Hardlopen tijdens de Zomer en Warme Dagen

7 tips voor hardlopen met warm weer.

Ga hardlopen als de zon niet op z’n sterkst is

Ga bijvoorbeeld vroeg in de ochtend op pad of laat op de avond. Smeer je goed in want ook in de bossen kun je verbranden. Kies voor een zonnebrand die water/sport proof is. Tijdens het hardlopen met deze temperaturen zweet je veel en is een goede zonnebrand die ook onder die omstandigheden zijn werk goed doet erg belangrijk. Denk ook aan een goede zonnebril.

Zorg dat je voldoende drinkt!

Drink voldoende! Niet alleen tijdens je training maar ook gedurende de hele dag. Vooral na je training is het belangrijk je vocht weer aan te vullen. Tijdens je training verlies je veel belangrijke vitaminen, mineralen en electrolyten. Weet je niet precies hoeveel vocht je verliest na je training weeg je dan van te voren en erna. Weeg je 1 kilo minder moet je ook een liter aanvullen. Daarnaast geeft de kleur van je urine ook goed weer hoe het met je vochthuishouding is, hoe donkerder je urine hoe meer je moet drinken.

Let ook nog even op volgende symptomen:
Hitte, uitputting/kramp: je vult niet op tijd je vloeistof en mineralen aan en de uitdroging is begonnen.

Hoofdpijn, vermoeidheid  misselijk, klamme huid, veel zweten, koorts, buikkramp, spierkramp: drink dranken met isotonische sportdrank en leg een koude handdoek in de nek en zoek de schaduw op.

Wist je dat je de meeste warmte via je hoofd kwijt raakt? Een pet is lekker tegen de zon, maar kan ook een oververhit hoofd veroorzaken. Kies je toch voor een pet, neem dan een goed ventilerende pet of neem een zweetband of haarband om het zweet en natte haren uit je ogen te houden.

Voeding met warm weer

Het klinkt misschien vreemd maar een goede gevulde soep kan altijd ook als het warm is. Je lichaam zal dan niet zoveel energie verbruiken dan wanneer je koud voedsel gaat eten. Maaltijdsalades zijn natuurlijk ook een goed alternatief als maaltijd. Heb je weinig tijd neem dan yoghurt of kwark met havervlokken, muesli en/ of vers fruit. Ook ideaal om na je training te eten. Ben  je niet zo’n eter na het trainen kun je ook makkelijk een verse smoothie maken .

Pas je kleding aan

Pas je kleding aan op de hitte. Kies voor dunne en ventilerende sportkleding. Trek nooit katoenen kleding aan, omdat dit vocht opneemt in plaats van afdrijft. Let goed op de weerberichten. Het is niet altijd gemakkelijk om goed te beoordelen wat je aantrekt. De thermometer geeft de temperatuur aan, maar ook de wind en de vochtigheid beïnvloeden de manier waarop het lichaam op de buitenlucht reageert. Door verscheidene dunne lagen kleding over elkaar te dragen kan gemakkelijker op de omstandigheden worden ingespeeld. Als het warmer wordt kun je een of meer lagen uittrekken. Draag als het warm is losse, ademende kleding

Pas op voor tekenbeten

Kies je ervoor om de schaduw op te zoeken en door het park, bossen of duinen te gaan hardlopen en zo de warmte en felle zonnestralen te verwijden. Check dan na je run of je geen teken op je lichaam hebt zitten. Laat een vriend, vriend, je ouders of een loopmaatje even je haar controleren en check verder echt elk plekje op je lichaam. Teken nestelen zich op je meest vreemde plekken. Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken.

Neem je telefoon mee in gevallen van nood

Voordeel hiervan is dat je altijd bereikbaar bent en in gevallen van nood ook zelf iemand kunt bereiken.

Geniet van het hardlopen en stel je verwachtingen bij.

Op een windstille dag met een zachte temperatuur zijn de omstandigheden het best om een goede tempoloop of interval te doen. Bij warm weer zul je merken dat het zwaarder is om dat niveau bij te houden. Wees realistisch en stel je verwachtingen op die dagen bij.

De Bestseller voor Hardlopers

Herken je jezelf in minstens een van de onderstaande vragen dan is Love2Run echt iets voor jou.

  • Wil je graag hardlopen, maar je denkt dat het niet lukt met een gezin of drukke baan?
  • Wil je graag afvallen?
  • Weet je niet zo goed hoe je moet beginnen?
  • Weet je niet zo goed wat je moet eten?
  • Mis je af en toe die extra motivatie?

Volg de link en word net zo gepassioneerd als mij in het hardlopen en wellicht zien we elkaar binnenkort bij een gezellig loopevenement!

Voor meer informatie en bestellen ga je naar www.hardloopboek.com

Doe rustig aan en geniet van je omgeving. Het is tenslotte een mooie dag ;-)

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in