Griepgolf in Nederland is een feit

Eerder meldde we dat de griepgolf onderweg was naar ons land maar het is nu officieel een feit: Nederland heeft griep! dat heeft het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg vandaag bekend gemaakt.

Er is een griepepidemie in Nederland. In week 2 rapporteerden de huisartsen van de CMR-Peilstations van het NIVEL 104 op de 100.000 inwoners met griepachtige klachten. Dit is een flinke toename sinds de jaarwisseling.

De epidemie is over heel Nederland verspreid en is enkele weken eerder begonnen dan in de afgelopen jaren. Van een epidemie is sprake als de huisartsen van de peilstations twee achtereenvolgende weken bij ruim 51 op de 100.000 inwoners griep vaststellen en het griepvirus ook wordt aangetoond in neus- en keelmonsters. De huisartsen van de peilstations zagen vooral jonge kinderen van 0 tot 4 jaar met griep. In de door de huisartsen van patiënten met IAZ ingezonden neus- en keelmonsters werd bij 57% influenza AH3N2 aangetroffen.

Vaccin
AH3N2 is dit jaar het dominante virus. Het vaccin, waarmee een grote groep mensen dit najaar is gevaccineerd, sluit goed aan bij AH3N2. Dit betekent dat gevaccineerde mensen duidelijk voordeel hebben van de griepprik. Omdat deze virusstam de afgelopen jaren nauwelijks circuleerde, zullen niet-gevaccineerde mensen minder natuurlijke weerstand hebben. De huisartsen zien dan ook meer patiënten met griep dan in de afgelopen twee seizoenen, maar het aantal grieppatiënten is tot nu toe vergelijkbaar met het seizoen 2005/2006. Huisarts-epidemioloog Gé Donker, projectleider van de huisartsenpeilstations van het NIVEL: “De weersomstandigheden van de afgelopen weken spelen mogelijk ook een rol, het virus overleeft langer bij lage temperaturen en droge lucht.” De bij het influenzavirus AH1N1 van vorig jaar gevonden resistentie tegen Oseltamivir (Tamiflu) speelt bij de nu meest gevonden influenza AH3N2 geen rol.

CMR
De Continue Morbiditeits Registratie (CMR) Peilstations van het NIVEL vormen een representatieve groep van 61 Nederlandse huisartsen in 45 praktijken. Hun patiëntenpopulatie bestrijkt ongeveer 0,8% van de Nederlandse bevolking en is representatief naar regio en naar verdeling over stad en platteland. De peilstation-huisartsen rapporteren wekelijks (waardoor trends zeer snel zichtbaar worden) of op jaarbasis over het vóórkomen van een aantal ziekten, gebeurtenissen en verrichtingen die in routine-registraties ontbreken en daarin niet gemakkelijk zijn op te nemen. De CMR-peilstations bestaan sinds 1970. De meeste registraties lopen over meerdere jaren.

bron: nivel.nl

1 reactie

 1. Hoi 22 jan ’14
  Toevallig kan ik de database van de griepmeting zien, en de griepgevallen stijgen niet. Die zijn al sinds november stabiel. Dat zich de tweede week meer mensen melden (twee keer zoveel !) als de eerste week is heel normaal in een jaar waar nieuwjaarsdag op woensdag valt. Het gaat nog zeker drie weken duren voor het stijgt.
  gr
  Marco

  PS1 “Wij meldde” is overigens met een N aan het eind. “We” is meervoud, ook al denk ik dat je het gewoon over jezelf hebt.
  PS2 een datum boven het bericht zou niet misstaan.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in