Dr. Frank Dieet Recepten, Eiwitrijk en Koolhydraatarm

Dokter Frank van Berkum is internist en vasculair-geneeskundige verbonden aan de ziekenhuisgroep Twente (ZGT). Als deskundige op het gebied van overgewicht, voeding en diëten heeft hij intensief onderzoek gedaan naar het bestrijden van overwicht. De Twentse internist heeft een eiwitrijk en koolhydraatarm dieet ontwikkeld waarmee je elke week één kilo afvalt. Na je gratis inschrijving krijg je dagelijks dr. Frank Dieet Recepten. Dit dieet is bekend als het ‘dr. Frank Dieet’ of het ‘1 kilo per week dieet’.

dr. Frank Dieet Recepten

Dokter Frank staat bekend om zijn heerlijke verantwoorde recepten waarmee je ook nog eens kunt afvallen. We hebben een aantal gezonde dr. Frank Dieet Recepten voor je.

Blijf slank met dr. Frank

Na het grote succes van “Gezond slank met dr. Frank”  kon een vervolg niet uitblijven. In 2011 komt er vervolg met de titel “Blijf slank met dr, Frank”. Ook in deel 2 van “Gezond slank met dr. Frank” vind je weer 84 speciaal door dr. Frank ontwikkelde recepten en talloze handige tips waarmee je optimaal van het dr. Frank-dieet kunt profiteren.

Voordelen en Nadelen dr. Frank Dieet

Zoals ieder dieet heeft ook het dr. Frank Dieet voordelen en nadelen, klik hier voor een overzicht van de voor en nadelen van het dr. Frank Dieet.

dr. Frank en de Telegraaf

Vanaf  oktober 2009 is dr. Frank bijna dagelijks te zien in de Telegraaf. Dagelijks daagt hij iedereen met overgewicht uit om zich aan te sluiten bij de  ‘afvalrace’ van dr. Frank. Het dr. Frank Dieet is daarom ook bekend als het ‘Telegraafdieet’.

Het geheim van eiwitten en koolhydraten

Het geheim zit in eiwitten en koolhydraten. Het resultaat? Je bent snel en blijvend van je overtollige kilo’s af. Dit alles op een wetenschappelijk verantwoorde manier, zonder vervelende hongergevoelens.

De 10 weken test van dr. Frank

Oktober 2009 zijn tien geselecteerde kandidaten onder leiding van dr. Frank van Berkum de uitdaging aangegaan om in tien weken tien kilo af te vallen. Hun belevenissen waren iedere week te lezen in de Telegraaf op Zondag. Deze 10 kandidaten hebben in 10 weken hun doel bereikt. Vervolgens daagde dr. Frank via de Telegraaf heel Nederland uit om mee te doen met zijn ‘grote afvalrace’. Binnen twee weken hadden 10.000 kandidaten zich ingeschreven. Eind januari was het aantal gratis inschrijvingen zelf gegroeid naar ruim 200.000 kandidaten.

Waarom werkt het dr. Frank Dieet volgens Frank van Berkum?

Het dr. Frank Dieet is gebaseerd op een koolhydraatarm, eiwitverrijkt dieet. Het is ontwikkeld op basis van wetenschappelijk onderzoek, waaronder ook onderzoek dat door dr. Frank zelf is verricht. dr. Frank van Berkum heeft de afgelopen 25 jaar zeer veel ervaring opgedaan met diëten en de begeleiding van mensen met overgewicht.

Nog meer Dieetrecepten

Ben je op zoek naar recepten die je kunt toepassen als je wilt afvallen? Bezoek dan het Online Receptenboek en maak een keuze uit een verantwoord recept voor een heerlijk ontbijt, lunch of diner.

Jouw ervaring met het dr. Frank Dieet

Wat is jouw ervaring met het ‘Gezond slank met dr. Frank Dieet’ ? Ben jij overtuigd van de filosofie van Dokter Frank van Berkum over eiwitten en koolhydraten? Volg jij het dr. Frank dieet, overweeg je het te gaan volgen of heb je zijn dieet gevolgd? We zijn benieuwd naar jouw ervaring dus geef hier jouw mening. Ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen? Kijk dan hier of bezoek het dr. Frank forum.

Een eiwitdieet kent kortweg 2 grote voordelen:

1. eiwitten werken zeer verzadigend, je zit dus sneller vol.
2. je verbrandt vet zonder je spiermassa te verminderen.

