Gezonde voeding niet voor krappe beurs

Gezonde en verse voeding wordt onbetaalbaar voor mensen met een laag inkomen. Die waarschuwing uiten voedingsdeskundigen en budgetorganisaties. Door schaalvergroting en massaproductie kunnen de prijzen van fastfood en voorverpakte maaltijden laag blijven, terwijl verse groente en vers fruit juist steeds meer luxeproducten worden.

”Voor armen is gezond eten bijna niet meer mogelijk”, zegt Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij vindt dat groente en fruit gesubsidieerd moeten worden, zodat ze ook voor de lagere inkomens binnen handbereik blijven.

”Hoe lager je inkomen, des te meer goedkope producten je koopt”, aldus Seidell. ”En die zijn vaak vetter, calorierijker, zouter en zoeter.” Volgens de hoogleraar zal het prijsverschil tussen gezond en ongezond eten steeds groter worden. ”Een happy meal kost een paar euro, een salade met tonijn al snel rond de tien euro.”

De GGD in Zuid-Limburg ziet in de praktijk dat mensen die in de schuldhulpverlening zitten, niet langer toekomen aan de dagelijkse hoeveelheid gezonde voeding. Sinds 2001 geeft de gezondheidsdienst cursussen hoe mensen met een minimaal inkomen toch gezond kunnen blijven eten.

Mieke Steenbakkers, beleidsmedewerker GGD Zuid-Limburg: ”Twee keer fruit per dag is niet meer te betalen. Dus we adviseren nu maar een glas ongezoet vruchtensap te drinken. Verse groente gaat ook niet meer altijd, dus dan maar uit blik. Dat is beter dan geen groente.”

In 2001 concludeerden de diëtisten van de GGD al dat een menu dat voldeed aan de eisen van het Voedingscentrum nauwelijks op te stellen viel voor mensen met een minimaal budget. ”Sindsdien zijn de voedselprijzen alleen maar omhoog gegaan. Terwijl de besteedbare inkomens niet zijn meegegaan met de inflatie.”

Het NIBUD heeft becijferd dat een echtpaar zonder kinderen dagelijks ongeveer 9,60 euro kwijt is aan drie gezonde maaltijden en een enkel tussendoortje. Een stel met puberkinderen betaalt dagelijks ongeveer 18 euro, dus 126 euro per week aan voeding. Het NIBUD baseert zich daarbij op gegevens van het Voedingscentrum, dat onder meer veel groente en fruit voorschrijft.

Volgens budgetorganisatie NIBUD is een miminum inkomen in principe genoeg om gezond te eten. Voorwaarde is wel dat mensen de weg weten naar álle inkomensondersteunende regelingen. ”Een alleenstaande ouder met een minimumloon heeft recht op tien verschillende voorzieningen. Alleen als hij ze allemaal aanvraagt, redt hij het”, zegt directeur Gerjoke Wilmink. Iemand die andere onvermijdbare kosten heeft, zoals een hogere energierekening door een slecht geïsoleerd huis, komt niet uit met zijn geld. Dat geldt ook voor mensen die schulden moeten aflossen, aldus Wilmink.

bron: Dagblad van het Noorden

1 reactie

  1. Nou, ik moet ze wel gelijk geven… Ik wil maximaal € 8,00 per dag uitgeven aan de warme maaltijd: en da’s voor 2 personen! En dan moet je inderdaad nog brood eten! En je beleg en je fruit en melk…

    Ja, het is vreselijk duur allemaal… En we willen natuurlijk ook geen prut kopen!

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in