Het 5 tot 2 Dagen Horizon Dieet

Het ‘5 staat tot 2 dagen dieet’, 05:02 Dieet of Horizon dieet is een eenvoudige maar effectieve manier van afvallen. De bedoeling is om twee dagen van de week calorieën te tellen. De overige 5 dagen mag je ‘normaal’ eten. Er zijn geen moeilijke schema’s die je moet volgen of dieetrecepten die je moet bereiden. Het 2 dagendieet is erg populair in Amerika en Canada, en ook in Nederland en België wint deze manier van afvallen terrein.

Vragen en Ervaringen

Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaring met het 2 dagen dieet. Laat een reactie achter, stel een vraag, of lees de ervaringen van andere bezoekers.

Het 2 Dagendieet Boek

De Nederlandse vertaling van het boek van Michelle Harvie telt 400 pagina’s en is in juli 2013 uitgegeven door Kosmos uitgevers. Door het mentale aspect dat je na twee dagen diëten, alweer gewoon mag eten maakt de kans dat je je opeens toch weer te buiten gaat aan slecht voedsel minimaal.

2Day Diet

Het 05:02 diet mag overigens niet verward worden met het uit China afkomstige 2Day Diet dat bestaat uit capsules die je voor de maaltijd moet innemen. Meer over het 2Day Diet kun je hier vinden.

Balansdagen 2dagendieet

Je kunt de twee dagen van het 2 dagen dieet beschouwen als extreme balansdagen. Tijdens deze twee dagen moet je jezelf aan een strikt voorgeschreven dieet houden dat bestaat uit slechts 500 kilocalorieën voor vrouwen en 600 kilocalorieën voor mannen.

Vrije Keuze

Je bent vrij om te kiezen welke twee dagen van de week je de 500 of 600 kilocalorieën dieetdagen inzet, de enige voorwaarde is, dat je de twee dagen niet achter elkaar inzet. Tijdens deze dagen mag je zelf kiezen of je alle kilocalorieën in een maaltijd neemt, of het verspreid over de dag.

Michael Mosley

Je zou zeggen dat het 05:02 dieet gebaseerd is op onzin en extreem ongezond is. Toch zit er wel degelijk een goed doordachte filosofie achter. Er is zelfs een verslaggever die deze manier van afvallen heeft onderzocht en ondersteund. Michael Mosley heeft voor de BBC een documentaire gemaakt over 05:02 en er later zelfs een boek met de titel ‘The Fast Diet’ over geschreven.

Horizon Dagen

Tijdens de test heeft Mosley zijn vaste ‘horizondagen’ vastgesteld op dinsdag en donderdag. Hij ontdekte dat het vrij eenvoudig was om een dagje minder te eten, omdat je weet dat je de volgende dag weer ‘normaal’ mag eten. Omgekeerd werkt het ook volgens Michael. Op de dagen dat je ‘normaal’ mag eten ga je jezelf niet te buiten omdat je ‘vast zit’ in de gewoonte van het dieet. Dit kennen we van meerdere diëten zoals onder andere het 5 dagen vetvrij dieet. Eigenlijk is dit de omgekeerde variant van het 05:02 dieet.

Twee Delen

Mosley heeft ervoor gekozen om zijn 600 kilocalorieën door twee te delen. De eerste 300 kilocalorieën neemt hij tijdens zijn ontbijt. Bijvoorbeeld roereieren met ham. Door de dag heen drinkt hij veel water, thee en koffie. Als avondmaaltijd gegrilde witvis, kipfilet en veel groenten.

Glucose en Cholesterol

Precies 6 weken nadat Mosley was gestart met het 05:02 dieet heeft hij een medische keuring ondergaan. Hij was bijna 7 kilo afgevallen en zijn glucosewaarden bleken aanzienlijk gezakt. Ook zijn cholesterol was enorm gezakt waardoor medicatie, die hij voorheen nodig had, overbodig was geworden.

Smoothies

Tijdens zijn test dronk Michael regelmatig smoothies. ‘Ze zijn eenvoudig te bereiden, werken verzadigend en bevatten weinig calorieën’ Aldus Mosley. Kijk naar de vloeistoffen die je drinkt op uw “feest”dagen. Vruchtensap, smoothies, lattes en drank zijn allemaal calorie rijk en niet verzadigend.

