Het Body Book: Een geweldig lijf met de juiste voeding, beweging en innerlijke kracht
Cameron Diaz (co-auteur: Sandra Bark)

In de subtitel van het boek staan de woorden ‘geweldig lijf’. Ons lichaam is geweldig. Of je nu graag langere benen, smallere heupen of grotere borsten had gehad, dit boek leert je tevreden te zijn met wat je hebt en hier dan ook goed voor te zorgen. Het boek is geen dieetboek, het is een handleiding om weer jezelf te worden.

Voeding

Je gezondheid hangt voor een groot deel af van de voeding die jij je lichaam aanbiedt. De bekende uitspraak ‘je bent wat je eet’ bevat een belangrijke boodschap. Als je slecht eet, voel je je vaak ook slecht, lusteloos en niet productief. Eet je goed en gezond dan zit je vol energie. Voeding maakt een belangrijk deel uit van ons leven. Het is dan ook iets waar we van mogen en kunnen genieten. Maar er zijn tegenwoordig ook ‘voedingsproducten’ die eigenlijk geen echt voedsel genoemd kunnen worden. Denk aan fastfood en bewerkt voedsel. Dit doet namelijk niks voor je lichaam, althans niet in positieve zin. Toch zijn we de laatste jaren steeds meer vet-, suiker- en zoutbommen gaan eten. Een kant- en klaar maaltijd is namelijk zo makkelijk. Maar steeds meer mensen krijgen overgewicht, worden ziek en zijn ongelukkig.
Belangrijk is om een hongergevoel nooit te negeren. Door dit te negeren ontstaat er meer honger, raak je geïrriteerd en functioneer je niet meer goed. Op den duur eet je het voedsel dat je als eerst tegenkomt en neem je hier meer van dan je nodig hebt. Luister dus goed naar je lichaam.

Voedsel bevat eiwitten, vetten en koolhydraten. Alle drie deze voedingsstoffen zijn belangrijk. Volg daarom vooral geen dieet dat bijvoorbeeld zo min mogelijk vet bevat of koolhydraatarm is. Eet echter wel de juiste koolhydraten uit bijvoorbeeld volkoren producten en fruit. Hetzelfde geldt voor vetten. Ga voor de onverzadigde vetten en eet minder verzadigd- en transvet. Eet eiwitrijke producten, die werken verzadigend. En eet groente en fruit om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Drink hiernaast veel water. Water is belangrijk voor veel processen in het lichaam.

Conditie

We zijn geschapen om ongeveer 8 uur per dag te rusten en niet 24 uur. Bewegen is dan ook heel belangrijk, maar helaas zijn we steeds minder actief geworden. Niet gek, aangezien er steeds meer gemakken zijn zoals televisie (met afstandsbediening), auto, magnetron etc. Actiever worden is een must. Dit kan door bijvoorbeeld vaker te gaan lopen, de trap te nemen (evt. rennend de trap op), niet stil te zitten achter de tv, af en toe een paar jumping jacks te doen en tijdens het koken een paar push-ups tegen het keukenblad te doen. Bewegen is gezond en geeft een gelukkig, helder, energiek, springlevend en krachtig gevoel. Door te trainen verbeter je je uithoudingsvermogen, verbrand je vet en bouw je spieren op. Om dit in stand te houden is het belangrijk om te blijven bewegen en niet altijd exact dezelfde training op dezelfde intensiteit te doen. Door te bewegen komt er ook meer zuurstof bij de hersenen. En dit zuurstof is als het ware de voeding voor de hersenen. Door veel te bewegen verbeter je je prestaties en leervermogen. Ook is beweging en goede voeding belangrijk voor stevige botten. Door de botten te belasten houd je de botmassa op peil. Hetzelfde geldt voor de spieren. Als je deze op jonge leeftijd al opbouwt, leg je de basis voor een krachtige toekomst. En, niet te vergeten, slaap is even belangrijk voor je gezondheid als je voeding en conditie.

