Home Voeding Wat zijn Goede Broodvervangers?

Wat zijn Goede Broodvervangers?

Waarom eten we brood?

Brood is lekker, het is snel en kan elk uur van de dag genuttigd worden! Denk maar aan heerlijke toast bij het ontbijt, de heerlijke kleine broodjes als snack, een broodtaart als toetje of een stuk stokbrood met boter erop. Heerlijk he? Brood is een van de basis voedingsmiddelen. Vandaar het ook dagelijks door een ieder gebruikt wordt. In de schijf van vijf behoort het tot een van de voornaamste voedingsmiddelen. Er zijn verschillende types van brood. De bekendste zijn wit brood, tarwebrood, meergranen brood en volkorenbrood. Daarnaast zijn er nog veel meer types van brood. De voedingsstoffen die het meest voorkomen in brood zijn koolhydraten. Bovendien zijn niet alle broodsoorten even gezond.

Wat zijn Koolhydraten?

Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebronnen waaruit wel 50 tot 55% van de energiebehoefte van de mens gehaald moet worden. Ze worden ook wel suikers, zetmeel en voedingsvezels genoemd. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam.

1 gram koolhydraat levert al 4kcal op. Koolhydraten worden verdeeld in verteerbare- en onverteerbare koolhydraten. De verteerbare koolhydraten worden weer onderverdeeld in de enkelvoudige koolhydraten, de tweevoudige koolhydraten en de meervoudige koolhydraten. De onverteerbare koolhydraten zijn de voedingsvezels. Bij brood gaat het meer om voedingsvezels (onverteerbare koolhydraten) en zetmeel (verteerbare koolhydraat).

Kan Brood wel vervangen worden?

Een grote groep mensen zit wel met deze vraag. Vooral nu zijn koolhydraatarme dieten erg in trek. Dus wilt men minder brood eten. Anderzijds kun je gezondere koolhydraten halen uit andere voedingsmiddelen. Zetmeel en voedingsvezels komen voor in de verschillende types van brood, maar deze koolhydraten komen ook voor in andere voedingsmiddelen. Dus zou brood in principe wel vervangen kunnen worden door andere voedingsmiddelen die deze stoffen ook bezitten. Voedingsvezels zijn heel belangrijk voor je gezondheid en kunnen je helpen afslanken. Kies daarom een broodvervanger dat veel voedingsvezels bevat.

Hoe kan Brood vervangen worden?

Bij het vervangen van een voedingsmiddel dient er natuurlijk gelet te worden op de hoeveelheden van de voedingsstoffen die het bevat. Als wij op de voedingsstoffen in brood letten, merken wij dat het vervangen kan worden door zetmeelhoudende middelen en vezelrijke middelen.

Welke producten bevatten evenveel zetmeel als brood?

Er zijn genoeg producten die evenveel zetmeel als brood bevatten. Enkele zijn rijst, bami, pasta, macaroni, cassave, bakbanaan en aardappel. Met deze producten alleen kan er al heel wat gedaan worden. Met aardappel kan er een aardappelschotel gemaakt worden, een aardappelsalade of een eenvoudige aardappelpuree. Met cassave kan er ook cassavebrood of chips gebakken worden. Ook uit bakbanaan kan er chips verwerkt worden. Over bami, pasta en macaroni valt er niks nieuws te vertellen.

Welke producten bevatten evenveel Voedingsvezels als brood?

De voedingsvezels, die voorkomen in volkoren en meergranen brood, zitten verder ook in zilver vlies rijst, fruit, bladgroenten en granen. Al deze producten kunnen dagelijks gebruikt worden.

Naast deze voedingsmiddelen zijn er nog heel wat producten die de voedingswaarden van brood bevatten. Zo merk je dus dat brood te vervangen is door genoeg producten.

Brood mag altijd genuttigd worden, maar dan met mate. Er zijn genoeg heerlijke gerechten die bereid kunnen worden met brood als hoofd ingrediënt, zoals de overheerlijke broodtaart met wat rum erin.

Brood blijft een belangrijk onderdeel van ons dieet en op zich is dat niet slecht. Het is zaak om je kcal inname in gedachten te blijven houden. Bovendien kun je gezondere broodsoorten kiezen als je aan het lijnen bent. Lust je wat anders dan elke dag brood? Dan is het leuk om voor de verandering andere producten te gebruiken. Let wel dat je eet volgens de schijf van 5 en alle nodige voedingsstoffen dagelijks naar binnen werkt.

Gezonde Groet,

mark

[thrive_leads id=’46006′]

Geen reacties

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

We zoeken 5000 personen die gratis afslankproducten willen testen. Meld je aan.

Gratis Afslank

Producten Testen

15987