Het GI Dieet

De Basis van het GI-Dieet zit in een drietal voedingsgidsen. In het kort komt het er op neer dat je voeding uit de groene gids onbeperkt mag nuttigen. Met de oranje gids moet je oppassen en producten uit de rode gids kun je beter laten staan. Later komen we uitgebreid terug op deze voedingsgidsen.

Voedingsgids GroenVoedingsgids OranjeVoedingsgids Rood

Ben je met een dieet bezig of gewoon aan het afslanken of wil je weten hoe je op een andere manier kan afslanken? Dan is het GI-Dieet echt iets voor jou!

GI staat voor Glycemische Index. De GI waarde geeft de snelheid aan waarmee je voedsel verteert en omzet in glucose, de energiebron van je lichaam. Voedsel met een lage GI, worden langzaam en gelijkmatig in je spijsverteringsstelsel afgebroken. Je houdt dus een langer vol gevoel! Wil je afvallen, dan moet je dus vooral voedsel met een lage GI-waarde eten in combinatie met een laag caloriegehalte, dat wil zeggen weinig suiker en weinig vet. Het is gezond voor iedereen, dus de hele familie kan meedoen, je hoeft niet apart te koken!

In tegenstelling tot het populaire Atkins dieet, waarbij de koolhydraatinname is geminimaliseerd, maakt een lage GI-dieet onderscheid tussen de soorten koolhydraten. Het vermijdt voedsel met een hoge GI zoals wit brood en geconcentreerde suikers die snel worden opgenomen en de insuline- en glucoseniveaus verhogen. Daarvoor in de plaats wordt het accent gelegd op koolhydraten die langzaam vrijkomen in het lichaam zoals hele granen, de meeste fruitsoorten, groenten, peulvruchten en noten.

FASE 1:
Je streefgewicht bepalen.

Je weet wat je nu weegt. Nu moet je je streefgewicht gaan bepalen. Hoeveel gewicht wil je kwijtraken? De beste methode hiervoor is het bepalen van je Body Mass Index of te wel BMI. Dit is de enige internationaal erkende methode voor het berekenen van het lichaams vetpercentage en dat wil je graag omlaag krijgen.
De ideale BMI ligt tussen de 20 en de 25. Deze getallen lopen nogal uiteen, en jouw streek-BMI moet dan ook richting het onderste getal gaan, bij voorkeur rond de 22.
Controleer je voorraad of je spullen hebt die in de rode of oranje categorie vallen. Deze spullen mag je niet gebruiken. Ga nadat je een gezonde maaltijd hebt gegeten naar de supermarkt. Doordat je net gegeten hebt, doe je minder implusieve aankopen.

Het veranderen van je eetgewoonten vereist in eerste instantie altijd wat extra aandacht en voorbereiding. Als je pas begint met het eten op de groene manier, zul je waarschijnlijk heel vaak in de GI-voedingsgids moeten kijken.

Vergeet niet om ook je tussendoortjes in te plannen, houd voldoende kant-en-klare tussendoortjes bij de hand, zowel thuis als in je tas, op je werk en in de auto. met een beetje voorbereiding heb je altijd de juiste voedingsmiddelen bij de hand als het onvermijdelijke hongergevoel toeslaat.

Plan in om aan lichaamsbeweging te gaan bijvoorbeeld meer sporten.

Bestel deze GI boeken bij bol.com

Voedingswijzer glycemische index
Voedingswijzer glycemische index
Muller-Nothmann, S.

Slank in 4 weken met het magische GI dieet
Slank in 4 weken met het magische GI dieet
Marion Grillparzer

Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

FASE 2: Je hebt je streefgewicht bereikt en bent klaar om aan Fase 2 van het GI-dieet te beginnen. Alles wat je nu nog hoeft te doen, is je nieuwe gewicht te handhaven. Hoewel dit absoluut minder moeite zal kosten dan het afvallen in de eerste fase, kan ook op gewicht blijven een flinke uitdaging zijn. Sterker nog, als je al eerder bent afgevallen en de kilo’s er binnen de kortste keren weer aanzaten ben je bewust van het gevaar.
De statistieken wijzen uit dat 95 % van de mensen die afvalt, na het dieet weer net zoveel aankomt. Maar voordat de moed je nu volledig in de schoenen zakt, moet je wel bedenken dat de voornaamste reden van deze onheilspellende cijfers de dieeten zelf zijn.
Gi-dieet is opzettelijk zo samengesteld dat deze problemen zich niet voordoen. Dat is de voornaamste reden dat mensen dit dieet kunnen volhouden.