Snel, gemakkelijk en gezond slank met Dr.Frank Deel 3

Na zijn eerste twee boeken kon een derde boek niet uitblijven. November 2011 verscheen het derde boek van dr. van Berkum met de titel: ‘Snel, gemakkelijk en gezond slank met Dr.Frank / Deel 3. Snel, gemakkelijk en gezond slank met dr. Frank staat boordevol heerlijke, makkelijke recepten, handige menu’s, boodschappenlijstjes en veel praktische tips die helpen bij het afvallen. Want vergeet niet: afvallen moet ook leuk, gemakkelijk en lekker zijn, dan houd je het veel langer vol.

Grip op Koolhydraten van Yvonne Lemmers

Veel mensen die dankzij het dr. Frank Dieet hun streefgewicht hebben behaald zijn van dr. Frank overgestapt op het ‘Grip op Koolhydraten Dieet‘ van de Gelderse diëtiste Yvonne Lemmers. Net zoals Frank van Berkum benadrukt Yvonne Lemmers dat koolhydraten een enorme invloed hebben bij de oorzaak van overgewicht. In het boek ‘Grip op Koolhydraten’ legt Yvonne uit hoe je op een verantwoorde manier kunt omgaan met koolhydraten en op die manier aankomen en overgewicht kunt voorkomen.

Het dr. Frank Dieet is geen Crashdieet

Het dr. Frank Dieet werkt dus zeer goed om af te vallen en je houdt je behaalde resultaat ook makkelijker vast doordat je geen spieren hebt afgebroken tijdens het afvallen, zoals bij vele crashdiëten wel het geval is. Hiermee voorkom je dus een jojo-effect. Wil je het jojo-effect nog effectiever tegengaan? Dan moet je ook gaan werken aan je levensstijl en aan een permanente gedragsverandering.

Afslankkliniek Previtas

In 2004, dus nog een aantal jaren voor de grote doorbraak van dr. Frank heeft van Berkum kliniek Previtas in Hengelo opgericht. Bij Previtas staan op dit moment bijna 50.000 patiënten ingeschreven. Bij toeval ontdekte Frank van Berkum  dat een patiënt met een ernstige vorm van suikerziekte enorm opknapte toen ze bij het ontbijt en de lunch alleen nog maar eieren nam. Na een aantal weken hoefde ze zelfs geen insuline meer te spuiten. Dr. van Berkum ging ook andere diabetespatiënten aanraden om hun koolhydraatrijke  dieet te vervangen door een caloriënarm maar tegelijkertijd eiwitrijk dieet. Ook die groep knapte zienderogen op. In datzelfde jaar ondekte hij dat de Universiteit in Maastricht ook al had ontdekt dat met een eiwitrijk dieet, proefpersonen meer afvallen dan met een willekeurig ander dieet. Ook vonden ze in Maastricht uit dat het bekende jojo effect achterwege bleef. Een verklaring hiervoor is dat we eiwitten nodig hebben als bouwstenen van ons lichaam.

Kom alles te weten over het Eiwitdieet.
Bestel ‘Afvallen met het Eiwitdieet’ bij bol·com


Afvallen met het eiwitdieet
Jose van Amstel-Reurekas

Jouw ervaring met het dr. Frank Dieet

We zijn benieuwd naar jouw ervaring met het dr. Frank Dieet. Reageer zelf of lees de ervaringen met het dr. Frank dieet van anderen, of bezoek het dr. Frank forum.

227 Reacties

 1. Deze week sprak ik een vader die met een maagverkleining 34 kilo was afgevallen. Daar kijk je tegenwoordig niet meer van op, want zo’n operatie is bijzonder effectief. Maar nu wordt het nog leuker: zijn vrouw viel ook af, zonder operatie! Ze raakte spontaan 15 kilo kwijt en ook beide kinderen, die te zwaar waren, zijn -na de operatie van vader- afgevallen.

  Natuurlijk is een maagverkleining niet zo besmettelijk is als de griep. De verklaring is dat te veel eten vaak terug te voeren is op imitatiegedrag. Denk maar aan die Amerikaanse soapseries. Er wordt een flauwe grap gemaakt en op de achtergrond hoor je andere mensen lachen, daardoor ga je vanzelf mee lachen. Zo imiteer je onbewust vrolijkheid.