Jouw Ervaring

Spreekt het 2 dagen dieet jouw aan, en denk je dat je het vol kunt houden? Deel jouw ervaring of lees de ervaringen van andere bezoekers.

42 Reacties

 1. Hallo, ik heb deze voedingswijze 4 jaar geleden geadopteerd en heb op deze wijze mijn, met de leeftijd toenemende, sluipende gewichtstoename een halt toegeroepen, ben vervolgens in ca. 3 maanden ruim 13 kilo afgevallen en heb mijn streefgewicht tot op de dag van vandaag weten vast te houden. Het betreft overigens geen dieet daar een dieet te allen tijde op het al dan niet eten van bepaalde voedingsstoffen is gebaseerd. Een verantwoorde wijze van afvallen dan wel op gewicht blijven is een gezond en evenwichtig voedingspatroon waarbij je, tenzij door de doctor ingevolge van gezondheidsissues verboden, alles eet en ervoor zorgt dat je niet meer calorieën tot je neemt als dat je doorgaans verbruikt. Dit is weliswaar kort door de bocht maar wel de feitelijkheid.
  Voor mij als bourgondiër was indertijd van belang dat ik in de weekeinden gewoon kan blijven genieten en daarbij niet steeds dikker wordt. Vanaf je 26e ga je steeds minder calorieën verbruiken wat zonder aanpassing van je voedingspatroon uiteindelijk resulteert in een grotere maat in je spijkerboek. De door het Britse onderzoek aangevoerde vermeende verbetering voor de gezondheid waren voor mij van ondergeschikt belang. Ik moet echter bekennen dat bij periodieke gezondheidschecks is gebleken dat de verhouding tussen LDL en HDL cholesterol in positieve zin is veranderd, dat mijn bloeddruk, ondanks het feit dat deze niet te hoog was, toch nog ca 10 punten boven en 5 punten onder is gezakt, mijn nierfunctie extreem goed is en mijn suikerwaarden prima ofschoon dit ook nooit een probleem was. Deze resultaten kunnen echter persoonlijk zijn daar ieder lichaam anders kan reageren op wijzigingen in het voedingspatroon.
  Het slechte nieuw is dat, zeker in het begin, enige discipline wordt gevraagd en dat je de vasten-/balansdagen niet compenseert door de rest van de week meer te eten of te snacken. Als je eenmaal je streefgewicht dan wel kledingmaat hebt bereikt kun je terug naar een dag in de week vasten of in totaliteit minder veel maar wel gezond en evenwichtig eten. Vlieg je eens een keer uit de bocht tijdens feestdagen of een vakantie, las dan de woon weer een tijdje een paar (extra) vastendagen in totdat je weer op je streefgewicht bent. Blijf genieten en succes!!

 2. Goedemiddag , is het gebruik van zoetjes toegestaan tijdens de vastendagen ?
  Ik kan dat nergens terug vinden . Met vriendelijke groet , Erica

  • Natuurlijk mag je zoetjes gebruiken. Het gaat op een vasten-/balansdag tenslotte hoofdzakelijk om de hoeveelheid calorieën die je op die dag tot je meent.

 3. Hoi,

  Ik had een vraagover dit vastendieet. Na 2 jaar anorexia te hebben, ben ik eindelijk weer op gezond gewicht. Mijn stofwisseling is echter nog zeer laag. Als ik 1500 kcal op een dag eet blijf ik op gewicht, maar zodra ik meer eet kom ik aan. Kan dit ‘dieet’ helpen om dit te verhogen? Stel dat ik op normale dagen de eerste 4 weken 1600 kcal eet en 2 dagen 500, de 4 weken erna 1700 kcal en 500, zal ik dan mijn gewicht kunnen behouden?

