Goed slapen voorkomt snacken

Betrap jij jezelf er vaak op dat je wéér met je hand in die chipszak zit te graaien? Of eet je met gemak een hele rol koekjes leeg voor de tv? Dan zou het wel eens zo kunnen zijn dat je te weinig slaap krijgt ’s nachts.

Amerikaanse onderzoekers van de American Academy of Sleep Medicine (AASM) hebben gevonden dat een te grote snackbehoefte veroorzaakt kan worden door te weinig slaap. Dat kan goed nieuws zijn voor mensen die willen afvallen: neem eerst je eigen slaapgedrag eens onder de loep. Van te weinig slaap kun je vervallen in excessief snackgedrag; in het uiterste geval kan slapeloosheid dus leiden tot obesitas.

Slaaplaboratorium

De studie werd verricht onder elf gezonde mannen en vrouwen die twee keer twee weken lang in een slaaplaboratorium doorbrachten. Tijdens hun eerste bezoek mochten ze maar 5,5 uur per nacht slapen. Bij het tweede bezoek brachten ze elke nacht 8,5 uur in bed door. Tijdens beide periodes mochten ze zoveel eten als ze wilden, en op elk moment.
In de periode waarin ze korte nachten maakten, namen de deelnemers per dag alleen al aan snacks 1.087 kilocalorieën tot zich. In de twee weken waarin de proefpersonen een langere nachtrust kregen, was dat maar 866 kilocalorieën. De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd tijdens SLEEP 2008, waar Amerikaanse slaaponderzoekers elk jaar bijeenkomen.

Zou je graag afvallen door minder te snacken? Drink voor het slapen gaan een beker warme melk met honing, neem een bad en slaap lekker.

bron: dag.nl

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in