Dukan Dieet Recepten Afvallen in 4 Fasen

Het Dr. Dukan dieet is afkomstig uit Frankrijk en staat bekend als een betrouwbare en goed presterend dieet. Het is een  ambitieus uitgebreid programma met in totaal vier-fasen dat duidelijk wordt beschreven in het Dukan Dieetboek van Pierre Dukan. Een van de belangrijkste verdiensten van  Dukan Landdag, de bedenker van dit dieet is de educatieve waarde.  Je leert met dit dieet niet alleen hoe je af moet vallen, maar vooral hoe je op gewicht moet blijven. Dit begint met essentieel voedsel waaronder de onmisbare en essentiële voedingsmiddelen. Het Dukan dieet is samengesteld door de Franse arts, Pierre Dukan. Hij baseert het Dukan Dieet op het feit dat eiwitten heel wat voordelen bieden voor ons lichaam. Door een dieet samen te stellen wat de aandacht vestigt op proteinen heb je geen last van een hongergevoel. We krijgen regelmatig vragen over de naam van de Franse Arts, deze is dus niet Duncan of Dunkan maar dr. Dukan.

Ervaring met het Dukan Gezondevoeding Dieet

Heb jij ervaring  met de afslankmethode van Dr. Dukan, of ben je benieuwd naar de resultaten van anderen? Maak dan een keuze uit de onderstaande opties en kom in contact met andere Dukan Fans!

Vier in één dieet, de vier fasen van Dukan

Het Dr. Dukan Dieet bestaat uit 4 opeenvolgende fasen. De eerste twee fasen bevatten het werkelijke gewicht-verlies fase, terwijl de komende twee ervoor te zorgen dat zodra het gewichtsverlies bereikt is het permanent zal worden gestabiliseerd.

Fase 1, De Srikte fase of Aanvalsfase
Fase 2. De Opbouwfase of de Cruisefase
Fase 3. De Overgangsfase of Stabilisatiefase
Fase 4. De Volhardingsfase

Verderop in dit artikel kun je meer lezen over de verschillende fasen van Dr. Dukan

Gratis Dr. Dukan Recepten uitproberen.

Wil je eerst kennismaken met de methode van de Franse arts Dukan? We hebben een aantal heerlijke Dukan recepten voor je zodat je zelf kunt uitproberen of deze manier van afvallen je aanspreekt.

Regels voor het Dukan Dieet

De regels voor het Dukan dieet zijn simpel: je mag vlees, gevogelte, magere ham, vis, schaaldieren en vetvrije melkproducten eten. Voor de nadelen van hoge proteine-inname te temperen, raadt dr.Dukan aan om minimaal 2 liter water per dag te drinken.

Boeken van Dr. Pierre Dukan.

Er zijn tot nu toe vijf boeken over de methode van Dokter Dukan verschenen.

Het Dukan Kookboek

Na het Basisboek en het receptenboek is er sinds kort ook het Dukan Kookboek met nieuwe recepten. in welke fase van het dieet je ook zit, Het kookboek helpt je hierbij. De culinair aantrekkelijke gerechten zijn allemaal gefotografeerd en de recepten zijn voor iedereen simpel te maken. Op deze manier is afvallen geen straf meer, maar een genot!

Snel resultaat met het Dukan Dieet

Het Dukan Dieet is erop gericht om nu snel resultaat te zien, maar dit voor de rest van je leven te behouden. Het doel is om een voedingspatroon te ontwikkelen dat bij je past, zodat je dit zonder moeite kunt blijven volhouden.

Daarom is een betere naam eigenlijk het Dukan Principe, omdat het een levensstijl is voor een blijvend gezond gewicht en een goede gezondheid. Dat is één van de redenen waarom je bij het Dukan Dieet zoveel mag eten als je wilt, mits je de juiste dingen eet. Je hoeft bij het Dukan Dieet dus geen honger te hebben!

Het Dokter Dukan Boek

Het boek van Dr. Dukan in het kort.

 • afvallen in 4 simpele fases
 • gemiddeld 4-5 kilo gewichtsverlies in de eerste 10 dagen
 • daarna 1 kilo per week
 • een lijst met producten die onbeperkt gegeten mogen worden
 • gebaseerd op jarenlange, medische ervaringen
 • meer dan 5 miljoen exemplaren verkocht in Europa

Het Dukan dieet is goed vol te houden. Het is gebaseerd op de Franse keuken en biedt dus culinair aantrekkelijke maaltijden. Het is prima in te passen in de Nederlandse en Belgische eetcultuur: lunchgerechten die makkelijk mee te nemen zijn. Geleidelijk afvallen zorgt voor een langdurig resultaat!

