Werkt Groenlipmossel bij gewrichtsklachten zoals artrose en artritis?

Meer dan 1 miljoen personen in Nederland hebben te maken met gewrichtsproblemen zoals artrose en artritis. Als de conditie van het kraakbeen in de gewrichten afneemt of slijt, wordt er gesproken van artrose. Als iemand artrose heeft kan bewegen lastiger en pijnlijk worden. Kraakbeen bevindt zich tussen de botten en zorgt ervoor dat de gewrichten soepel kunnen bewegen. Ook fungeert het als een soort schokdemper van de gewrichten. Artritis is een auto-immuunziekte waarbij ontstekingen in de gewrichten ontstaan. Wanneer het kraakbeen in de gewrichten beschadigd raakt kan het lichaam hierop reageren met een ontstekingsreactie. Artrose en artritis gaan dus ook vaak gepaard met elkaar.

Groenlipmossel Groenlipmossel Viscollageen banner

[1] ARTRITIS IS EEN ONTSTEKING VAN DE GEWRICHTEN DIE VEROORZAAKT KAN WORDEN DOOR REUMATISCHE AANDOENINGEN (BIJVOORBEELD REUMATISCHE ARTRITIS), VERWONDINGEN OF BACTERIËLE INFECTIE (SEPTISCHE ARTRITIS 

Het is belangrijk om voldoende te bewegen en er een gezonde levenswijze op na te houden om de gewrichten in optimale conditie te houden. Het mediterrane dieet met veel gezonde omega-3 en -6 vetzuren is aan te bevelen. Ook raad ik aan om verzurende producten zoals vet, alcohol, suiker, frisdranken en wit meel producten te vermijden en veel ontzurende producten zoals groente en fruit te gebruiken. Hierdoor blijft het zuur-base evenwicht in het lichaam in balans wat de kans op gewrichtsproblemen vermindert.

Gewrichtsproblemen Artrose en Artritis

Er zijn een aantal stoffen verkrijgbaar die ondersteuning bieden bij gewrichtsproblemen als artrose en artritis. Eén van deze stoffen die met name bij artritis erg goed werkt is groenlipmossel extract. Groenlipmosselen komen voor in de wateren van Nieuw-Zeeland. Ze zijn een bron van omega-3 vetzuren, glycosaminoglycanen en furaanvetzuren. Deze combinatie van stoffen zorgt ervoor dat groenlipmossel extract een sterk ontstekingsremmend effect heeft. Dit effect is vergelijkbaar met de werking van NSAID’s (ontstekingsremmende geneesmiddelen). Het voordeel van groenlipmosselextract is dat het geen bijwerkingen kent.

Curcumine

Een andere stof die sterk ontstekingsremmend werkt is geelwortel (curcuma longa). De werkzame stof die verantwoordelijk is voor deze ontstekingsremmende werking is curcumine. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is vast komen te staan dat Curcumine voorkomt dat er bij ontstoken cellen geen nieuwe ontstekingsversterkende cytokinen en prostaglandinen meer worden geproduceerd. [3,4,5,6].

Hierdoor wordt voorkomen dat de ontstekingen overslaan naar gezonde cellen. Tevens remt Curcumine de aanmaak van de ontstekingsenzymen COX-2 en 5-LOX [2,3,5]. Verder verlaagt het de productie van MMPs. Dit is een enzym dat betrokken is bij de afbraak van kraakbeen in de gewrichten [5,6,7,8].

Een combinatie van groenlipmossel en curcumine is tegenwoordig vaak te vinden in voedingssupplementen. Soms ook gecombineerd met andere ingrediënten die goed zijn voor de gewrichten zoals glucosamine, chondroïtine, MSM, collageen type II, mangaan en vitamine C.

[2] NSAID’S (AFKORTING VAN NON-STEROIDAL ANTI-INFLAMMATORY DRUGS, NIET-STEROÏDE ANTI-INFLAMMATOIRE GENEESMIDDELEN) ZIJN ONTSTEKINGSREMMENDE GENEESMIDDELEN DIE NIET BEHOREN TOT DE GROEP VAN DE CORTICOSTEROÏDEN. EEN ANDER WOORD HIERVOOR IS PROSTAGLANDINESYNTHETASEREMMERS

Heb je last van gewrichtsproblemen en heb je een vraag, stel deze dan gerust

Gezonde Groeten,

kirsten

 

bronnen

[1] wiki artritis
[2] wiki NAID

[3] Colitti, M.; Gaspardo, B.; Della Pria, A.; Scaini, C.; Stefanon, B. (2012)Transcriptome modification of white blood cells after dietary administration of curcumin and non-steroidal anti-inflammatory drug in osteoarthritic affected dogs. Veterinary Immunology and Immunopathology 147;136-146.