  Onderzoek heeft aangetoond dat mensen ook het eetgedrag van anderen imiteren. Ik schreef daarover in Het Hongerige Brein op pagina 49. Als het alphamannetje (de baas in de groep) meer eet, dan doen de andere groepsleden dat ook. Maar het werkt ook zo dat als het alphamannetje minder eet dan doen de anderen dat ook. Na zijn operatie at deze vader langzamer en minder. Hij gaf zonder het zelf te weten het goede voorbeeld en zijn hele gezin profiteerde daarvan. In Het Hongerige Brein vind je nog veel meer voorbeelden hoe je gezamenlijk kunt afvallen door je eetgedrag aan te passen.

  Met vriendelijke groet,

  Dr. Frank van Berkum, internist

 2. Aan onze chromosomen zitten een soort rafelige schoenvetertjes, die worden telomeren genoemd. Hoe langer je telomeren, hoe langer je leeft. Bij iedere celdeling neemt de lengte van die veter af, totdat die vetertjes zo kort zijn dat de chromosomen niet meer kunnen delen. Dan houdt het leven op.

  Roken, alcohol en frisdranken worden in verband gebracht met een snel afnemende lengte van die schoenvetertjes en meer sterfte. Het lijkt dus van belang te zijn om zuinig te zijn op de schoenveters van je chromosomen.

  Wat kan je daar nu zelf aan doen?

  Natuurlijk is stoppen met roken en minder alcohol drinken verstandig, maar je kan nog meer doen. Uit een groot onderzoek van de Harvard universiteit bleek dat hoe beter mensen het mediterrane dieettype volgden hoe langer hun telemoren bleven. Maar wanneer eet je mediterraan? Als je vaker kip dan biefstukken eet? Als je vaker bonen en noten eet?

  Om die vragen om te beantwoorden is er een Engelstalige vragenlijst ontwikkeld. Ik heb die voor je vertaald naar de Nederlandse situatie. Op pagina 184 van Het Hongerige Brein vind je die lijst en in 2 minuten weet je of jouw eetpatroon voldoet aan het mediterrane eettype. O ja, een glaasje alcohol per dag mag in dat dieet!

  Ongetwijfeld kan je binnenkort je telomeren met een test meten. Ik zou daar niet op wachten en kiezen voor gezonde voeding om daarmee gezond oud te worden.

  Met vriendelijke groet,

  Dr. Fran

 3. Een aantal keren heb ik al het Dr Frank dieet gevolgd met goed gevolg, maar het allemaal verwaarloosd dus wil nu graag weer “op herhaling”
  Een tijd lang kreeg ik vaak informatie via de mail, maar nu al een tijdje niet meer.
  Moet ik me opnieuw aanmelden?

  Met vr grt Herma

 4. Hallo…ben vandaag begonnen met het boek van dr frank…zit er in te lezen en te kijken bij de menu, s…mag ik voor de vis recepten ook kipfilet of ander mager vlees gebruiken want ik hou echt niet van vis.en mag ik dan het zelfde gewicht gebruiken.

  ook zie ik wel fruit staan.

  als er bij ontbijt staat wat te veel is op dat moment mag ik dat dan later op de ochtend nemen als tussendoortje..

  gr ria

  • Hallo,
   Komt soms voor in de recepten. Meestal bacon. Bij een gebakken ei, in een salade of wat ik erg lekker vind: Soja pannenkoeken met bacon/spek.

 5. Ongelovelijk het werkt echt! Ben in 5 maand 27 kilo afgevallen , zonder honger!
  Voeg nu af en toe weer wat koolhydraten toe en blijf afvallen :)

 6. Ik heb suikerziekte en nu wil ik dr.Frank dieet gaan volgen, Om de juiste aantal EH te berekenen moet ik de KH weten, zitten in alle recepten geen KH in??
  Groet
  Ans

  • Ik ben ook diabeet en was (ben) dus ook gewend om alles te berekenen. Er zitten heel weinig koolhydraten in, maar wel weer vetten die dan weer omzetten. Ik heb het zo gedaan: eerste paar weken de helft (en soms meer ivm sporten) minder spuiten, kijken hoe hoog je zit (want van hypo’s krijg ik vreetbuien) Hoe minder vet je zelf krijgt hoe minder insuline je lijf nodig heeft en soms in het weekend als ik een fietstocht had gepland spoot ik tussen middag niets. Ook dat is even wennen. Ook is het even wennen dat je geen tussendoortje meer nodig hebt. Heel raar als je dat al 25 jaar zo (moet) doen.