In Fase 2 moet je meer eten dan tijdens het deel van het dieet waarin je moest afvallen, om op het nieuwe gewicht te blijven. Denk aan de vergelijking; de energie die je inneemt, moet gelijk zijn aan de energie die je verbrandt, om te zorgen dat je gewicht stabiel blijft. Je zult aanzienlijk minder calorieën nodig hebben dan voordat je met het dieet begon, omdat je lichaam eraan gewent is geraakt om het met minder calorieën te moeten doen. Je lichaam werkt efficiënter. Bijvoorbeeld: als je 10% van je lichaamsgewicht bent kwijtgeraakt, heb je nu ook 10% minder calorieën nodig.

Alleen jij kunt bepalen hoeveel meer je kunt eten. Probeer bijvoorbeeld ietsje meer op te scheppen of een paa producten uit de oranje categorie aan je maaltijden toe te voegen. Blijf je gewicht elke week bijhouden. Als je aankomt, laat dan de producten uit de oranje categorie staan, en als je afvalt, eet dan iets meer. Als je gewicht stabiel blijft, heb je het magische evenwicht gevonden en kun je de rest van je leven zo blijven eten. dan weet je zelf wel wat je lichaam nodig heeft en hoef je niet meer zo vaak op de weegschaal te gaan staan.

GI-Dieet Voedingsgids:

Deze lijst staat bijna elk voedingsmiddel dat je maar kunt bedenken in een van de drie categorieën die gebaseerd zijn op de kleuren van een verkeerslicht.

Voedingsmiddelen uit de rode of de ‘stop’-categorie hebben een hoge GI-waarde. het zijn voedingsmiddelen met veel calorieën, die je maar beter kunt vermijden. Sommige hiervan verrassen je misschien, zoals melba-toast, aardappelpuree, rapen en watermeloen. Je lichaam verteert deze zo snel dat je een uur later alweer honger hebt.

Voedingsmiddelen uit de oranje of ‘voorzichtig’-categorie, zoals zuurdesembrood, maïs en bananen, hebben een matige GI-waarde, maar ze zorgen er wel voor dat je insulineniveau zodanig stijgt dat je geen gewicht zult verliezen.

Voedingsmiddelen uit de groene of ‘ga maar verder’-categorie helpen je gewicht te verliezen. Kip, volkorenrijst en asperges behoren allemaal tot de groene categorie. Eet ze, en je zult merken dat je afvalt!

Klik hier voor de Groene Gids
Klik hier voor de Oranje Gids
Klik hier voor de Rode Gids

Daarnaast kun je de GI-Voedingstabel raadplegen

Klik hier voor de GI-Dieet Voedsel Voedings Waardetabel

Tot slot zijn er 10 regels:

1. Eet drie maaltijden en drie snacks per dag. Sla geen maaltijd over, met name het ontbijt niet.

2. Gebruik alleen in Fase 1 uitsluitend producten uit de groene categorie

3. Bij het eten is de hoeveelheid even belangrijk als de kwaliteit. Beperk je gebruikelijke porties, met name vlees, pasta en rijst.

4. Zorg er altijd voor dat elke maaltijd de juiste mate van koolhydraten, proteïne en vet bevat.

5. Eet ten minste drie maal zoveel groenten en vruchten dan je eerst at.

6. Drink veel vocht, bij voorkeur water.

7. Doe dertig minuten per dag aan lichamelijke oefening, of twee keer vijftien minuten. Stap drie haltes eerder uit de bus.

8. Vind iemand die mee wil doen voor wederzijdse steun.

9. Stel jezelf realistische doelen. Probeer gemiddeld een pond per week af te vallen en schrijf je vooruitgang op, zodat je sterker het gevoel krijgt dat je resultaten boekt.

10. Beschouw dit niet als een dieet. Het vormt de basis van de wijze waarop je de rest van je leven zult eten en drinken.

Het GI-Dieet wordt ook aangeduid met LOW-GI

tip: Lees hier alles over de Glycemische Index

Ervaring met de GI Methode

Heb je ervaring met het Gi-Dieet? Vragen of suggesties? Discussieer hier met ons mee en deel jouw ervaring met andere bezoekers. Het lezen van reacties kan hier. Reageren kan ook anoniem!