Vier Fasen van het Dukan Dieet

Zoals je eerder kon lezen bestaat de filosofie van Dr. Dukan uit vier verschillende fasen. Dit kennen we ook uit andere diëten. Met name eiwitdiëten maken veel gebruik van dit principe. Het vier fase systeem is gebaseerd op een overgang. Je lichaam moet tenslotte langzaam wennen aan het nieuwe patroon om op die manier voor een blijvend resultaat te zorgen.

1. De strikte fase of Aanvalsfase

Het Dukan Dieet begint met De Aanvalfase. Tijdens de eerste 5 dagen van de Aanvalfase, zul je gegarandeerd 4 tot 5kg afvallen. De Aanvalfase duurt slechts een week met een maximum van twee weken. Je laat je lichaam tijdens deze fase weten dat er iets gaat veranderen. Lees hier uitgebreide informatie en regels voor de aanvalsfase.

2. De opbouwfase of de Cruisefase

Tijdens de Cruisefase zul je stap voor stap kilo’s blijven verliezen, tot ongeveer een kilo per week. Belangrijk in de Cruisefase is dat je met controle gewicht verliest, zodat dit blijvend is.Je werkt aan een nieuw patroon en valt nu ook minder af. Lees hier uitgebreide informatie over de cruisefase.

3. Overgangsfase of Stabilisatiefase

De stabilisatiefase begint wanneer je jouw streefgewicht met behulp van de cruisefase hebt bereikt. Je begint geleidelijk weer ‘normaal’ te eten.In deze fase laat je enkele voedingsstoffen weer toe.

4. Volhardingsfase of Definitieve Stabilisatiefase

Je stabiliseert je voedingspatroon tijdens de Volhardingsfase. Deze fase komt direct na de stabilisatiefase. Je eet weer volkomen normaal, met één uitzondering: eenmaal per week doe je één ‘pure proteinen’ dag. Op die dag eet je zoals je at in de eerste fase; de aanvalsfase. Lees hier uitgebreide informatie en richtlijnen voor de Volhardingsfase.

Dr. Dukan Receptenboek

Sinds kort is er naast het Dukan Basisboek en Dukan E-book een officieel Dr. Dukan Receptenboek verschenen. Lees alles over dit unieke receptenboek in dit artikel.

Dr. Dukan Receptenboek

De Dukan-dieet recepten
De Dukan-dieet recepten
Dr. Pierre Dukan

Wat mag je eten tijdens het Dukan Dieet?

 • Vlees (rundvlees, kalfsvlees)
 • Gevogelte (geen vel; en gans/eend is verboden)
 • Magere ham
 • Vis en schaaldieren
 • Vetvrije melkproducten

Om de nadelen van hoge proteine-inname te temperen, wordt door Dr. Dukan aangeraden om minimaal 2 liter water per dag te drinken. Thee en koffie zijn ook toegestaan. Suiker mag absoluut niet maar zoetstoffen zoals aspartaam zijn wel toegestaan tijdens het Dr. Dukan Dieet. Light dranken zoals Cola Light zijn dus ook toegestaan.

Dukan Recepten

Goede voeding is essentieel voor volwassenen en kinderen. Maar wat is verantwoord? De basis zit in natuurlijke producten die niet alleen gezond zijn maar in de smaak vallen bij kinderen. Het 7×7 Receptenboek heeft een aantal voordelen:

 • De recepten bestaan enkel uit natuurlijke producten.
 • De recepten zijn voordelig en makkelijk te maken.
 • De recepten zijn geschikt voor het hele gezin.
 • De recepten helpen je wekelijks tot wel 2 kilo lichaamsvet te verbranden.

7x7_button

Het 7×7 Afslank Receptenboek vs. Andere Diëten:

overgewicht grafiek

Door de natuurlijke eigenschappen van de recepten is gewichtsverlies niet alleen gegarandeerd, het is ook nog eens blijvend.

De voordelen van het Dukan principe

 • Je verliest erg veel gewicht tijdens de aanvalfase
 • Gewichtsverlies gaat snel maar zeer gecontroleerd
 • Stabilisering duurt redelijk lang, wat goed is voor je lichaam
 • Het Dukan principe gunt je twee ‘vreetbuien’ per week
 • Je zult geen honger hebben
 • Het is geschikt voor iedere levensstijl
 • Het is gemakkelijk vol te houden
 • De recepten zijn simpel en door iedereen te maken

Ervaring met het Dukan Gezondevoeding Dieet

Heb jij ervaring met het Dukan Dieet? Geef dan hier jouw mening of lees hier de reacties van anderen.