 7. Beste Jeanette, wat ’n triest verhaal. Ik ben zelf zo zwaar geworden door bedlegerigheid, heftige crohn opvlammingen en 23 operaties. Ik begin weer met extra groenten. Dat kan ik je aanraden. Bij alles wat je eet extra groenten, gekookt uit ’t water of rauw. En genoeg eiwitten; mager vlees vis kip ei, magere kaas,hüttenkäse,kwark, alles met ’n paar druppels stevia, koolhydraten in de vorm van aardappelen , of crackers(volkoren) Maar vooral als maagvulling/vezels veel groente, natuurlijk geen vette sauzen erbij. beetje zout peper of nootmuskaat. Koop gewoon 3 kg. boontjes, gekookt in de koelkast, en als je honger hebt; boontjes met gekookt ei, of kipfilet.Diepvriesspinazie, altijd handig. Grote pot zure bommen. Af en toe wat olijfolie en extra vitamine E tegen migraine aanvallen door ’t lijnen, hersenen bestaan uit vet, dus logisch, die hoofdpijn. Succes , en sterkte, en al die oplichters; de boom in ! Groeten, Kim.

 8. Ik ben nog zoekende; met Weight Care in twee maanden 8 kg kwijt = net zoiets als modifast, maar hevige hoofdpijnen. Bij Weight Care mag je geen fruit eten en geen groenten; alles zit in een doos: het ontbijt = een reep, tussendoortje is een shake, lunch is een shake, avondeten is iets smerigs uit een zakje wat in de verte zou kunnen lijken op mini-kringel-macarani met poeder. Er zit ook een dessert in = hetzelfde als de shake maar dan de helft minder magere melk. Kortom na twee maanden veel geld kwijt en alleen op poeders en shakes met een beetje magere melk ben ik wel 8 kg kwijt maar de hoofdpijnen vellen me letterlijk. Net de hond uitgelaten en ga zo weer naar bed. Wel 8kg lichter maar doodmoe. Via internet op het mentale plandieet gestuit: eerst 69 euro betaald en binnen 5 min. een mail met link naar 3 boekjes waar ze 6 blz over doen om tot de clou te komen en zo 6 clou’s later nog niets wijzer. Voor 47 euro 202 recepten besteld (staat in het boek dat je kon downloaden voor veel geld) Meerdere mails later; tot op heden nog geen recept ontvangen oftwel Katja Callens met MDP is oplichting want ik ben ruim 100 euro kwijt en weet nog niets en heb ook nog steeds de recepten niet! WERKT HET DIEET VAN DR. FRANK ECHT? Dat is dus een kwestie van het boek kopen en je eraan houden? Zijn er nadelen aan verbonden? Graag een reactie want ik wil graag iets wat echt werkt om af te vallen maar waar ik niet hondsmoe van wordt en vreselijke hoofdpijnen van krijg. Ook het smerige avondeten van Weight Care motiveert mij niet om nog een keer een paar van die dure dozen te halen.

 9. Ach, ik vindt de recepten van Dr. Frank best wel lekker, maar eenzijdig. Ik eet alles wat ik lekker vind, incl. vette happen. Ik let wel degelijk op mijn gewicht. Januari 2012 woog ik 123 Kg schoon aan de haak, begin februari ben ik begonnen met WATER te drinken, en wel 3% van mijn lichaamsgewicht per 24 uur. Een glaasje water na de thee, koffie of alkoholhoudende drank (caffeine in thee en koffie, en alcohol, drijven meer water uit je lichaam dan de drank zelf bevat met als gevolg langzame uitdroging). In de eerste week van maart 2012 woog ik 113 kilo, alleen door het drinken van water bij de maaltijd en dus bij koffie thee en b.v. Bier, en natuurlijk tussendoor. Ik schrok wel een beetje, mijn Bloeddruk normaliseerde en ik werd fitter, voelde me beter. Ik heb het drinken van water nu beperkt tot ca. 1 1/2 a 2 liter per 24 uur, ik weeg nu (oktober 2012) nog zo’n 105 kg schoon aan de haak. Nadeel is wel dat ik nu bretels moet dragen, anders zakt mijn broek van mijn kont af. Zoals eerder gememoreerd, ik eet nog steeds hetzelfde als voor mijn watergebruik, maar ik at altijd al veel verse groenten en fruit, en af en toe een gebakkie, hamburger, saucijsenbroodje en andere vette happen. Ik kan niet oordelen over andere mensen, dat kan alleen hun dietist(te), maar de stelling van Dr. Frank, Sonja Bakker, cs. Dat je jezelf iets moet ontzeggen om op gewicht te blijven klopt niet, drink gewoon water, dan blijf je gezond. Google maar eens op Internet en lees de succesverhalen, heb ik ook gedaan. Oma’s wijsheid was zo gek nog niet.

