Home Gezondheid Wat is de Harris en Benedict Formule?

Wat is de Harris en Benedict Formule?

De Harris en Benedict Methode is een Formule om je PAL Waarde te berekenen. Als wij naar de dokter gaan en wij hem aangeven dat wij willen afvallen, gaat hij eerst enkele dingen berekenen. Een van de berekeningen die hij maakt is de caloriebehoefte van ons lichaam.

Maar hoe kan je zo iets zelf berekenen? Hoe weet de dokter precies hoeveel energie je lichaam verbruikt en nodig heeft? Hiervoor gebruikt men een speciale formule, namelijk de Harris en Benedict formule.

Hoe is de Harris en Benedict formule nou ontstaan?

Deze formule komt van 2 heren. Harris was een Amerikaanse botanist en biometricus. Zijn volledige naam was James Arthur Harris. Hij was het hoofd van de afdeling Plantkunde aan de Universiteit van Minnesota. De tweede heer was Benedict. Hij was een Amerikaanse scheikundige, fysioloog en voedingsdeskundige. Benedict ontwikkelde een calorimeter en spirometer om de zuurstof verbruik te bepalen en de stofwisseling te meten.

Samen ontwikkelden deze twee slimme heren een formule om onze caloriebehoefte te berekenen. Deze formule noemden zij de Harris en Benedict formule. Wat fijn dat het heden nog gebruikt wordt. Deze formule werd gepubliceerd rond het jaar 1919.

Verschil in energiebehoefte mannen en vrouwen

De energiebehoefte van mannen verschilt toch wat met dat van vrouwen. Vandaar dat er voor beide partijen de berekening anders wordt gemaakt.

De oorspronkelijke berekening was voor mannen: 66.4730 + (13.7516 x gewicht in kg) + (5.0033 x lichaamslengte in cm) – (6.7550 x leeftijd in jaren)

En voor vrouwen: 655.0955 + (9.5634 x massa in kg) + (1.8496 x lichaamslengte in cm) – (4.6756 x leeftijd in jaren).

Wijzigingen in de Harris en Benedict formule

De formule van Harris en Benedict is enkele jaren na de publicatie veranderd. In het jaar 1984 werd de berekening herzien door A. M. Roza en H. M. Shizgal. Deze twee wetenschappers maakten gebruik van een groter onderzoeksgroep om tot deze formule te komen. Dit maakt hun formule accurater dan dat van Harris en Benedict. Toch blijft dit een schatting, omdat ieder individu anders is.

Voor mannen werd dit de formule: 88,362 + (13,397 x massa in kg) + (4,799 x lichaamslengte in cm) – (5,677 x leeftijd in jaren).

En voor vrouwen: 447,593 + (9,247 x massa in kg) + (3,098 x lichaamslengte in cm) – (4,330 x leeftijd in jaren). Deze berekening wordt per heden nog steeds gehanteerd.

De PAL-waarde

De Harris en Benedict formule bepaalt de caloriebehoefte van een persoon in rust. Dat wil zeggen dat de uitkomst wel vermenigvuldigd moet worden wanneer er gelet wordt de dagelijkse lichaamsactiviteiten. Dit wordt ook wel de PAL-waarde genoemd.

PAL is een Engelstalige afkorting en staat voor physical activity level.

  • Bij geen tot weinig lichaamsbeweging wordt de uitkomst vermenigvuldigd met 1,2.
  • Bij lichte lichaamsbeweging wordt de uitkomst vermenigvuldigd met 1,375.
  • Bij normale lichaamsbeweging wordt de uitkomst vermenigvuldigd met 1,55.
  • Bij zware lichaamsbeweging wordt de uitkomst vermenigvuldigd met 1,725.
  • Bij zeer zware lichaamsbeweging wordt de uitkomst vermenigvuldigd met 1,9.

Wat is het voordeel van de Harris en Benedict formule?

Door je energiebehoefte te berekenen krijg je inzicht in hoeveel calorieën je lichaam eigenlijk nodig heeft. Daardoor kun je een beter dieet voor jezelf samenstellen als afvallen voor de zomer 1 van je doelen is! Ook als je wat meer bij wilt komen in gewicht is dit belangrijk te weten. De kans op sporten zonder resultaat is dan veel kleiner.

Er zijn verschillende formules die de energiebehoefte berekenen. De Harris en Benedict formule is tot nu toe de populairste methode. De herziene versie van Rhoza en Shizgal geven de relatie tussen de celmassa en het lichaamsgewicht. Deze formule schat energiegebruik (in rust) van een gezond persoon op 14%.

Gezonde Groet,

mark

Geen reacties

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

We zoeken 5000 personen die gratis afslankproducten willen testen. Meld je aan.

Gratis Afslank

Producten Testen

15987