  Mvg
  Marloes

 4. ik ben al 3 weken bezig, eet tijdens de niet vastendagen ook gezonder en beweeg meer, ben nochtans geen gram afgevallen. Wat doe ik verkeerd? graag antwoord aub

 5. Prima dieet, ik meet niet hoeveel ik afval, maar voel het aan mijn kleding en ben er fitter door.
  Voordeel van dit ‘dieet’ is dat je eigenlijk maar twee keer per week op je tanden moet bijten, wetende dat het ’s anderdaags weer gewoon, normaal eten is…. fijn.
  Mijn mayer-arts raadt dit dieet ook aan, omdat het niet alleen over kilos gaat, maar ook zuiverend is en prima voor de gezondheid, op voorwaarde dat je op de vastendagen natuurlijk 600 gram zuivere, gezonde en bij voorkeur biologische voeding neemt, geen 500 gram melkchocolade :-).
  Veel moed aan iedereen !!!

 6. Ik ben u 3,5 weken bezig en 1,5 kg afgevallen. Dit was ik al na de eerste week en daarna is er niets meer afgegaan. Ben 51 dus misschien ook met de overgang te maken maar gaat dus langzaam bij mij. Ik loop ook nog hard 3x per week dus heb beweging genoeg. Valt me dus een beetje tegen maar kan het wel goed volhouden. Voel me er ook wel fit bij. Nu alleen de kilo’s nog.

  • hetzelfde bij mij : ben 3 weken bezig en nog geen 500gram afgevallen. Weet niet wat ik fout doe

 7. Graag had ik ook meer uitleg over het 2:5 dieet! Ik ben gestart deze week 1 ste dag dinsdag
  en vrijdag de 2 de dag. Ben 300 gr kwijt, maar voel me wel wat moe!
  Ik zou willen weten wat jullie zoal eten op jullie vastendag ( 500 kcal).
  En als je de andere dagen mag gewoon eten ( wat is gewoon , hé)… moet je dan niet opletten
  voor suiker en vet?
  Ik probeer dit dieet vol te houden en te zien hoe ik evolueer!
  Ik doe het ook voor mijn gezondheid, want dat is eindelijk het belangrijkst!
  Hopelijk wat reactie ;-)

  Groetjes Ria

 8. hallo,
  mag je op die 2 dagen van 500 kalorieen ook shakes nemen
  Dan hoef ik geen kalorieen te tellen
  Zou voor mij een uitkomst zijn, of krijg je dan weer te veel eiwitten binnen
  Hopelijk krijg ik hier en reactie op
  Ik wil maandag 08 januari graag beginnen
  De kilo,s vliegen er aan, en word er erg ongelukkig van

  groetjes

  • hallo, ik volg samen met mijn partner sinds juli 2014 het vastendieet van Michael Mosley. Voor ons is het geen enkel probleem. We zijn geen van beide dik maar voelen ons nu beter. We zijn beide ongeveer 10 kilo afgevallen. Mijn partner is zeer sportief en traint ook nog steeds. Voor mij is dit vasten dieet prima vol te houden omdat ik weet dat het maar twee dagen in de week is. Ik heb minder hoofdpijn, wat voor mij een goede motivatie is om door te gaan. In oktober kregen we het dieetboek van vrienden cadeau. We zijn helemaal verzot op het recept van de kip met spinazie en tomaat. Echt een aanrader.

 9. Ik ben al een ruim jaar bezig met dit dieet en blijf netjes op gewicht, nadat ik eerst goed afviel. Ik voel me goed, gezonder, heb veel minder hoofdpijn en ben 2 maten geslonken, wat het dragen van leukere kleding weer prettig maakt. Er zijn nog af en toe dagen dat ik me wat laat gaan in (vr)eetbuien (lees: snoepen, snacken en dan van alles teveel) Maar juist omdat dit mijn probleem is en waardoor ik echt te dik werd (en ongezond) is het 5:2 dieet voor mij een uitkomst. Niet voor niets dat ik het al bijna anderhalf jaar vol hou, zonder het gevoel echt te hebben dat ik er dingen voor moet laten. Er zijn vasten-dagen dat ik het heel moeilijk heb, maar kan doorzetten in de wetenschap dat ik de dag erna weer mag eten. Voor mij een uitkomst!!