 10. Hallo Lia,
  Dit dieet mag je een half jaar doen en dan langzaam aan weer naar het gewone eten.
  Als je dit een half jaar gedaan hebt gewoon eten en je wilt er nog meer afhebben begin je over nieuw succes Eveline.

 11. hoi eveline , als ontbijt kan je 2 crackers ( fjord ) weinig koolhydraten )met philadelphia naturel nemen , of een eitje erop plus een beker yoghurt. ook kan je denken aan licht gezouten runder rookvlees of kipfile op de crackers.
  veel succes

 12. Goedemiddag Stella,
  Het gene wat ik gedaan heb is Modifast het is niet goedkoop dus ik kan natuurlijk niet in je portomonee kijken.
  Maar als je het via de PC besteld dan is het een stuk goedkoper en dat heb ik gedaan.nu bestellen is misschien morgen nog in huis anders Maandag.
  Zelf ben ik 30 kilo afgevallen en het komt er gek genoeg niet meer aan.
  wens je een fijn weekend toe groetjes en succes.

  • Hou Eveline bedankt voor je reactie, wij zijn op het moment aan het Cambrigde dieet dat gaat fantastische en goed te doen.Maar als we straks op on gewicht zijn willen natuurlijk zo blijven. Ik ben dus op zoek naar vooral ontbijt recepten met zo weinig mogelijk koolhydraten
   Groetjes Stella

 13. Hallo
  Heeft iemand tips voor ontbijten op de dr Frank manier of gewoon ontbijten zonder koolhydraten

  Graag want daarmee moet je de dag toch gaan beginnen

 14. Goedemorgen Claudia,
  Wie je dit wijs gemaakt heeft weet ik niet maar als je zo lekker afvalt en je stopt, ja dan kan je een terug val krijgen maar niet van een antidepresiva, vraag de dokter, of de apotheker gewoon bellen die weten meer het ook dan ben je gelijk gerust gestelt.
  veel succes gr Grabiëla.

 15. hallo

  ik heb een vraag en wil daar graag antwoord op. Ik slik anti psychotica en heb net van mijn therapeut gehoord dat de kans erg groot is dat ik terug val krijg door dit dieet, hebben jullie daar ervaringen mee, het maakte me bang.
  Ik val wel goed af, en dat vind ik heel fijn.

  groetjes claudia

  • TIP: Afvallen doe je niet alleen.

   Zorg dat je medestanders krijgt en vorm een thuispubliek. Wil je winnen van FC Obesitas dan helpt het als je wordt gesteund door je dierbaren. Hoe je die steun krijgt, vertel ik je in mijn boek Het Hongerige Brein.

   Wist je dat een van de meest gestelde vragen tijdens mijn voordrachten over lekker eten gaat? Zoals over wijn, speltbrood of roomboter. Is dat gezond?

   Bijvoorbeeld de vraag of speltbrood gezonder is dan volkorenbrood en moet ik er dan roomboter of dieetmargarine opsmeren? De volgende nieuwsbrief zal ik je die antwoorden geven.

   Voor meer tips bestel je het boek ‘Het Hongerige Brein

 16. Goedemorgen Teuni,
  Haal niet een kilo per week en dr Frank door elkaar get is niet hetzelfde.
  Wat het in schrijven betreft misschien was je al een ingeschreven geweest?
  anders zou ik het ook niet weten fijne dag Eveline.

