Onderzoekers ontketenen dieet-revolutie! Waarom vet niet slecht is

Onderzoekers aan de Harvard School of Public Health hebben ontdekt dat je
van volle melk niet meer aankomt dan van magere melk. Dit onderzoek is niet het eerste onderzoek dat aantoont dat vet niet de voedingsstof is die ons dik maakt.

Waarom kom je dan van volle melk niet meer aan dan van magere melk? Walter Willet noemt het hele idee van zo min mogelijk vet eten behoorlijk achter­haald. Volgens hem is dit een gedachte die in de jaren ’50 ’60 de kop op heeft gestoken en eigenlijk nooit meer is weg­gegaan.

Dr. Keys over Vetten

Een belangrijke grondlegger voor de gedachte dat vet je dik maakt is Dr. Keys. Maar zijn onderzoek is al heel oud en eigenlijk bewijst het niet dat vet je dik maakt. Verkeerd vet is natuurlijk niet goed voor je, maar met de gezonde vet­ten is weinig mis.

De grondlegger voor de gedachte dat vet je dik maakt is Dr. Keys dus. Wat Keys deed is simpel kijken naar welke landen veel overgewicht hadden en hij ging het eetpatroon van deze mensen na. Hem viel op dat in de landen met veel dik­ke mensen veel mensen vet aten. Voor Keys was de zaak rond. In landen waar veel vet gegeten wordt krijgen mensen overgewicht.

Klink best logisch toch? Het klinkt ze­ker logisch, maar daarmee klopt het nog niet. Keys deed zijn onderzoek in 7 rijke landen en gebruikte maar 1 as­pect uit het eet- en levenspatroon voor zijn conclusies. Hij keek bijvoorbeeld niet of mensen in rijke landen meer of min­der bewogen dan in andere landen, of dat ze andere gewoonten hadden die bij zouden kunnen dragen aan overge­wicht.

Diabetes en Overgergewicht

Kortom, Keys trok nogal snel con­clusies, die wat voorbarig waren. Maar hoe het ook zij, zijn onderzoek had grote invloed en we stopten al­lemaal met het eten van vet. Of we gingen zo min mogelijk vet eten. En wat was het resultaat? Het aantal mensen met overgewicht rijst sindsdien de pan uit. Steeds meer mensen worden steeds eerder dikker en krijgen op steeds jongere leeftijd Diabetes-II. Hoe komt dat?

Wanneer mensen (bijna) vetvrij gaan leven moet het lichaam wel ergens an­ders energie vandaan halen om zich te onderhouden. Vaak komt dit uit suikers en koolhydraten. Dus we hebben vetten in de ban gedaan en zijn zo veel moge­lijk koolhydraten gaan eten. Er zijn zelfs dieten die daar trots op zijn.

Het probleem is alleen dat ons li­chaam helemaal niet geschikt is om zoveel koolhydraten te verwerken. Koolhydraten worden namelijk erg snel in ons bloed opgenomen. Als er teveel koolhydraten in ons bloed komen dan moet ons lichaam dat snel verwer­ken. Resultaat: een hogere hartslag en een hogere bloeddruk. Dat alleen is al schadelijk, maar daar blijft het niet bij. Om koolhydraten/suikers te verwerken maakt ons lichaam insuline aan om het overschot af te voeren. Doordat we met z’n allen continu teveel koolhydraten eten is er een grote kans op insuline-re­sistentie. En dat noemen we Diabetes-II.

Overgewicht en Koolhydraten

Het eten van teveel koolhydraten leidt dus tot een hogere hartslag en kans op Diabetes, maar daar blijft het niet bij. Het teveel aan suikers en koolhydraten in ons bloed wordt met behulp van in­suline opgeslagen in onze cellen. En dat dames en heren, dat noemen wij vet.

Om een lang verhaal kort te maken: We worden dus niet dik van teveel vet eten. Dat is wel wat we altijd dachten. Maar de praktijk leert dat dit niet zo is. Steeds meer mensen leven ongezond doordat ze vet in de ban doen. Dat is niet nodig. Het is belangrijk om een ge­zonde balans te vinden tussen eiwitten, vet en koolhydraten.

En eigenlijk kunnen we wel stellen dat we het beste veel minder koolhydraten (de echte dikmaker) en veel meer vet (de neppe dikmaker) moeten gaan eten. Doe er je voordeel mee.

marianne

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in