Hartelijk dank voor je bijdrage en veel succes!

23 Reacties

 1. Hallo iedereen…ik lees hier veel over Gi dieet…ik dieet niet maar eet helemaal anders…ik wil gewoon eens mijn info laten meedelen.
  Brood en koolhydraten eet ik niet (meer)…als ontbijt eet ik havermoutpap http://www.wordfit.be/blog/voedingsadvies/hoe-je-havermout-nog-lekkerder-maken met lactosevrije melk (kokosmelk/amandelmelk/rijstmelk enz…)…vis of vlees met groenten…rauwe groenten een eitje tonijn of wat je zelf erbij wilt…in de winter verse soep…kurkuma en zwarte peper zijn gezonde kruiden/gezonde vetten olijfolie of beste boter of kokosvet…
  ts doortjes zwarte bio chocolade 70% of meer cacao/peperkoek/rijstkoek/havermoutreep/noten/gedroogd fruit/ovomaltine met lactosevrije melk/lactosevrije yoghurt….keuze genoeg dus.
  Ik sport wel redelijk veel….wekelijks ts de 20-24km gaan lopen en 1x per week zwemmen.
  Ik eet dus niks meer van brood/pasta’s en aardappelen…het helpt heel goed.
  Door me havermoutpap heb ik geen pieken meer in me bloedsuikerspiegel en met brood had ik dat altijd. Het boek de voedselzandloper is heel interessant.
  Ik dieet dus niet maar eet anders en ben al 5kg kwijt.
  Succes…Grtjs Anika.

 2. hoi ik wil weten wat ik kan doen als ik echt geen zoetstoffen lust de gewone suiker vind ik al vies echt waar maar zoetstoffen vind ik helemaal goor alleen soms moet je toch zoeten wat is dan het beste alternatief?

  gr.cor-63

 3. Maaike,

  GiShake’s zijn bevatten alles vitamine / mineralen en eiwitten een zeer nog goedkoper dan dat ik zelf maaltijden kan maken.

  Kan niet anders zeggen dat het ons zeer goed werkt!

  groetjes Sanja

 4. Ben ook begonnen het Gi dieet, echter pat het niet geheel in mijn levensstijl.
  (teweinig tijd en wil / kan niet constant eten 6 keer per dag)
  Nu heb ik voor mij de oplossing en wellicht een tip voor anderen
  GiSHAKE , twee shakes per dag en gewoon avond eten met gezin (natuurlijk wel op basis van Gi richtlijnen).

  Voel me goed zo goed dat nu meer collega’s en familie leden nu ook GiSHAKE nemen.

  • vraagje

   Ik heb dus ook een probleem dat ik niet 6x op een dag kan eten, wat doe je allemaal in zo´n shake.

   misschien iets voor mij!

 5. Ik ben met het dieet begonnen, maar ik heb een lactose allergie. Is hier een alternatief voor?
  Bedankt Margot

 6. Ik wil graag beginnen met het GI dieet. Dit omdat ik PCOS heb (vruchtbaarheidsstoornis) waardoor het heel moeilijk is om af te vallen, en wij al 5 jaar in de medische molen zitten voor een kindje.

  Dit dieet schijnt voor vrouwen met PCOS heel goed te zijn. Heeft iemand voor mij de digitale weekmenu’s hiervan?

 7. Via een vriendin hoorde ik over het GI dieet. Ik was benieuwd (hoef niet af te vallen, maar was benieuwd wat het inhield) en al google-end kwam ik op jullie site en in de groene gids terecht.

  Wat mij nou zo ontzettend bevreemd, is dat er zoveel light producten in staan. Light producten bevatten over het algemeen aspartaam en dat is voor niemand goed. Ik begrijp dat men wil afvallen en suiker daarom vermeden dient te worden, maar om mensen dan producten met aspartaam aan te bevelen vind ik onverantwoord.

  Ik begrijp dat jullie gewoon een dieet online zetten dat uit Amerika komt. Maar misschien kunnen jullie een voetnoot plaatsen bij alle light producten en bij de aspartaam onder zoetstoffen. In de voetnoot dat aspartaam de gezondheid ernstige schade kan toebrengen.

