Glutenintolerantie en Afvallen

Nu dat de feestdagen weer achter ons liggen, zijn we massaal weer aan de goede voornemens geslagen. En de onbetwiste nummer één op de lijst der meest genoemde voornemen is : je voelt hem waarschijnlijk al komen: afvallen. Dit is naast stoppen met roken het meest gegeven antwoord op de vraag ” welk goed voornemen heb jij?” Al jaren. Toch kunnen we zeker de afgelopen twee jaar er steeds een zinnetje bij ontdekken.Er komt wat achter het woord ” afvallen” aan. En dat is vaak iets in de trant van ” gezonder zijn/gezonder eten” Dit was aanvankelijk iets wat we automatisch ook bedoelden met het woord ” afvallen” maar het dekt voor erg veel mensen de lading niet meer.Nee,want we moeten nu ook echt ” iets gezonds” gaan doen. Gezond is hip. Gezond is trendy en je hoort er niet meer bij als je niet tenminste je dag begint met een groen uitgeslagen glas groentesap.

monique-vervloed

Als deskundige kun je daar natuurlijk alleen maar ontzettend blij mee wezen,en dat ben ik voor 99% ook. Toch heb ik een soort van 1% minnetje . Want er kleven ook nadelen aan dit soort trends en hypes.

Anti Gluten

Een goed voorbeeld is de “anti gluten” hype die op dit moment erg actueel over ons landje raast. Gluten vinden we in ontzettend veel producten in de supermarkt. Het wordt erg veel industrieël ingezet om producten samenhang en binding te geven. Het is tevens erg goedkoop als grondstof. Gluten is een eiwit,wat van nature voorkomt in tarwe, gerst, rogge, spelt en kamut. Gluten komt ook voor in alle producten waar deze granen in zijn verwerkt .Tarwe is bijvoorbeeld zo’n graan die erg veel voor andere doeleinden wordt gebruikt,niet alleen in brood en aanverwante brood-producten,maar ook bestaat snoep en koek en taart soms uit tarwe. Gluten is eigenlijk overal. Zelfs in je tandpasta.

Coeliakie / glutenintolerantie komt steeds vaker voor. Mensen met deze intoleranties kunnen geen gluten verdragen en kunnen daar ontzettende last van ondervinden. Zelfs ontzettend ziek worden. Gluten beschadigt bij deze groep mensen het slijmvlies van de dunne darm. Hierdoor kan de darm niet optimaal functioneren en kunnen bijvoorbeeld niet alle essentiële voedingsstoffen uit voedsel goed worden opgenomen.Iemand met Coeliakie kan al erg snel hierdoor veel voedingstekorten oplopen. Met alle gevolgen van dien.

Coeliakie

Het is ontzettend belangrijk om Coeliakie tijdig op te sporen.Niet alle klachten worden zodanig herkend. En als de dunne darm zo erg beschadigd is geraakt,is er geen herstel meer mogelijk,ook niet met een strikt glutenvrij dieet.We spreken dan over refractaire Coeliakie.Dit verhoogt tevens het risico op het krijgen van kanker. Geen dingen dus om vrolijk van te worden. En in dat opzicht ben ik persoonlijk ontzettend blij met de trend van glutenvrij.We zijn er tenminste ook over gaan nadenken. Ook zijn er nu veel meer producten op de markt gezet die vrij zijn van gluten en is het vooral voor de Coeliakie-patiënt een ware verademing geworden.Zij zijn niet meer aangewezen op peperdure producten uit de biowinkel. En hebben nu ook meer keuze.