RECENSIEOVERZICHT
Algehele Waardering
Vorig artikelGratis Fit For Me Voedingstest
Volgend artikelWeight Control

3407 Reacties

 1. brood, en gewoon aardappelen en vlees met groenten,
  is het dukandieet niet gevaarlijk voor je nieren en lever, heb al veel negatieve kritiek gehoord daarover
  gr

 2. hallo,
  vraagje over dukandieet, is het na een tijdje niet slecht voor je nieren en lever, graag antwoord van een geschoolde dokter
  gr
  muriel

 3. hoi, er zijn allemaal dingen die je zelf kan bakken, ik ben hier niet zo goed in.
  er zijn heel veel recepten te vinden en ook dagboekjes van mensen die het dieet volgen. hele leuke site en je word daar goed geadviseerd.

  gr. monique

 4. Hallo,

  Ik ben met dag 3 van de aanvalsfase.. nu 2,3 kilo kwijt maar ik mis koekjes! Zijn er ook koekjes voor fase 1 te maken?

 5. hoi, ik ben Monique en ik volg dukan nu vanaf 5 januari. ben nu ongeveer 7 kg kwijt, had meer kunnen zijn maar een paar terugvalletjes gehad. het gaat nu weer heel goed.
  arzu en nastasia hoe gaat het dieet bij jullie, ben wel benieuwd wat jullie op een dag eten.

  hier een dagmenu van mij:
  ontbijt: yoghurt met zijden tofu en tarwezemelen
  tussen: surimisticks, magere melk met koffie
  middag: gebakken zalmreepjes, kwark
  tussen: kalkoenfilet, magere melk met koffie
  avond: kippebillen (zonder vel) kwark

  3 dukankoekjes (haverzemelen)

  dit is dus een eiwitdag

 6. Hoi allemaal:,

  Ik ben op 4 januari (78 kilo) begonnen en na 6 dagen attack fase en 5 om 5 dagen proteine/proteine groente. Het gaat supergoed! Ben al bijna 5 kilo (74,3 kilo) afgevallen en merk het al met mn broeken! Volgens de uitslagen van de dukantest moet ik door met fase 2 dieet tot 15 mei. Dat is precies mn verjaardag

 7. Dukan schijnt zijn programma aangepast te hebben en heeft hier in maart vorig jaar een boek over geschreven. Dit boek is voorzover mij bekend nog niet in het Nederlands vertaald en is op dit moment ook niet in zijn shop in het Frans te verkrijgen. Heeft er iemand informatie?

 8. Waar vind ik in godsnaam de verschillende aroma’s. Via de officiële site zijn ze telkens niet beschikbaar. Zijn deze ergens in België te verkrijgen evenals de konjak noedels?
  Bedankt bij voorbaat

 9. Ik ben op 6 maand tijd 37 kg verloren met Dukan. Ik kan het alleen maar aanbevelen aan iedereen. Wel heel belangrijk vind ik is dat je opnieuw aan sport begint te doen. Ik loop zonder problemen 10km. Ik zit nu in mijn 3de fase en dit lukt vrij aardig. Als er iemand tips wil aarzel dan niet om mij te contacteren. Groeten, Johan

  • Hallo Johan wat knap van je ik ben heel benieuwd naar tips van jou ik ben 20 kilo afgevallen op eigen kracht maar ik moet nog 23 kilo kwijt en wil het gaan doen met dukan dieet.

 10. Dit recepten boek mij heel erg goed geholpen.. Na 2 maanden was ik al 8 kg kwijt! En super lekkere gerechten staan in het boek.
  Zeker een aanrader.

 11. Je mag ook rolmops en forelfile doe van de lidl zijn erg lekker.
  Veel suc6 ik ben met dit dieet 18 kilo afgevallen in een half jaar.Daar na de 1 dag eiwit gedaan gaat goed.

 12. Hallo,
  Wij, mijn broer en ik, zijn net deze morgen ook gestart!
  Niet zo simpel, maar we gaan er echt voor gaan en dit een eerlijke kans geven. Wie weet geraken we die overtollige kilo’s nu wel kwijt?? Als er iemand tips heeft voor lekkere receptjes..graag.
  Aan iedereen veel geluk en volhouden hé ;-)
  groetjes
  Annie

 13. Hoi
  Eindelijk ben ik ook begonnen! Al alle soort diëten gedaan maar niet kunnen volhouden ;-(
  Nu, vandaag start ik samen met mijn broer, 50 en 45 jaar. Hopelijk lukt dit wel!
  De eerste fase lijkt niet simpel maar ik heb boek besteld.. Als er iemand tips heeft voor ons, graag!
  Hou allen de moed erin
  groetjes
  Annie

