De symptomen van ijzertekort

Waarschijnlijk ken je het gevoel wel, vooral nu we weer richting de winter gaan. Je voelt je lusteloos, slap en je kunt slapen wat je wil, maar je energiepeil wil maar niet omhoog. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom jij je zo voelt, maar een daarvan kan zijn dat je een ijzertekort hebt. Een probleem dat heel gemakkelijk op te lossen is, maar natuurlijk voorkom je het liever. Denk jij dat je een ijzertekort hebt? Ik leg je uit wat het is en wat je kunt doen om het te voorkomen.

Wat is ijzer

IJzer is een mineraal dat in onze voeding voorkomt. Je lichaam heeft het heel hard nodig om goed te kunnen functioneren. Het zorgt er onder andere voor dat je bloed zuurstof kan transporteren. Als jij te weinig ijzer binnenkrijgt en dus een ijzertekort oploopt, heeft dat als gevolg dat je bloed minder zuurstof transporteert. De rest van je lichaam krijgt dan ook minder zuurstof waardoor je allerlei lichamelijke klachten kunt krijgen. Vaak is een ijzertekort makkelijk op te lossen door ijzerpillen, maar nog beter is het om de juiste voeding binnen te krijgen, zodat je sowieso geen ijzertekort oploopt.

Heemijzer en non-heemijzer

Goede voeding is ontzettend belangrijk, omdat dit dé manier is waarop wij ijzer in ons lichaam krijgen en dus geen ijzertekort oplopen. Er zijn twee varianten: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer vind je terug in dierlijke producten en is het soort ijzer dat beter door je lichaam wordt opgenomen dan non-heemijzer, dat in plantaardige producten zit. Ben je een vegetariër? Let daarom dan goed op je ijzerinname! Van al het heemijzer dat in vlees zit, neemt je lichaam ongeveer 25% op, terwijl het non-heemijzer in groenten en fruit maar voor 1 tot 10% door je lichaam wordt opgenomen. De kans op een ijzertekort neemt dan dus aanzienlijk toe!

Producten om ijzertekort te voorkomen

Maar welke producten kun je dan het beste eten om een ijzertekort te voorkomen? Vleesproducten zijn een goede bron van ijzer. Vooral in rund- en lamsvlees zit een hoog percentage ijzer, net als in gevogelte en eieren. Ook in wat groene groenten kun je veel ijzer vinden. De bekendste is waarschijnlijk spinazie, maar sperziebonen en broccoli zitten ook vol met ijzer.

Daarnaast vind je een hoog ijzergehalte in volkorenbrood, noten, tomaten en citrusvruchten. Ook zijn er wat voedingsproducten die ervoor zorgen dat jouw lichaam extra goed ijzer opneemt en dus een ijzertekort kunnen voorkomen. Hiervoor kun je het beste vis en vlees eten of producten met vitamine C, zoals fruit. Let op met het drinken van koffie en thee. Deze drankjes verlagen namelijk de opname van ijzer in je lichaam.

Wil jij gezonder leven en fitter worden, maar heb je geen inspiratie in de keuken?

Dan is dit receptenboek zeker wat voor jou!
In dit receptenboek staan 100 gezonde en praktische eiwitrijke recepten.

Andere symptomen van ijzertekort

Toch nog een lusteloos gevoel? Het is niet het enige symptoom van ijzertekort. Naast vermoeidheid kun je ook duizelig worden en problemen krijgen met je concentratie. Andere vaak voorkomende symptomen zijn een bleke huid, rusteloze benen en snel buiten adem zijn.

Heb je echt last van een flink tekort, dan kan dat zelfs tot bloedarmoede leiden. Een ijzertekort is dus een probleem dat je serieus moet aanpakken

De kans dat je een ijzertekort hebt hoeft niet heel groot te zijn. Zodra je bloed minder ijzer bevat, werkt je lichaam zo dat het meer ijzer zal opnemen uit voeding. Maar eet je structureel te weinig producten met ijzer, dan kan een ijzertekort optreden. Je zult de symptomen ook niet heel snel merken, want het is iets wat langzaam groeit.

Heb ik nu een ijzertekort?

Herken je jezelf in bovenstaande klachten? Dan zou het heel goed kunnen dat jij een ijzertekort hebt. Het kan dan verstandig zijn om je voedingspatroon eens onder de loep te nemen. Eet jij wel genoeg producten waar ijzer in zit? En dan vooral ook genoeg producten met heemijzer? Over het algemeen hebben vrouwen meer ijzer nodig dan mannen. Voor mannen wordt er per dag aangeraden om minstens 11 milligram ijzer binnen te krijgen tegenover 15 milligram voor vrouwen.

Dit heeft vooral te maken met het feit dat vrouwen menstrueren en daardoor elke maand bloed verliezen. Er moet weer nieuw bloed worden aangemaakt en daarvoor is ijzer nodig. Ook kinderen vormen een risicogroep, zij hebben veel ijzer nodig om te kunnen groeien. Net als zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Denk jij dat je misschien een ijzertekort hebt? Ga dan voor de zekerheid even langs de huisarts. Hij kan je eventueel een kuur met ijzerpillen voorschrijven als je inderdaad een ijzertekort hebt. Maar de beste manier is natuurlijk om je voeding aan te passen, om te voorkomen dat jij in de toekomst een ijzertekort krijgt.

Gezonde Groeten,

mark

[thrive_leads id=’46006′]

1 reactie

 1. Nu is duidelijk geworden dat ook ijzersuppletie in lage doseringen de vaatwand direct kan beschadigen.
  Dit is aangetoond in een zeer recent Brits onderzoek.

  De Engelstalige samenvatting op PUBNET: Low Dose Iron Treatments Induce a DNA Damage Response in Human Endothelial Cells within Minutes
  Het gehele artikel (Engelstalig): NCBI
  Nederlandse samenvatting in Voedingsgeneeskunde
  (v/h Arts, Therapeut en Apotheker)

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in