicht is ook erg belangrijk wanneer je wilt afvallen. Wanneer je te veel verzurende producten eet ten opzichte van ontzurende voedingsmiddelen kan het lichaam op den duur verzuurd raken. Voedingsmiddelen die verzurend werken in het lichaam zijn bijvoorbeeld suiker, alcohol, wit meel producten en vet, maar ook eiwitrijke producten zoals eieren, vlees en vis werken verzurend in het lichaam. Voedingsmiddelen die veel mineralen zoals kalium, calcium, en magnesium bevatten hebben een sterk ontzurende werking in het lichaam. Met name groente en fruit werken sterk ontzurend.

Het is belangrijk om een juist evenwicht te vinden tussen zuurvormende producten en ontzurende (alkalische/basische) producten. Wanneer je dus een eiwitdieet volgt dat veel verzurende eiwitten bevat, is het erg belangrijk om daar tegenover voldoende ontzurende producten te eten zoals groente en fruit. Fruit bevat wel fruitsuikers (enkelvoudige koolhydraten) dus een teveel hiervan tijdens een dieet is ook weer niet goed omdat je wilt dat je lichaam je vetreserves aanspreekt als brandstof en in plaats daarvan niet de koolhydraten uit fruit als brandstof gebruikt. Groente geniet de voorkeur, dit kun je tijdens een dieet bijna onbeperkt eten. Groente bevat veel vezels die een verzadigende werking hebben en goed zijn voor de darmen. Door tijdens een eiwitrijk dieet iedere dag 1 a 2 stuks fruit of een fruitsalade te eten en regelmatig groente en rauwkost zoals komkommer, paprika, tomaat, broccoli en avocado te eten zorg je ervoor dat er een juist zuur-base-evenwicht ontstaat en dat je voldoende vitamines, mineralen en vezels binnen krijgt. Wanneer je echt niet van groente of fruit houdt kan een multivitamine een goede aanvulling zijn op de dagelijkse inname van vitamines en mineralen.

De rol van de lever tijdens het afvallen

De lever is een heel belangrijk orgaan wanneer je wilt afvallen. De lever zorgt er namelijk voor dat het lichaam zich kan ontdoen van gifstoffen en helpt bij de vertering van suikers en vetten. Als de lever vervet raakt door het eten en drinken van te veel koolhydraten, vetten en belastende stoffen zoals fastfood en alcohol kan de lever de verwerking van vetten niet meer aan en worden deze vetcellen opgehoopt in het lichaam in plaat van dat ze worden afgebroken. Ook worden de gifstoffen die het lichaam dan niet meer kwijt kan in deze vetweefsels opgeslagen.

Tijdens een dieet waarbij vetcellen in het lichaam worden afgebroken bestaat ook de kans dat deze opgehoopte gifstoffen vrijkomen en in de bloedbaan terecht komen. Ook dan is een goed functionerende lever van belang. Door tijdens een dieet veel verse en gezonde voedingsmiddelen zonder al te veel toevoegingen te eten krijg je minder gifstoffen binnen waardoor je de lever ontlast. Ook bestaan er stoffen die de leverfunctie stimuleren. Voorbeelden hiervan zijn het kruid mariadistel, kurkuma en de stof choline. Ook bestaan er kruidentheeën die de ontgiftende werking van de lever bevorderen. Deze stoffen zijn te koop bij drogisterijen en gezondheidswinkels.

Nu je meer inzicht hebt in het functioneren van het lichaam en de processen die een rol spelen bij overgewicht kun je door het toepassen van eenvoudige principes op gemakkelijke wijze jouw streefgewicht bereiken.

In mijn volgende column ga ik je uitleggen hoe je alle besproken punten kunt combineren in een dieet waarmee jij voorgoed van overtollige kilo’s af zult zijn.

Gezonde Groeten,

esther

esther

p.s. Mocht je toch nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan help ik je graag. Stel je vraag dan via het reactieformulier op deze pagina.

4 Reacties

 1. Hallo Petra,

  Fruit bevat fruitsuikers dus een te veel aan fruit is niet aan te bevelen tijdens een dieet. De reden dat ik fruit adviseer is omdat fruit de PH in balans houdt in het lichaam. Wanneer je een periode alleen maar eiwitten eet zal het lichaam verzuurd raken, omdat eiwitten verzurend werken in het lichaam. Wanneer het l zal het afslankproces stagneren. Groente en fruit hebben een basische (ontzurende) werking waardoor de PH in balans blijft. Groente geniet zeker de voorkeur boven fruit, maar alleen groente eten met vlees is lastig vol te houden. Als je fruit eet, kies dan voor fruit zoals appels, blauwe bessen, frambozen, sinaasappel, grapefruit en kiwi.

  Mocht je verder nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

  Groeten,

  Esther

 2. Hallo Joyce,

  Probeer verspreid over de dag eiwitrijke producten te eten zoals vlees, vis (geen gefrituurde vis, maar vis zoals zalm, makreel, haring en kabeljauw), gevogelte met groente. Hierdoor blijft de stofwisseling actief en de bloedsuikerspiegel in balans. Eet ook veel groente, dit bevat namelijk vezels die een verzadigende werking hebben en het is rijk aan vitamines en mineralen zodat de zuurgraad in het lichaam in balans blijft.

  Het belangrijkste is om zo min mogelijk enkelvoudige koolhydraten (snoep, koek, chips, gebak, frisdranken, alcohol, pasta, brood etc.) te eten die leiden tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Eet daarvoor in de plaats eiwitrijke producten zoals vlees, vis, gevogelte en eieren. En neem in plaats van brood crackers met eiwitrijk beleg.

  Ik hoop dat je er iets aan hebt en mocht je verder vragen hebben dan hoor ik het graag.

  Groetjes,

  Esther

 3. Hallo Esther
  Ik ben het dieet aan het volgen van Sanne Sanders.
  Ik hoor nu van U, dat je fruit mag gebruiken!
  Mag dit ook bij dit dieet, Ik eet nu alleen groente en vlees!
  Ik hoor graag van U
  Vriendelijke groet. P frijters

 4. Hallo, Ik ben 62 jaar en ben in 2013 in 3 maanden van 57 kg naar 83 kg aangekomen. Ik heb altijd een heel stabiel gewicht gehad, maar nu weet ik niet hoe ik het onder controle kan houden. Ik heb in 2010 en 2011 een knieprothese en revisie gehad en daardoor lange tijd niet mobiel geweest. In 2013 heb ik een hartoperatie gehad en sindsdien is mijn conditie ook gedaald van 100% naar 20%. Ik eet volgens de dietiste van de hartrevalidatie gezond en snoepen doe ik nagenoeg niet omdat ik ook een lactoseintolerantie heb. Mijn gewicht zit me zo verschrikkelijk in de weg maar ik weet niet wat te doen. Het sporten wat ik voorheen deed kan niet meer door de beperking die ik heb van de tkp. Ook is mijn spierkracht aan mijn linker zijde verminderd door een cva 17 jaar geleden.

  Nu is dus mijn vraag……wat kan ik gaan doen om toch mijn gewicht naar beneden te krijgen en mijn conditie weer op peil te krijgen. Ik ben nu al tegen zoveel muren aan gelopen dus hoop ik nu eens op een oplossing.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in