 14. Beste
  Kan ik tijdens het dukan dieet ook proteine schakes gebruiken ?
  De hoeveelheid eiwit voedsel dat ik eet heeft dit invloed op het vermageren, ik eet nogal veel, ben ik beter dat ik dit beperk aub?

  mvg

  Gudrun

 15. Hallo wat fijn om eindelijk ergens te lezen dat mensen ook in 2014 bezig zijn met het dukan dieet.
  Ik ben maandag begonnen met fase 1 en ben 3,5 kilo minder alleen de eerste dagen vond ik moeilijk maar ik had het aardig snel onder de knie nu ook helemaal geen honger meer of neiging tot zoetigheid.

  Ik lees hierboven veel mensen die begin dit jaar zijn begonnen ik ben erg benieuwd hoe het nu met hun dieet gaat en de kilo’s :)

  anne ik heb geen flauw idee of je daar een vervanging voor hebt al een beetje gegoogeld? Ben je al begonnen met het dieet?

 16. In de aanvalsfase moet je haverzemelen eten. Nou is het zo dat ik een noten en zadenallergie heb. Is er ook een alternatief ??? Kan het namelijk nergens vinden!!

 17. Hallo,

  Ik probeer nu al anderhalve week op de site te komen van het Dukandieet. Deze ligt al de hele tijd plat.
  Heeft er iemand een idee of dit zo blijft duren of dat dit slechts tijdelijk is?
  Zou graag die persoonlijke tijdlijn aanmaken, vandaar.

  Alvast bedankt!

 18. Hoi hoi

  Ik ben vorige maandag begonnen met het dieet en ik ben nu 2,8kg afgevallen. Jeej!
  Ik doe 2 op 1. 2 dagen pure eiwitten en 1dag groeten en dit lukt goed! :)
  Juist ben ik nu overtijd met mijn menstruatie. ik las is het boek dat dit kon voorkomen maar heeft er iemand dit ook al gehad?

 19. Hey iedereen,

  Ik ben samen met vrienden begin dit jaar aan een gezonderleven begonnen. Onder ons (3 mannen) moesten we toch wel etterlijke kilo’s kwijtspelen.

  Na 3 maanden het Dukan dieet te volgen zijn er al veel kilo’s verloren. Mijn vrienden zijn respectievelijk 20 en 15 kilo kwijt. Ikzelf ben er nu zo een 10-tal kwijt. Dat ik niet zo snel ga is door mijn werk waar ik toch wel regelmatig met klanten moet gaan eten en naar het buitenland moet (hotel en restautant is niet het beste voor dit dieet).

  Het leuke is dat we vleeseters zijn en hierdoor is het voor ons makkelijk om dit dieet vol te houden. Als je eens zondigt (vakantie, speciale gelegenheid, werk) dan kan je zonder probleem terug enkele dagen phase 1 doen en je bent weer op schema.

  Ik lees hier dat er verschillende mensen soms terug enkele grammen/kilo’s terug bijkomen. Vrees niet, dit is normaal en hou vol. Dit komt omdat je lichaam aan het veranderen is. Soms denkt het dat door minder suikers en vetten te krijgen dat het alles moet opslaan wat je eet (en dus kom je bij). Dit is na enkele dagen (5-7 bij mij) weg en begin ik terug af te vallen.

  Ik heb nog een lange weg te gaan, maar doe het zeer rustig aan. En als je soms zondigt, niet opgeven en gewoon verder doen. Ikzelf eet graag soms een verse boterham met choco en dan doe ik dit zonder schaamte. Beter dit toelaten en verder doen, dan een dieet volgen en stoppen omdat je het niet kan volhouden.

  Allesinds veel success aan iedereen.

 20. beste

  ik ben vandaag begonnen! heb een vraagje. Mag je de aanvalsfase langer laten duren of is dit nefast? heeft dit gevolgen voor de rest van het dieet als je dit te lang volgt of is dit geen probleem? Wat gebeurt er dan als je het te lang volgt???