  • halllo
   ik ga beginnen met dr frank en wil alleen boek 2 of 3 kopen zou dat lukken
   ooit in het begin had ik boek 1
   maar vond dat een beetje saai en niet zo n heel interessante recepten voor mij dan dat is natuurlijk voor iedereen anders en heb het verkocht

 17. De beste dieet ooit lekker eten geen honger ,dat kan helemaal bijna niet maar toch ik ben net 3 dagen bezig en k ben al een kg kwijd , ik neem wel vitamine en fezels dr bij , ik moest ook even een betje afkiken van de suiker maar een paracitamol helpt jou erdoorheen dus ik ben heel blij .

 18. Ik probeer al een paar dagen mij in te schrijven maar iedere keer krijg ik een mailtje poging mislukt,ook een mailtje naar eenkiloperweek hoor ik niets van wie kan mij helpen?

 19. Hallo Maria,
  Zelf ben ik bijna 8 maanden bezig, zoals je vroeg ook ik had krampen maar dat gaat vanzelf over.
  En wat het toilet gaan betreft neem een lijnzaad olie een klein theelepeltje, niet elke dag hoor wens je veel succes ik zelf ben 27 kilo af gevallen dus wens jou hetzelfde toe met een warme groet Eveline.

 20. Doe nu de 5e dag had 30d. dieet van Dr. Frank. Ik had vannacht last van spierkrampen. Ik slik multivitamines, moet ik nog een andere vit. erbij nemen.?
  Ook is mijn ontlasting onregelmatig. Had ik nooit problemen mee. Kunt U mij helpen?

  • gebruik psyllium vezels dat stimuleert de spijsvertering kan je bij een natuur winkel koppen heeft mij echt goed geholpen.

 21. Nadat ik op de radio een interview met Dr Frank had gehoord heb ik het boek besteld.

  Ik was onder de indruk van het feit dat er al zoveel mensen door af te vallen geen medicijnen meer moesten nemen. Geweldig toch?
  Het boek is prachtig geïllustreerd, een lust voor het oog.
  De tekst leest makkelijk weg en de afdeling recepten doet denken aan een culinair hoogstaand kookboek.

  Kortom een genot om weer nieuwe kookinspiratie op te doen.
  Een inspiratie die leidt tot een gezond(er) eetpatroon, meer genieten van wat je eet en ook nog afvallen en gezonder zijn!!!

 22. Hallo Anneke,
  Sorry ik las het vandaag pas en misschien heb je het antwoord al van iemand ontvangen.
  Maar ik laat mij de recepten of ik bedoel de dieët per dag sturen en dat ging prima hoor ik heb geen boek.
  Dus ik wens je heel veel succes toe met wat je maar doet warme Groet Gabriële

 23. Hallo Martha,
  Ik zal ze zeketr morgen laten halen, want ik kan ze niet halen het zal mij benieuwen, in iedergeval bedankt nog een fijne voort zetting met de avond en je laatste kilo’s te verliezen.
  Stel het erg op prijs dat je de moeite nam me dit te schrijven groetjes Gabrële.

 24. Goedemorgen Ayries,
  Van af het begin heb ik extra vitamine pillen geslikt en dat bevalt mij ook goed.
  Ik ben nu al heel wat verder ongeveer 6 maanden en ben bijna op mijn streef gewicht, heb wel erg veel last van dat ik moeilijk naar het toilet kan en neem daar ook pilletje voor Wapiti, maar dat helpt niet echt.
  Van 102 kilo naar 73 is toch wel van mezelf om trots op te zijn.
  ik wens jou ook succes met je vriend en het is echt wel te doen groet Gabriële.

  • Hoi Gabriële,

   Ook ik heb dat probleem gehad. Ik drink nu elke morgen een kom thee voor een betere stoelgangvan Jacob Hooi te verkrijgen bij de rode pilaren. het helpt echt heel goed ik heb er geen last meer van. Wat je ook kunt proberen is de vezeltabletten van het Kruidvat. Maar doe niet en tabletten en thee want dan gaat het te goed als je begrijpt wat ik bedoel ha ha. Goed van je dat je al bijna op je streefgewicht ben en je mag zeker trots zijn op jezelf. ik ben op de helft er moeten nog 5 kilootjes af en ook mij gaat dat lukken.

