Google Adwords en Positie Targeting

Ga als volgt te werk om een nieuwe campagne met positie targeting te maken voor deze website:

1. Meld u aan bij uw AdWords-account op https://adwords.google.nl.
2. Klik op de pagina Overzicht van de campagnes op Positie targeting in het gedeelte Nieuwe campagne maken boven aan de pagina. Met deze link gaat u naar de aanmeldingswizard voor campagnes met positie targeting.

tip: Adverteren met Adwords en Positie Targeting op vetvrij.com

I. Een campagne en een advertentiegroep maken

1. Geef een naam op voor de nieuwe campagne.
2. Geef een naam op voor de eerste advertentiegroep.
3. Selecteer uw doeltaal of doeltalen. (De talen die door uw klanten worden gesproken.)
4. Selecteer de geografische gebieden waar u wilt adverteren.
5. Klik op Doorgaan.

Volg de aanwijzingen op de volgende pagina om de gebieden te selecteren waar uw advertentie wordt weergegeven en klik op Doorgaan.

II. Een advertentie maken

Ga als volgt te werk om een beeldadvertentie te maken:
1. Klik op de link Beeldadvertentie boven aan de pagina.
2. Gebruik Bladeren om de beeldadvertentie op de computer te zoeken en te uploaden.
3. Geef de afbeelding een naam.
4. Geef de URL op die bij de advertentie wordt weergegeven.
5. Geef de bestemmings-URL op. Dit is de pagina die wordt weergegeven wanneer gebruikers op uw advertentie klikken.
6. Vink het selectievakje aan waarmee u Google toestemming geeft het formaat van uw advertentie, indien nodig, aan te passen.
7. Klik op Doorgaan.

Ga als volgt te werk om een tekstadvertentie te maken:
1. Geef een kop op.
2. Geef de tekst voor de twee beschrijvingsregels van uw advertentie op.
3. Geef de URL op die bij de advertentie wordt weergegeven.
4. Geef de bestemmings-URL op. Dit is de pagina die wordt weergegeven wanneer gebruikers op uw advertentie klikken.
5. Klik op Doorgaan.

U kunt later extra advertenties maken zodra u de campagne heeft gemaakt.

III. Posities identificeren en selecteren

Advertenties met positie targeting worden alleen weergegeven op inhoudssites die u heeft geselecteerd in het Google Netwerk. Op de volgende pagina wordt beschreven hoe u de sites en posities binnen deze sites waarop uw advertenties worden weergegeven, kunt identificeren en selecteren. U kunt het Hulpprogramma voor posities op vier manieren gebruiken om sites te identificeren: URL’s weergeven, Onderwerpen beschrijven, Door onderwerpen bladeren en Demografische categorieën selecteren. Hieronder vindt u instructies voor elk van deze manieren:

– URL’s weergeven. Voer de URL’s in van sites waarop u wilt adverteren of die het type sites vertegenwoordigen waarop u wilt adverteren. U kunt domeinen, zoals voorbeeld.nl, of afzonderlijke pagina’s, zoals voorbeeld.nl/onderdeel, invoeren. Klik vervolgens op Beschikbare sites ophalen. Als de opgegeven sites deel uitmaken van het inhoudsnetwerk van Google, kunt u deze selecteren voor uw advertenties. Zo niet, dan wordt er een bericht weergegeven dat deze sites niet beschikbaar zijn. In het AdWords-systeem wordt op basis van de sites en zoekwoorden die u opgeeft, een lijst gegenereerd met andere inhoudssites in het Google Netwerk die mogelijk relevant zijn voor uw advertenties.

– Onderwerpen beschrijven. Voer onderwerpen in die verband houden met de inhoud van uw advertenties. Voorbeeld: voetbalschoenen, chocolade of auto-onderdelen. Klik vervolgens op Beschikbare sites ophalen en maak een keuze uit de lijst met sites die verband houden met deze onderwerpen.

– Bladeren in onderwerpen. Doorzoek onderwerpen zoals Amusement en subonderwerpen zoals Films of Muziek. Klik op het enkele onderwerp of het subonderwerp dat het beste bij uw advertentie past en selecteer vervolgens in de lijst de sites die het beste bij dat onderwerp aansluiten. Voor de beste resultaten kiest u het beschikbare subonderwerp die het beste overeenkomt met uw advertentie.

– Demografische categorieën selecteren. Kies het publiek waarop u zich wilt richten door maximaal drie van de weergegeven demografische categorieën te selecteren. Beschikbare demografische categorieën zijn onder meer geslacht, leeftijd en gezinsinkomen. Kies de gewenste demografische categorieën en klik vervolgens op Beschikbare sites ophalen om een keuze te maken uit een lijst met sites die verband houden met deze demografische categorieën.

Bij elk van deze methoden wordt onder het Hulpprogramma voor posities een lijst weergegeven met maximaal 100 beschikbare sites. De lijst Vertoningen per dag bij elke site is een schatting van het aantal paginaweergaves dat deze site op een bepaalde dag genereert. Omdat het aantal sitevertoningen afhankelijk is van een groot aantal factoren en daarom van dag tot dag kan verschillen, kan het aantal beschikbare vertoningen niet exact worden voorspeld. In plaats daarvan is dit aantal een schatting van de beschikbare vertoningen voor alle geselecteerde sites. Op basis hiervan kunt u bepalen of u genoeg sites heeft geselecteerd om uw reclamedoelstellingen te verwezenlijken.