Geest

Om echt te veranderen zijn de volgende stappen van belang:

1. Geef toe dat je lichaam een wonder is
2. Omhels het idee van ouder worden met gratie
3. Zet kennis om in actie
4. Probeer consequent te zijn
5. Streef naar het hoeragevoel

Veranderen kan heel moeilijk zijn, maar stel je eens open voor nieuwe gewoonten. Je lichaam en geest staan met elkaar in verbinding. Je lichaam wordt beïnvloed door je geest en je geest door het lichaam. Zorg dus goed voor je fysieke lichaam. Als je dat doet zal je je ook goed voelen.

Er is, vanzelfsprekend, een verschil tussen het hebben van honger of trek. Trek ontstaat doordat we ons laten verleiden. Vermijd die verleiding door geen lekkers in huis te halen, vooraf te bepalen wat je gaat bestellen in een restaurant en een kleine gezonde snack te eten voordat je op visite gaat. Natuurlijk lukt dit niet altijd, maar blijf oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Bouw discipline op door te bedenken wat ongezond voedsel voor je lijf doet en wat jij dus voor je lijf doet als je het niet eet. Pak ongezonde gewoonten aan en verander ze! Als je aankomt kan je niet het voedsel de schuld geven. De keuze is aan jou.

Het Body Book is weer eens wat anders dan al de dieetboeken die tegenwoordig geschreven worden. Absoluut een fijn boek om te lezen. Het staat vol met informatie. Niet alleen over hoe belangrijk gezonde voeding en beweging is, maar ook met veel uitleg, bijvoorbeeld over hoe de spijsvertering werkt. Dit helpt lezers goed te begrijpen waarom bepaalde voeding en lichamelijk actief zijn zo belangrijk is. Er staan veel praktische handvaten in wat betreft voedingsmiddelen die voedzaam en gezond zijn en oefeningen om elk moment van de dag te doen. Al is het maar de bil- en buikspieren aanspannen tijdens het stilzitten en rekoefeningen doen tijdens de reclames op tv. Het boek is dan ook geen boek dat je na een maand of jaar weer opzij legt, omdat je dan je doel bereikt moet hebben. Het doel is voor altijd en dus je leven lang. Ik denk dat dit boek een steuntje in de rug kan zijn om echt de juiste keuzes te gaan maken en zo de discipline op te bouwen om gezonder te gaan leven. Door deze keuzes te maken bereik je hét doel: een lang, sterk, gelukkig en gezond leven. Ik raad het boek zeker aan! Vooral aan mensen die al veel diëten hebben geprobeerd en hier een beetje moe van zijn geworden. Diëten is helemaal niet nodig als je bereid bent voortaan gezonde keuzes te maken.

Gezonde Groeten,

gerlinde

 

Beschrijving: De internationale superster leert je houden van je lijf
Om jezelf naakt te kunnen zien op het grote scherm, moet je toch lekker in je vel zitten… Cameron Diaz weet als geen ander welke rol voeding en beweging spelen bij een positief zelfbeeld. In dit boek ontdek je welke voeding goed voor je is, hoe het lichaam werkt, wat de voordelen van beweging zijn, en hoe je volhoudt. Kortom, Cameron toont hoe je lief kunt zijn voor je lijf!

Boekrecensie Informatie

Het Body Book
Auteur: Cameron Diaz
Prijs: € 24,99
ISBN: 9789021557748
Kosmos Uitgevers

RECENSIES OVERZICHT
Algehele Waardering
Vorig artikelVette Vis Recepten
Volgend artikelRecepten met Irish Moss Zeewier
het-body-book-cameron-diazHet Body Book: Een geweldig lijf met de juiste voeding, beweging en innerlijke kracht Cameron Diaz (co-auteur: Sandra Bark) In de subtitel van het boek staan de woorden ‘geweldig lijf’. Ons lichaam is geweldig. Of je nu graag langere benen, smallere heupen of grotere borsten had...

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in