   Veel succes verder,

   groetje Martha

  • Ik ben het voor 95 % eens met uw lijst van verboden koolhydraten. Inderdaad koekjes, gebak, kortom alle extreem suikerrijke produkten zijn uit den boze. Alcohol is voor niets goed, en het is gemakkelijker niets te drinken dan weinig te drinken.

   Is er dan geen enkel alternatief voor aardappelen, brood, pasta en rijst. Wij eten altijd volkorenbrood, volkorenpasta en bruine rijst. Alle voedingsdeskundigen over gans de wereld raden dit aan als gezonde voeding, mits matig gebruik natuurlijk. Ik en mijn echtgenote eten bvb elk 200gram volkorenbrood per dag. Bij een warme maaltijd met volkorendeegwaren gebruiken wij per man 80 gram ongekookt. Fruit eet ik twee a drie stuks per dag. Echt veel calorieen zijn dat niet hoor. Zijn al die mensen die voormelde richtlijnen geven en die vier jaar universiteit gevolgd hebben dan zo’n dommeriken. Alle topdokters in Belgie, en als ik zeg top bedoel ik ook top, zelfs top in Europa zeggen: alles eten, gevarieerd eten doch met mate.

   Wat is het smakelijk alternatief voor brood enz. Ik ben benieuwd naar de goede koolhydraten.

   De moderne trend is: vis, vlees, noten, zaden, fruit en groenten en dat voor ongeveer 80 % van uw maaltijden. Moet ik echt mijn gezond boterhammetje en eenmaal per week mijn frietje ook al laten. Is dit echt niet overdreven of zit ik fout?

   Benieuwd voor de volgende les.

   Sanne vele groetjes en nog een prettige dag

   Gommaar

  • Ik heb je lijst met verboden koolhydraten gelezen, 4 dingen staan erin die ik van mijn Diabetesarts en diëtiste juist wel moet eten! Hoe kan ik dat met deze cursus dan toch in juiste banen doen komen?

   Ik heb van hun een 30-15 koolhydraten lijst, dwz dat de maaltijd (3X) uit 30 koolhydraten moet-mag bestaan en de tussendoortjes(3X) maar uit 15! (Het probleem is niet dat ik teveel eet, (ik heb geen honger en vergeet daardoor op tijd te eten/ drinken) juist te weinig en op een verkeerde manier/ tijdstip.)
   Dit om te voorkomen dat mijn suikerspiegel weer vreselijk gaat schommelen met alle gevolgen van dien.
   Daarbij moet ik alle bewerkte suiker mijden. Dat laatste is geen probleem, ben geen zoetekauw. Ook heb ik al aardig geleerd dit soort dingen te herkennen met etiket lezen, iets wat ik niet makkelijk vind met al die kleine bijna onleesbare lettertjes.

   Nu weet ik niet wat hierin dan wijsheid is en zou dat graag vernemen omdat ik heel graag wil leren wat ik (met al mijn medische problemen ten spijt) als gezond eten kan beschouwen. Juist om die schommelingen en daarbij behorende problemen te voorkomen.

   Graag hoor ik hier meer over.

   Groetjes,

   Petra

  • Zoals je weet zijn de vetten in ons dieet niet langer de grootste boosdoener voor alle ziekten en kwalen, maar suikers zijn nu de hoofdverdachten. En sinds kort worden suikers ook beschuldigd als de veroorzakers van buikklachten. Er is namelijk een verband tussen het prikkelbare darmsyndroom en suikers in je voeding.

   Daarom is het zogenaamde FODMAP-beperkt dieet ontwikkeld. (FODMAP is het acroniem voor ‘Fermenteerbare Oligo-, Di-, Monosachariden en Polyolen’). Dat zijn de namen van kleine en grotere suikers. Die ‘FODMAP’ suikers worden door bacteriën in de darm omgezet tot gassen, vocht en prikkelende stoffen. Dat gas en extra vocht doen de darm opzwellen en dat verklaart het opgeblazen gevoel. Of het FODMAP dieet echt werkt op de langere termijn is nog niet bekend.

   Eén ding is zeker: we eten teveel suikers. Volgens de WHO moeten we de toegevoegde suikers met de helft verminderen. Als dat niet helpt voor de pijn in je buik dan werkt het wel tegen het vet op je buik.

   Meer weten over vetten en suikers? Lees Het Hongerige Brein, volgens Stephan Peters van het Voedingscentrum het beste boek voor de consument van het jaar!

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in