  • Hi Astrid, ik ben in januari begonnen en heb 11 dagen de aanvalsfase gedaan en ben toen 5 kilo afgevallen. Men raadt het niet aan om het langer te doen aangezien je dan echt te lang geen aanvullende voedingsstoffen binnenkrijgt. Ik wens je heel veel succes. Het is nu eind juni en ben 26 kilo kwijt en moet nog zes kilo en dan heb ik mijn streefgewicht gehaald. Het maakt je echt gelukkig en je hoeft met dit dieet helemaal geen honger te hebben en dat is zoo gaaf van dit dieet. Moet wel zeggen dat mijn vriend mij enorm ondersteund, alleen die strijd voeren is toch pittiger, dus hoop voor je dat je wat stimulatie om je heen hebt.
   Nogmaals sterkte.
   Groetjes Chantal

 21. Hoi Femke,

  Ik was 2 jaar geleden 18 kilo afgevallen maar door omstandigheden de laatste maanden 4 kilo aangekomen.En was ik dus nu opnieuw begonnen en had ik de 4 kilo er weer af maar toen ik de volgende dag me weer woog zat er weer een kilo bij.Maar misschien heb je wel gelijk en dat ik daar ook gevoelig voor ben.

 22. Hallo,weet niet wat er aan de hand is maar was weer met de aanvalsfase begonnen en 4 kilo kwijt
  Ga vandaag weer op de weegschaal staan en 1kilo erbij snap er niks van.
  Weet iemand hoe dat kan?

  • Hoi Gea,

   Je zegt, “weer begonnen”
   Heb je het dieet onderbroken?
   Want dan kan dat misschien een verklaring zijn?
   Ik ben nu zo’n twee weken bezig en zie de weegschaal ook wel eens schommelen maar dat heeft dan bijvoorbeeld met vocht te maken. (menstruatie, meer/minder gedronken. Daar ben ik zelf nogal gevoelig aan)

 23. Hoi luna,
  Ik ben vorig jaar zo,n 15kg afgevallen en heb echt mijn eetgewoonte veranderd en ben dus nog steeds op gewicht. In fase 1 at ik als lunch inderdaad een stuk kipfilet met een bakje kwark, naturel met optimel gemengd, verder maakte ik in fase 2 ook altijd een soep met bv. Kipfiletreepjes erin. mijn behoefte aan zoet is echt verdwenen en alleen in het weekend eet ik wel eens een koek of iets dergelijks…wel drink ik s avonds graag een glas wijn en dat heb ik tijdens alle fases ook gedaan.
  Nou succes ermee!!!!!!

 24. Hallo,
  Ik heb vorig jaar, met succes, het gewone proteine-dieet gedaan. Elke dag veel groenten en 4-5 proteïne porties per dag. Ik wist perfect wat mocht en niet mocht en ben 12 kg verloren op 2-3 maand. Nooit eerder gelukt.
  Nu wou ik me herpakken, want enkele kilo’s zijn er toch weer bij. Dus ik wou Dukan proberen.
  Maar in de aanvalsfase, eten jullie dan gewoon enkele sneetjes kipwit ofzo? en een stukje vlees tijdens de middag? Lijkt me zo weinig??
  Wat met soep? Mag dat, of eventueel in de volgende fase?
  Het lijkt me gewoon enorm weinig en denk dat ik honger heb als ik geen groot bord groenten mag.

 25. Beste,

  Ik ben in de eerste fase van het dieet. Maar ik vraag miji af, als je nu iets eet wat niet mag, zijn heeft dit dan veel impact? Wat doe je dan de rest van de dag? Niet meer eten?

 26. Goedemorgen dames,
  Ik ga dinsdag beginnen met dit dieet. Omdat er nog een druk weekend aankomt met pasen begin ik meteen daarna. Zou graag 17kg afvallen, hopelijk is het vol te houden en bekomen we het gewenste resultaat. Ga me nu nog wat verdiepen in recepten met hopelijk heel wat variatie. Denk dat ik mijn boterhammen (’s morgens en ’s middags) wel hard ga missen.. we zullen zien..
  Veel succes!

 27. Hoi Marjoes,

  Logisch dat je inmiddels de wanhoop nabij bent. Het hoort toch wel echt snel te gaan.. Kan het zijn dat je misschien te weinig eet? Als je te weinig binnenkrijgt kan het zijn dat je stofwisseling anders gaat lopen waardoor je uiteindelijk niet afvalt en soms zelfs aankomt. Het dukandieet is ook niet ontworpen om te lang mee bezig te zijn. De aanvalsfase mag maximaal een week duren, omdat je nieren erg belast worden door alle eiwitten en proteines (daarom ook zoveel drinken). Als het voor jou niet werkt is het handiger om naar fase 2 en dan naar de opbouwfase te gaan. Dan krijg je ook wat meer koolhydraten binnen die je nodig hebt bij het sporten. Als je je daar goed aan houdt en doorgaat met bewegen denk ik dat je vanzelf weer afvalt. De overgang geeft wel hormonale schommelingen en ook dat beïnvloedt je gewicht. Verwacht in deze periode dan ook geen kilo per week, maar ik denk dat je met de volgende 2 fasen en beweging al een eind komt!

  Groetjes

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in