  Bv.: De kunstmatige zoetstof aspartaam wordt samengesteld uit de chemische stoffen asparaginezuur, phenylalanine en methanol. Wanneer het in het lichaam is opgenomen, wordt de methanol of methylalcohol, omgezet in formaline en mierenzuur.

  Formaline is een zenuwgif, het is tevens een kankerverwekkende stof. en wordt gebruikt bij het conserveren van lichamen. Ook wordt het gebruikt bij het uitgassen van besmette ruimten. Phenylalanine, werkt ook als neurotransmitter en is ook een zenuwgif wanneer het niet vergezeld wordt door de andere aminozuren uit eiwit. Meer informatie is te vinden op deze site.

  Op deze manier weten de mensen tenminste waar ze voor kiezen (suiker of aspartaam).

  Daphne

 8. L.s,
  Ik was zo goed op weg met het GI dieet, was inmiddels ruim 8 kilo afgevallen.
  Helaas tijdens een ziekenhuisopname heeft men geconstateerd dat mijn nieren niet goed meer werkten, gevolg natriumbeperkt en kaliumbeperkt
  dieet. Ik moet nu in de tabellen kijken hoeveel ik van natrium en kalium binnenkrijg en kan dan moeilijk het GI dieet daarbij integreren!Misschien weet iemand een oplossing voor mij? Groetjes Ineke

 9. Hallo,

  Ik wil gaan beginnen met het GI dieet. Mijn vraag is hoeveel brood mag je bijv. per dag eten? De groene lijst is me duidelijk maar niet of je dit onbeperkt mag gebruiken.

  Groetjes

 10. Waarom staan bonen in de groene lijst en opgewarmde bonen in de rode lijst? Je warmt ze toch op in het vocht wat erbij zit en dan voeg je toch niks toe?

 11. Hoe kan men zijn bloedsuiker in de gaten houden? Dient dit dieet juist niet om het bloedsuiker laag te houden?

  Alvast bedankt voor de reactie

 12. Judith, Je bloedsuiker moet je inderdaad goed in de gaten houden. Let erop welke fruitsoorten je gebruikt, en ook voor fruit geldt: overdaad schaadt!

 13. Denk je ook niet dat dit mij bloedsuiker in ene zal laten omhoog schieten? Want hier gaat het toch juist om dat je dat wilt voorkomen? En in fruit zitten toch ook veel natuurlijke suikers? Ik hoop natuurlijk dat dit alles niet uitmaakt, want ik ben dol op mijn fruitshakes (zonder melk)!

 14. Lig je nog op schema Judith? kokosmelk es net als sojamelk GI goedgekeurd. Light mag maar hoeft niet. Verse fruitsappen zijn uiteraard GI goedgekeurd! Het is veel gezonder maar vooral lekkerder dan sappen uit een pak. Daarnaast komen er geen geen toegevoegde suikers aan te pas.

 15. Hartelijk bedankt voor reactie.
  Het gaat redelijk. Ik houd me niet heel streng aan het dieet, maar meer bewust van mijn keuzes.
  In traditionele recepten wordt er wel veel meer kokosmelk gebruikt, stel je hier minder voor omdat dit nogal vet is, of is het GI-goedgekeurd?
  En wat denk je van kokosmelk light?
  En ik maak ook dagelijks verse fruitsappen. Doe ik van alles in de blender door elkaar (van de groene lijst dan) en ik drink er soms wel 2 per dag. Is dit GI goedgekeurd?

 16. @Judith. De Thaise keuken past inderdaad prima bij het GI-Dieet. Eierkoeken zijn een goed alternatief voor ontbijtkoek. Hoe gaat het nu? Veel succes!

 17. En zijn eierenkoeken en ontbijtkoek welke ik erg graag lust.. ook GI- dieel goedgekeurd?
  Hartelijk bedankt voor reactie alvast!

 18. Hallo,

  Ik ben nog maar juist begonnen met het GI-dieet, en het lijkt me dat de Thaise keuken in het algemeen goed past hierbij, denk je dat dit klopt?
  In traditionele recepten wordt er wel veel meer kokosmelk gebruikt, stel je hier minder voor omdat dit nogal vet is, of is het GI-goedgekeurd?
  En wat denk je van kokosmelk light?
  En ik maak ook dagelijks verse fruitsappen. Doe ik van alles in de blender door elkaar (van de groene lijst dan) en ik drink er soms wel 2 per dag. Is dit GI goedgekeurd?

  Groeten Judith

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in