Het effect van vasten op ons lichaam.

Er is nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek naar het effect van vasten ofwel detoxen op ons lichaam. Het is logisch dat je ervan afvalt, want je gaat immers minder eten gedurende een detoxkuur, maar dat effect zal snel verdwijnen indien je na een kuur weer volop en verkeerd gaat eten.
Uit jarenlange ervaring weten we echter dat mensen na een kuur zich meer bewust zijn geworden van hun eetgedrag en langere periode na een kuur gezonder blijven eten dan er voor. Een kuur helpt in die zin met het maken van een stap naar een gezondere leefwijze. Dat mensen zich daardoor ook fitter gaan voelen is niet zo vreemd.

Maar wat zijn nu belangrijke gezondheidseffecten van een vastenkuur?

In dit artikel noemen we een paar recente, lopende onderzoeken.

In Los Angelos doet professor Valter Longo onderzoek. Hij is een expert op het gebied van anti-aging en voeding.
Uit zijn onderzoek bij dieren blijkt dat een voedingspatroon met niet meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten (0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht) een gunstig effect heeft. In het algemeen bestaat het hedendaagse, westerse voedingspatroon uit te veel eiwitten.

De levensverwachting van de door hem onderzochte dieren steeg met 40% door een aangepast voedingspatroon. Het gehalte aan IGF1 (insuline gelijkende groeifactor) daalde. Hoge IGF1 waarden verhogen de kans op bepaalde kankersoorten.

Dat wil dus zeggen dat een te hoge dagelijkse inname van eiwitten ongunstig is ten aanzien van het krijgen van bepaalde kankervormen.

Om de dag vasten en het effect op gewicht, cholesterolwaarden en bloeddruk

In Chicago doet Dr. Krista Varady onderzoek bij mensen. Ze laat mensen de ene dag caloriearm eten (vrouwen 400 tot 500 kcal per dag en mannen 500 – 600 kcal per dag). Op die dag eet men een weinig eiwitten en relatief veel groente en fruit. Op de andere dag mag men eten naar wens.

De groep die om de dag vastte behaalde het volgende resultaat:

 • viel sneller af
 • het ‘slechte’ cholesterol daalde
 • de bloeddruk daalde

Overgewicht, te hoge cholesterolwaarden en hoge bloeddruk zijn risicofactoren voor hartkwalen en ouderdomskwalen. Zo’n om de dag vastenkuur lijkt dus een gunstig effect te hebben op de preventie daarvan.

Detoxen en het effect op de hersenen

In Baltimore doet professor Mark Matssen onderzoek naar ‘hongeren’ en het effect op het cognitief functioneren bij muizen.

Hij laat de muizen in een doolhof lopen en ze moeten leren waar in het doolhof voedsel te vinden is. Snel kunnen leren, goed kunnen oriënteren en een goed geheugen zijn hierbij van levensbelang.
Een groep muizen zet hij op een voedingspatroon waarbij ze de ene dag veel eten krijgen en de andere dag heel weinig.
Een andere groep muizen zet hij op een voedingspatroon van veel vet en fructose.

Het bleek dat de muizen die om de dag moesten vasten significant beter bleven presteren vergeleken met de muizen die ‘junkfood’ kregen.
Er werden ook scans gemaakt van de hersenen van de muizen. De muizen die om de dag moesten vasten bleken nieuwe hersencellen te ontwikkelen.

Bovengenoemde onderzoeken geven aan dat vormen van vasten mogelijk preventief kunnen werken tegen bepaalde welvaartsaandoeningen. Er is echter veel meer onderzoek nodig om deze uitspraken hard te maken.

Voor alsnog vatten wij de effecten van vasten als volgt samen:

een vastenkuur kan helpen om een stap te maken naar een blijvende, gezonde leefwijze;
uit ervaring weten we dat de meeste mensen zich na een vastenkuur fitter en helderder van geest voelen en een aantal kwalen verminderd of zelfs verdwenen zijn;
en mogelijk kan het regelmaat ondergaan van een vastenkuur helpen bepaalde welvaartsaandoeningen te voorkomen.

Er zijn verschillende detoxkuren ‘op de markt’. Niet elke kuur is voor iedereen geschikt. Wij willen daarom aanbevelen om een detoxkuur altijd onder begeleiding van een deskundige te volgen. Een goede detoxcoach weet welke kuur bij welke fysieke gesteldheid goed is.

Vitale groet,

susanne

Susanne Hazen, Thorsten Meininger
www.detoxacademy.nl

Bronnen:

Hazen, S en Meininger, T. De Detox Challenge. Ebook. http://www.detoxacademy.nl/product/de-detox-challenge/

3 Reacties

 1. Alle tabellen die ik lees over basen-zuren verschillen van elkaar.
  Welke is nu de meest betrouwbare?

  Ik hoor verder van de ene adviseur dat ik geen brood, pasta en rijst en noten mag eten, van de andere geen zuivel, eieren en dierlijk eiwit. Appels zijn ook uit den boze en ga zo maar door. En ook citrusvruchten zijn schadelijk voor mij.
  Uiteindelijk blijft alleen biologisch gekookte groente en een enkele fruitsoort over.
  Dat lijkt mij een beetje eenzijdig en niet vol te houden.

 2. Een detox kuur kan goed zijn voor het handhaven van je gezondheid. Een zuur-base detox kuur vormt een goede onderhoudsbeurt en herstelt het zuur-base evenwicht in je lichaam. Ons boek “Zuur-Base Reinigingskuur. Vitaal met basenvormende voeding.” beschrijft een kuur waarmee je zelf een 10 dagen durende detox kuur kunt doen.

  Om van deze kleine onderhoudsbeurt een grote onderhoudsbeurt kun je een kuur doen van 3 of 6 weken en deze aanvullen met Detox producten. Veelal zijn dit fytotherapeutica (een moeilijk woord voor kruidengeneesmiddelen). Deze middelen zetten je organen aan om ‘harder te werken’. Daardoor worden giftstoffen sneller omgezet in onschadelijke stoffen en worden ze sneller afgevoerd. Zo stimuleer je het herstellen van het zuur-base evenwicht.

  Met welke aanvullende kruidengeneesmiddelen kun je je detox kuur ondersteunen?

  We beschikken over een aantal beschermende, ontgiftende en uitscheidende orgaansystemen.

 3. Wat een verrassing, dat ik het boek gewonnen heb.
  Ben erg benieuwd. Heb de cursus gelezen maar nog niet echt gevolgd.
  Ben ik zeker van plan te gaan doen. Een [aar kilo eraf kan zeker geen kwaad.
  Hoop alles te kunnen kopen in Spanje, waar ik veel verblijf.
  Iedereen succes met de detox en succes Sanne’
  Hartelijke groeten Maria Obbes

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in