 10. Hallo,inmiddels ben ik aan de vierde week bezig met dit dieet en ik ben 3,6 kg afgevallen .
  Ik vind het goed te doen maar mijn probleem zit hem in het slapen dat doe ik namelijk niet na een dag vasten., dus 2 x in de week dit vind ik erg vervelend heeft iemand een idee wat k hier aan kan doen?
  Zo laat mogelijk eten heb ik ook al geprobeerd

  • Hoi Jozien, bij mij wende het na een aantal weken. Je moet er even doorheen. Eenmaal gewent, lig je niet meer wakker. Succes!

 11. Dag lieve mensen,
  Ik werk als journalist voor TELEFACTS (VTM) aan een reportage over het 5:2 dieet. Ik zou graag in contact komen met jullie om ervaringen uit te wisselen. Ik ben ook op zoek naar mensen die met ons willen meewerken aan de reportage. Interesse? Hopelijk tot gauw!

 12. Ik ben gestart met het dieet in april en hou het dus ondertussen reeds 7 maanden vol. Enkel op vakantie pas ik het niet toe. Ik ben begonnen met het dieet na het zien van de documentaire van Mosley op Canvas. Ik ben helemaal niet dik en het is voor mij ook niet de bedoeling om af te vallen (ik ben ondertussen wel al enkele kilo’s kwijt en weeg nu nog 64kg (ben een man van 1,74m lang en 47 jaar oud)).
  De hoofdreden waarom ik het dieet doe is omdat het belangrijke voordelen biedt : Cholesterolgehalte zakt, je bent beter weerbaar tegen kanker en Alzheimer. Echter, de invulling van het dieet is niet altijd gemakkelijk. ’s Morgens een ei met 1 reepje ontbijtspek en 10gr kaas met een boterham. Voor de rest van de dag : een beetje druiven (100gr), 1 appel en een tas soep. Ik meen in de reportage gezien te hebben dat men steeds 500 cal. mocht opnemen (onafhankelijk of dat voor een man of een vrouw is). Ik lees hier nu dat een man 600 cal. tot zich mag nemen. Is dat correct? Mijn cholesterolwaarden zijn ondertussen gedaald (zij het niet spectaculair). Ik zou echter graag weten wat de impact is op de gezondheid. Is het werkelijk zo heilzaam als beweerd wordt? Belangrijk bij mij is om op een gezonde manier oud te kunnen worden en dat is ook de doorslaggevende reden geweest om het te doen.

 13. Ben 10 dagen bezig en eet de dagen dat ik gewoon mag eten ook weinig ben totaal 300 gram afgevallen maar ga gewoon door omdat het gezond is.

  • Das veel. Ik ben nu in de 5e week en 2 kilo afgevallen, is ook prima voor mij, langzaamaan. En hoop vooral dat mijn bloeddruk daalt. Gezondheid voor alles.

 14. Ben nu een week bezig met het 5:2 dieet. Het gaat mij nog niet eens zozeer om het afvallen als wel om het verbeteren van mijn bloeduitslagen. Cholesterol, trygliceriden, maar ook mijn bloeddruk zijn te hoog. Ik neem medicijnene voor de bloedruk. Ik wil over een aantal weken deze waarden weer meten en zien welk effect het dieet heeft. Ik zou het eigenlijk ook geen dieet willen noemen als wel een voedingsstrategie.
  Ik vind dat er in de Nederlandse pers en fora teveel gefocust wordt op het afvallen, maar Mosley maakt in zijn documentaire duidelijk dat het dieet effect heeft op het herstelvermogen van het lichaam, het varlagen van glucose waarden, het verlagen van het “bedreigende” IGf, het vertragen van ouderdom.

 15. Vraag: Ik heb voor mijn doen zeer veel water gedronken tijdens mijn eerste vastendag.
  Gestart om 18.00 uur op de 10-july, direct na het uitlezen van het boek.
  volgende dag om 10.00 twee hard gekookte eieren gegeten.

  14.00 naar mijn werk, productiewerk in een vrij warme ruimte 22.9Celsius … pas weer om 18.00 gegeten (vasten maaltijd) … geen hoofdpijn, ook niet zozeer dorst … wel droge lippen … en zo’n 2.5 liter water gedronken tijdens mijn hele dienst tot 22.00 uur.

