Is Glucose-Fructosestroop een Alternatief voor Suiker?

Is glucose-fructosestroop een goed alternatief voor suiker?

Op veel etiketten lees je als ingredient glucose-fructosestroop. Wat is dit eigenlijk en is het een goede vervanger voor suiker?

De laatste tijd wordt er steeds meer bekend over deze stof. Hoewel het 20 jaar geleden een geweldig alternatief voor suiker leek te zijn, lijkt dat tegenwoordig toch een minder groot succes te zijn.

irma-kromhout-groenten

Glucose-fructosestroop staat ook bekend als high-fructose corn syrup (afkorting HFCS) of als glucose-fructosesiroop, glucosesiroop en fructosesiroop. Het is een maisstroop die door enzymatische processen een grote toename van het fructosegehalte kent. Hierdoor benadert de chemische samenstelling die van suiker enigszins. Glucose-fructosestroop is een populair zoetmiddel omdat het veel zoeter is dan suiker, goedkoper is en bovendien langer bewaard kan worden. Het wordt soms als “natuurlijke suiker” gepromoot.

Veelgebruikte vormen zijn

 • HFCS 90, dit wordt gebruikt voor de productie van HFCS 55 wat voor 90% uit fructose bestaat en voor 10% uit glucose;
 • HFCS 55 wat wordt gebruikt in frisdranken en voor 55% uit fructose bestaat en voor 45% uit glucose
 • HFCS 42 wat in diverse voedingsmiddelen wordt gebruikt en voor 42% uit fructose en voor 58% uit glucose bestaat.

Sinds het begin van de jaren 80 wordt deze zoetstof in de Verenigde Staten en Canada in veel producten gebruikt. Frisdranken zijn wel de bekendste. Coca-Cola en Pepsi Cola worden in de Verenigde Staten en Canada bijvoorbeeld gezoet met HFCS, terwijl dit in bijna alle andere landen met suiker gebeurt. Dit komt voornamelijk doordat er op de relatief overvloedige aanwezigheid van maïs veel subsidies gegeven worden en door de hogere importheffingen op biet- en rietsuikers.

Glucose-fructosestroop kan in sommige gevallen hoge concentraties kwik bevatten, wat een extra gevaar kan vormen voor de gezondheid.

Hoe werkt het?

Fructose wordt via de lever in het lichaam opgenomen, terwijl glucose (gewone suiker) via de bloedbaan het lichaam in gaat. Het grote voordeel van opname via de lever is dat er een  minder snelle stijging van de bloedsuikerspiegel ontstaat. Echter, doordat de bloedsuikerspiegel minder (snel) stijgt, zal er ook minder insuline (het hormoon dat voor een daling van de bloedsuikerspiegel zorgt) worden aangemaakt. Een andere functie van insuline is echter ook de activering van het verzadigingshormoon leptine. Doordat er nu minder insuline wordt aangemaakt, wordt er ook minder leptine aangemaakt.

Hierdoor zal het lichaam (en jij dus ook) zich minder of niet voldaan zal voelen. Het gevolg is dat je door blijft drinken (en eten). Veel mensen krijgen tegenwoordig bewust of onbewust enorme hoeveelheden fructose (of glucose fructosestroop) binnen waardoor dit een regelrechte bedreiging voor het lichaam kan zijn of worden; de lever kan hierdoor nl. beschadigd raken. Dit is vanwege het feit dat de lever deze enorme hoeveelheden niet kan verwerken plus het feit dat het lichaam te veel fructose niet kan opslaan als ‘reserve-brandstof’. Hierdoor wordt het direct omgezet in vet. Dit vet wordt in eerste instantie opgeslagen in de lever waar het een leververvetting kan veroorzaken wat kan uitmonden in een verhoogd cholesterolgehalte. Ook kunnen kleine vetdeeltjes (tryglyceriden) in de bloedbaan terecht komen, waar het kan zorgen voor verstoppingen in aderen.

Met name kinderen en jongeren krijgen vaak in grote hoeveelheden HFCS binnen doordat zij veel frisdrank drinken en snoep eten. Het resultaat hiervan is dat tegenwoordig ook steeds meer jongeren te kampen hebben met , een hoge bloeddruk, overgewicht, verhoogd cholesterolgehalte en migraine.
diabetes.

Groeten,

irma-kromhout

website: online-voedingsadvies.nl

1 reactie

 1. Ik lees veel dingen die dik maken maar wat moet je dan als alternatief nemen?
  Heb het dieet gelezen van de hele week en zie dat je in de ochtend steeds eieren mag nemen.
  Op de eerste plaats ik word al misselijk als ik een ei eet en bovendien heb ik in de ochtend niet zoveel tijd omdat ik moet gaan werken.
  Zou je niet een dieet kunnen maken voor mensen die werken en weinig tijd hebben?
  Verder vind ik de recepten voor lunch en diner wel goed te maken.

  Hoop dat jij mij hier raad in kunt geven.

  Groetjes Marion

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in