Goed,nu zal je vast denken :” mooi toch! Win win situatie?” Maar hier komt dan die 1% minus om de hoek kijken want helaas: er is geen echte win-winsituatie. Zo zitten er in erg veel van deze glutenvrije producten tal van andere kunstmatigheden om alle verdwenen smaak/geur/kleur en samenhang te vervangen.Wat je bij erg veel producten dan ook ziet is een lange lijst aan ingrediënten met voor veel mensen woorden die voor hen Chinees lezen. Het is dus helaas voor een Coeliakie-patiënt opnieuw etiketten lezen,maar dit keer om te bekijken hoe kunstmatig het product is.Daarnaast levert de hype ook op,dat veel Coeliakie-patiënten niet serieus genomen worden en dit voor erg gevaarlijke en lastige situaties kan zorgen. Op feesten en eetgelegenheden wordt vaak wat schuin gekeken naar iemand die vraagt om glutenvrij voedsel. ” weer zo’n figuur die anti gluten is geworden” wordt vaak gezegd en soms wordt de vraag/wensen van de Coeliakie-patiënt niet echt zo nauw genomen.Want ” ach,van een stukje brood gaan ze vast niet dood”. Waarheid is dat een Coeliakie-patiënt hier ontzettend ziek van kan worden. En dan druk ik mij nog zachtjes uit. Iemand kan mede door deze nonchalance echt dagen kots-beroerd zijn en tot niets meer in staat.

Essentiële Voedingsstoffen

Ook komt er bij kijken dat veel mensen zomaar opeens gluten gaan mijden uit hun voeding omdat ze hebben gehoord/gelezen dat het ongezond is. Geen slim idee: je kunt door het weglaten van tal van voeding voedingstekorten oplopen.In graan zit gluten,maar ook andere essentiële voedingsstoffen die we iedere dag nodig hebben.Als we dit niet goed opvangen via andere voeding kunnen we ernstige tot zeer ernstige vitaminen en mineralen tekorten oplopen. Het is dus sowieso nooit echt een goed plan om plomp-verloren gluten te mijden.Laat je goed adviseren en/of lees je goed in. Ook glutenvrije meelsoorten bevatten niet allemaal evenveel voedingsstoffen. Wat je wel kunt doen is een melenmix maken.Ik verzon deze voor in mijn recepten. Door steeds een vol kopje glutenvrij meel in een grote pot met elkaar te vermengen ontstaat er een mix die je als ” all purpose” meel kunt gebruiken.Naast dit voordeel heeft het ook als tweede grote pluspunt dat veel voedingsstoffen samen komen en zich tot een volwaardig meel vormen. Pas echter op met kokosmeel toevoegen: deze onttrekt ontzettend veel vocht en heeft een zeer aanwezig smaak.Zorg er dus voor dat je ongeveer op één pot melenmix maar één kopje kokosmeel verwerkt.Verder kun je alle meelsoorten wel gebruiken.

Wil je om welke reden dan ook stoppen met het eten van gluten? Doe het verstandig. En zorg voor goede vervanging om eventuele tekorten te voorkomen.

Gezonde Groeten,

natascha

4 Reacties

 1. Interessant, maar de titel deed mij vermoeden dat het over afvallen zou gaan. Dat is met een glutenvrij dieet ook een uitdaging. Heb je daar nog tips voor?

  • Dag Ellen!
   Glutenvrij eten betekent eigenlijk al een streepje voor betreft afvallen.Als je geheel mijd uit je voeding zul je sowieso ook natuurlijker en gezonder eten. Natuurlijke voeding verzadigt ook veel beter waardoor je sneller vol zit en minder behoefte zult hebben om opnieuw te eten als je net hebt gegeten.Het is wel dus zaak om te zorgen dat je voldoende essentiële voedingsstoffen binnen krijgt als je besluit geheel glutenvrij te eten. Dit valt overigens prima op te vangen,door bijvoorbeeld de melenmix te gebruiken voor brood te bakken of allerlei ander lekkers.De melenmix is goed uitgebalanceerd. Daarnaast een beetje het alom bekende riedeltje: voldoende groente en fruit,voldoende gezonde vetten,en vergeet ook vooral het stukje aan voldoende beweging en ontspanning niet.En voldoende rust/slaap. Quinoa is ook een heerlijk speudograan die erg goed de andere graansoorten vervangt. En denk ook eens aan de zoete aardappel. Vind een goede balans in de basis van je voedingspatroon en je zult merken dat dan ook het verliezen van overtollige kilo’s vanzelf zal gaan! Succes!

 2. Monique, wat ben ik blij met je duidelijke uitleg! Goed verwoordt voor ons coeliaken.
  Dit kan ik onder de neus van menigeen steken :-)

  • Dank je wel! Het is inderdaad een erg onbekend fenomeen .Veel mensen beseffen niet zo goed wat voor nadelige gevolgen het kan hebben voor de Coeliakie-patiënt!

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in