  Is dat TE VEEL?
  Normaal gezien drink ik ongeveer één liter in die 8 uur dat ik op mijn werk ben.

  Ik heb me niet flauw gevoeld, wel trekgevoelens, geen hoofdpijn …. maar wel dus voor mijn doen ERG VEEL gedronken en naar de wc gegaan natuurlijk.

  Is dit iets om je ‘zorgen’ over te maken.

  Nu 12-july geen vastendag en alles is weer normaal mijn normale I want some more coffee gevoelens :)

 16. Goedendag het klopt niet helemaal wat je zegt,dat je het niet 2 dagen achtereen mag doen dat wordt júist aangeraden in dit boek,wat ik vandaag heb gelezen.Al vraag ik me af of je echt 500 cal binnenkrijgt aangezien je van bepaalde porties 12 x mag nemen,dat zou neer komen op 12 eieren,af en toe moeilijk te begrijpen met die lijstjes ,het lijken mij meer callorieen,of klopt dit wel?

 17. Nee!

  Dit boek is van een dokter die het uitgeprobeerd heeft en komt eigenlijk op hetzelfde neer. Hij heeft voor het Engelse programma Horizon het uitgetest.’

  Dit is het boek

  Ik ben er al 3 kilo mee afgevallen! Ik vast meestal op de maandag en donderdag.

  Mvg, Joyce

 18. 3 weken geleden begonnen na een artikel gelezen te hebben in Vriendin. Die leggen niet helemaal uit wat precies de bedoeling is, maar het lijkt wel op het Vastendieet.
  Aangezien ik al 3 kilo ben afgevallen, en dat terwijl ik 165 cm en 63 kilo woog, heb ik het boek aangeschaft. Niet alleen om af te vallen, maar zeker omdat het ook goed voor je gezondheid blijkt te zijn.
  He is heel goed vol te houden! Een aanrader!!!

 19. Waar vind ik de canvas documentaire Ik zou die graag willen bekijken Dit dieet lijkt me ideaal omdat ik veel afwisseling verwacht vanwege de 2:5 structuur Kan iemand mij informeren over de hoeveelheden op de twee dagen en zijn smoothies dan wel toegestaan Ik denk dan wel aan groene smoothies Een reactie waarmee ik echt met het dieet kan starten zou ik heel erg waarderen Slanke Groetjes

  • Er bestaat wel degelijk een Nederlands boek van Dr. Michael Mosley (van het canvasprogramma) en Mimi Spencer, onder de titel ‘Het vastendieet”, met 500 en 600 calorie-recepten voor respectievelijk vrouwen en mannen.

 20. Hallo Sanne,

  Kun je me iets meer over het 2 dagen dieet vertellen? Wat mag je allemaal aan groente en fruit eten? Ik heb er wel interesse in om het uit te proberen.

  Groetjes,
  Marisa

 21. Hallo Sanne,

  Ondertussen heb ik die canvasdocumentaire nog eens bekeken.
  Ik ben tot de conclusie gekomen dat het dieet voor mij zeker het proberen waard is.
  Nu ik lees dat ik hier eventueel als proefpersoon kan dienen, voel ik mijn slaagkansen enorm stijgen. Wàt een motivatie zou dàt geven op momenten dat ik het moeilijk heb met m’n 500 calorietjes…
  Ik ben zeer zeker geïnteresseerd om die challenge aan te gaan.

  Hoop gauw meer te horen.
  Enthousiaste groeten,

  Gast.

  • Dag Sanne,

   Toen ik vanmorgen informatie aan het bijeensprokkelen was over het 2-dagendieet, las ik dat het nederlandstalige boek pas in juni verwacht wordt.
   Klopt dit?
   Het is zo dat ik nu in de voor mij ideale omstandigheden ben om er in te vliegen. Ik wilde er ten laatste volgende maandag mee beginnen.
   Maar geen nood.
   Als je me vertelt welke gegevens ik dien bij te houden, kan ik misschien toch bijdragen aan jullie test van dit dieet?

   Laat iets weten als ik jullie van dienst kan zijn.
   Alleszins met veel plezier, hoor!

   Gast.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in