Symtomen van hemoglobine

HB is een afkorting voor het woord hemoglobine. Ons bloed bestaat uit rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Ongeveer eenderde van de inhoud van een rode bloedcel bestaat uit hemoglobine. Hemoglobine is een ijzerhoudend eiwit, het zorgt voor de rode kleur in het bloed. Deze stof bindt zuurstof en zorgt voor het transport van zuurstof naar de cellen. Onze lichaamscellen hebben zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren. Een tekort zorgt dus voor een gebrek aan zuurstof in het lichaam, waardoor er uiteindelijk te weinig energie vrijkomt en een suf gevoel vaker optreedt in combinatie met bleekheid. Vaak zijn er ook koude handen en voeten te observeren.

Hemoglobine is een eiwit dat in het bloed van de mens en veel dieren voorkomt. Rode bloedcellen zijn voor 1/3 deel gevuld met hemoglobine. Hemoglobine is rood en geeft bloed zijn rode kleur. Hemoglobine zorgt voor het transport van zuurstof (O2) en koolstofdioxide (CO2) door het bloed.

Het HB- gehalte is maat voor de hoeveelheid hemoglobine er in 1 liter bloed zit. Dit wordt uitgedrukt in millimol per liter bloed (mmol/l). Globaal genomen is het HB-gehalte:

 • Bij mannen: 8,5 tot 10,6 mmol/l
 • Bij vrouwen 8,0 tot 10,0 mmol/l
 • Bij pasgeborenen 15 mmol/l

Verschijnselen van een lage HB

 • Een bleek gezicht
 • Bleke lippen
 • Een abnormale vermoeidheid
 • Koude handen en voeten
 • Duizeligheid en kortademigheid, zelfs na een geringe inspanning
 • Ook oorsuizingen en hartkloppingen komen voor
 • Bij een erge verlaging van de HB is het ook zo dat de oogbollen er helemaal wit uitzien.

Wat te doen aan een lage HB?

 • Zorg voor een goede ademhalingstechniek waardoor de uitwisseling zuurstof/koolzuur beter verloopt
 • IJzerrijke voeding speelt bij het voorkomen van een lage HB een belangrijke rol. Goede ijzerleveranciers zijn: vlees, lever, eieren, mosselen, ongezwavelde rozijnen en krenten, bonen, prei, worteltjes, tomaten en bijna alle verse groene groenten
 • Gebruik bovendien dagelijks wat jonge brandnetelblaadjes en een glas bietensap. Neem tijdens de maaltijd ook extra vitamine C. Vermijd het gebruik van zwarte thee en koffie.

Wanneer je naar de huisarts gaat met verschijnselen van een lage HB laat de arts je volgens protocol een laboratorium onderzoek doen. In de meeste gevallen is het een volledig bloedbeeld. Als uit de resultaten blijkt dat jij een lage HB hebt, schrijft hij altijd ijzertabletten voor. Ijzer zorgt namelijk voor de aanmaak van rode bloedcellen, vandaar dat rode bloedcellen heel veel ijzer bevatten.

Maar wat is ijzer precies? Ijzer is een mineraal dat in 2 vormen voorkomt in eten: als heemijzer en als non-heemijzer. Ijzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine. (1)

Doordat ijzer wordt voorgeschreven en geadviseerd, denkt men soms dat het alleen uit de tabletten gehaald kan worden. Dat is niet waar. Ijzer kan gehaald worden uit groenten, fruit en vlees.

Bijvoorbeeld broccoli en spinazie hebben heel veel ijzer in zich. Dus kan er natuurlijk ook vaker gekookt worden met de ijzerhoudende groenten. Een lekkere shake zou ook niet slecht zijn. Het gaat allemaal om het feit dat het naar binnen gehaald moet worden. Ook rode wijn, bloedwijn, thee en druiven zijn heel goede bronnen van ijzer. Gelukkig maar dat deze ook heerlijk zijn op de tong!

Bij een lage HB dient men ook op te passen met calciumhoudende middelen en dient men juist meer middelen met vitamine C te gebruiken. Het is zo dat calcium de werking van ijzer een beetje afremt. Dat is soms niet duidelijk, omdat we natuurlijk niet alleen melk gebruiken, maar toch is het goed om daarop te letten. Vitamine C zorgt juist ervoor dat ijzer gemakkelijker wordt opgenomen uit onze voeding. Dus houd dat ook in gedachte tijdens het winkelen.

In dit geval bestaat de risicogroep meer uit het vrouwelijke geslacht. Vrouwen in hun menstruatieperiode, vrouwen die zwanger zijn of die borstvoeding geven, jongeren onder de 22 jaar, vegetariërs en veganisten hebben een grotere kans op een lage HB. tijdens de menstruatie heeft de vrouw namelijk een enorme bloedverlies per jaar. Zwangere vrouwen leven namelijk voor 2 of meer, vandaar het wel belastend is voor het lichaam. Vooral als vrouwen borstvoeding geven kan het belastend zijn voor het lichaam, omdat het kind zo ook elektrolyten uit het lichaam van de moeder zuigt. Vandaar het wordt geadviseerd dat vrouwen tijdens de zwangerschap en de borstvoeding heel goed en op tijd eten en drinken. Jongeren letten vaak genoeg niet op hun voeding. Vegetariërs en veganisten eten geen dierlijk voedsel, waardoor zij een grotere kans hebben op een lage HB.

Gezonde Groeten,

natascha

(1)http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/ijzer.aspx

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in