Krijg Grip op je Eetpatroon

zo krijg je weer grip op je eetpatroon

‘Eet een appel in plaats van een gevulde koek.’ Joke wist dit heel goed. En wilde het ook graag, want ze had last van haar overgewicht. Toch lukte het haar niet. Wanneer ze een gevulde koek zag, liep het water haar in de mond. “Nee, niet doen! Je bent op dieet.” klonk er in haar hoofd. Manmoedig richtte ze haar aandacht op iets anders. Maar het is zo lekker…. De gedachte aan die heerlijke gevulde koek kwam steeds weer naar boven. Hoe harder ze hem wegdrukte, hoe harder hij terugkwam. Na een half uur hield ze het niet meer, en at ze een gevulde koek.

koek

Voor veel afvallers is dit een bekend scenario. We weten wel wat gezond eten is, maar hoe doe je dat dan? Hoe houd je grip op je eetpatroon?

Stop met Snoepen

Het belangrijkste is om jezelf soms toe te staan wel te snoepen. Je kunt met jezelf afspreken wat voor jou het beste moment is. Toen ik afviel, mocht ik van mezelf wel op feestjes snoepen. Daarbij koos ik het slankste van de dingen die ik lekker vond. Joke eet graag chocolade. Zij sprak met zichzelf af dat ze in het weekend een goede bonbon nam. Ze ging er echt voor zitten, en at met volle aandacht. Omdat ze er veel aandacht voor had, vervulde die bonbon al haar snoepbehoeften. Daarna kon ze zich echt op andere dingen richten.
Joke zwichtte ook snel voor verleidingen. Als ze chocolade of gevulde koeken zag, kreeg ze trek en ging ze uiteindelijk voor de bijl. Ze loste dit op door te oefenen: wel naar snoep kijken, en het niet opeten. In het begin kostte dit veel moeite. Later werd het makkelijker, want het automatisme: ‘zien = eten’ verdween.
En ze maakte slimme strategieën voor moeilijke momenten. Toen ze een feestje organiseerde, werd ze omringt door schalen vol met lekkers. Voorheen had ze tijdens de voorbereidingen al gesnoept. Maar ze kon zich beheersen doordat ze zich had voorbereid op dit moeilijke moment: “Straks als de gasten er zijn, neem ik van elke snack één. En ik ga er lekker voor zitten en ervan genieten.” Doordat ze vooraf had bedacht wat ze wilde eten, kon ze zich én beheersen, én genieten van de lekkere hapjes.

Wil jij ook een balans vinden tussen zelfbeheersing en genieten? Wil jij leren wat jíj nodig hebt om grip op je eetpatroon te krijgen? Ga dan naar Haarlem Gewichtscounseling voor meer informatie.

 

titia

 

1 reactie

  1. Klopt het dat 1 ‘junkdag’ per week geen kwaad kan? Ik let 6 dagen per week goed op mijn eetgedrag maar 1 dag per week eet en drink ik alles wat ik wil. Op die manier kan ik het weer 6 dagen volhouden. Is dit een goede methode?

    annelieke

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in