[4] Mobasheri, A.; Henrotin, Y.; Biesalski, H.-K.; Shakibaei, M. (2012)Scientific evidence and rationale for the development of curcumin and resveratrol as nutraceuticals for joint health. International Journal of Molecular Sciences 13;4202-4232.

[5] Zhou, H.; Beevers, C.S.; Huang, S. (2011) Targets of curcumin. Current Drug Targets 12;332-347.

[6] Mathy-Hartert, M.; Jacquemont-Collet, I.; Priem, F.; Sanchez, C.; Lambert, C.; Henrotin, Y. (2009) Curcumin inhibits pro-inflammatory mediators and metalloproteinase-3 production by chondrocytes. Inflammation Research 58;899-908.

[7] Henrotin, Y.; Clutterbuck, A.L.; Allaway, D.; Lodwig, E.M.; Harris, P.; Mathy-Hartert, M.; Shakibaei, M.; Mobasheri, A. (2010) Biological actions of curcumin on articular chondrocytes. Osteoarthritis and Cartilage 18;141-149.

[8] Kumar, D.; Kumar, M.; Saravanan, C.; Kumar Singh, S. (2012) Curcumin: a potential candidate for matrix metalloproteinase inhibitors. Expert Opinion on Therapeutic Targets 16;959-972.

11 Reacties

 1. Kan het dat de kracht van Groenlipmossel en Curcumine extract van Wapiti minder werkt dan hetzelfde product van Synofit? Ik koos een goedkopere versie maar met minder resultaat en spierkrampen.
  Dankjewel, rit

 2. Ik heb groenlipmossel nu 3 maanden gebruikt. Capsules. geen effect, wel bijwerkingen.
  Krijg rare plekken op mijn onderbenen en heb ontzettend veel last van zuurbranden.
  Ben dus gestopt en hoop dat deze klachten overgaan

 3. Beste,

  SINDS EEN MAAND GEBRUIK IK GROENLIPMOSSEL.
  MAAR SINDSDIEN HEB IK MEER KLACHTEN IS DAT JUIST OF KAN DAT NIET KOMEN DOOR DE GROENLIPMOSSEL.?

 4. Ik heb veel problemen met artrose in mijn onderrug, maar ben tevens ook heel erg infectie gevoelig. Denk snel aan tandvleesontstekingen, amandelontsteking en blaasontsteking enz.Nu heb ik een tijdje curcuma geslikt maar ben sinds kort overgestapt op groenlipmossel ivm de artrose. Is de groenlipmossel ook afdoende tegen de ontstekingen of zou ik dan ook nog apart cucuma moeten slikken? Voor mij erg belangrijk omdat ik binnenkort een neurostimulator krijg in mijn rug en daar absoluut geen infecties bij mag krijgen. In de groenlipmossel zit trouwens ook curcuma, maar een lichtere dosis dan wat ik apart slikte. Ik ben benieuwd naar uw advies. Alvast bedankt voor de reactie.

  • neen, dat moet je zeker niet doen. Als je een zeevruchtenallergie hebt moet je geen mosselen gaan eten, dus ook geen mosselextract of in vloeibare vorm mosselen innemen.

 5. Hallo

  Ik heb gisteren voor het eerst 2 maal 1 supplement groenlipmossel geslikt. Samen met 2 maal 1 curcuma supplement. (Deze slikte ik al een poosje)
  Ik heb voor de groenlipmossel gekozen, omdat ik merk dat ik door de jaren last van mijn heupen heb gekregen. Er zit minder kracht In mijn heupen wanneer ik een trap op loop, of als ik overeind wil komen vanuit een hurkpositie.

  Vannacht heb ik de gehele nacht liggen woelen van een zeurderige pijn in mijn heupen…(?)

  Mijn vraag is dus, kunnen er dit soort bijwerkingen ontstaan door t slikken van groenlipmossel supplementen?

  Mvg

  Edith

 6. Al zoekende op internet kwam ik dit verhaal tegen. Ik gebruik nu al een hele tijd Synofit, in kombinatie met krilloliecapsules en boswellia. Heb ernstige heupartrose en zou normaal gesproken erge pijn moeten hebben. Nee dus, helemaal geen pijn, nou ja, misschien heel af en toe een scheutje. Het is wel duur, ben nu overgestapt op een andere soort die minder duur is. Kijken of dat net zo goed werkt. Ik ben heel tevreden.i

 7. goede morgen. Ik ben gestopt met metoject ivm reuma. gebruik nu groenlipmosselextract. Helaas ga ik erg achteruit, veel stijver en meer pijn in handen voeten polsen knie en ook knieholten. groet hester

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in