Het maximale aantal vertoningen per dag is een schatting van de totale paginaweergaven voor elke site, niet het aantal vertoningen voor uw advertentie. Het totale aantal vertoningen voor uw advertentie is afhankelijk van het budget, de populariteit van de site voor andere advertenties met positie targeting, zoekwoord targeting en andere factoren.

U ziet ook een kolom met pictogrammen die aangeven of de betreffende site tekstadvertenties, beeldadvertenties, videoadvertenties of een combinatie van deze drie plaatst. Om te zien welke advertentieafmetingen op elke site voor die indeling beschikbaar zijn, beweegt u de muisaanwijzer over een pictogram. Klik op de link Indelingen kiezen om alleen sites weer te geven met ten minste één van de advertentie-indelingen waarnaar u zoekt. Klik op de link, selecteer de gewenste indelingen en afmetingen in het pop-upvenster en klik op OK. Er wordt een nieuwe lijst gegenereerd met sites die zijn gefilterd op de door u gewenste indeling. Voor meer informatie over advertentie-indelingen gaat u naar het volgende artikel in het Helpcentrum:

https://adwords.google.com/support/bin/answer.py?answer=48375&hl=nl_NL.

Klik op Toevoegen naast een weergegeven website om deze site toe te voegen aan uw lijst met gewenste sites. U kunt alle sites selecteren door op Alle 100 toevoegen te klikken. We raden u aan elk van de vier methoden te gebruiken om sites te zoeken, zodat u de best overeenkomende sites vindt. Wanneer u van de ene methode overstapt naar de volgende, worden uw selecties opgeslagen. Wanneer u een aantal sites heeft geselecteerd, verschijnt de link Soortgelijke sites zoeken onder uw geselecteerde sites. Als u op deze link klikt, analyseert het AdWords-systeem de selecties die u eerder heeft gemaakt en gebruikt deze om gerelateerde of vergelijkbare sites te vinden.
U kunt het proces vervolgens herhalen door deze sites te gebruiken om meer beschikbare sites te genereren. Wanneer u tevreden bent met uw lijst met doelsites, klikt u op Doorgaan om verder te gaan.

IV. Prijsmodel, dagelijkse budget en maximum bod instellen

Zodra u sites heeft geselecteerd, komt u op een pagina met de titel Kies een prijsmethode. Hier kunt u kiezen of u wilt bieden voor elke duizend vertoningen van uw advertentie (CPM-bieden) of voor elke klik op uw advertentie (CPC-bieden). Kies de optie van uw voorkeur en klik op Doorgaan.

Zie het volgende onderwerp in het Helpcentrum voor hulp bij het kiezen van een biedtype:

https://adwords.google.com/support/bin/answer.py?answer=54411&hl=nl_NL.

Op de volgende pagina, in het vak Geselecteerde sites, ziet u het geschatte aantal dagelijkse paginaweergaves dat beschikbaar is voor alle sites die u heeft geselecteerd. Dit staat voor het totaal aantal vertoningen waarop alle adverteerders kunnen bieden. Uw advertentie wordt op slechts een aantal van deze vertoningen weergegeven, afhankelijk van het bedrag dat u instelt. Als het beschikbare aantal vertoningen te laag of te hoog lijkt, klikt u op de knop Terug onder aan de pagina om terug te gaan naar het Hulpprogramma voor posities, waar u sites kunt toevoegen of verwijderen.

Wanneer u tevreden bent met de beschikbare vertoningen, geeft u uw dagbudget op in het weergegeven vak. Het dagbudget is het hoogste bedrag dat u per dag bereid bent te betalen voor de hele campagne. Geef een maximum CPM (prijs per duizend vertoningen) of CPC (prijs per klik) op voor uw sites in deze advertentiegroep. De minimale maximum CPM is €0,25 of dit bedrag in de lokale valuta. (Voor het bepalen van dit bedrag in uw lokale valuta gaat u naar de pagina Accountkosten en betalingsopties op:

https://adwords.google.nl/select/AfpoFinder

Klik op Doorgaan.

Controleer uw selecties en bewerk deze desgewenst. Als u tevreden bent, klikt u op Campagne opslaan. Uw nieuwe campagne met positie targeting is nu klaar.

Bezoek ons Helpcentrum voor meer informatie over adverteren met positie targeting:

https://adwords.google.com/support/bin/topic.py?topic=342&hl=nl_NL.

Als u nog verdere vragen hebt, kunt u ons Helpcentrum bezoeken op

https://adwords.google.nl/support

waar u antwoorden vindt op veelgestelde vragen. Raadpleeg ook ons Informatiecentrum op

http://www.google.nl/adwords/learningcenter/

waar lessen over AdWords worden aangeboden, die u op uw gemak kunt doornemen.

Voor het laatste nieuws, informatie en tips leest u het officiële Nederlandse AdWords Blog, “Inside AdWords”, op:

www.google.nl/adwords/blog.

Wilt u meer leren over AdWords? Kijk op onze Webinar kalender! U kunt gratis online seminars bijwonen, verzorgd door AdWords experts over verschillende onderwerpen, zodat u zoveel mogelijk kunt halen uit uw AdWords account.

http://www.google.com/intl/nl/adwords/webinars/

bron: Google Adwords

tip: Adverteren met Adwords en Positie Targeting op vetvrij.com