Het ministerie van WVS trekt aan de noodrem

Dat we met zijn allen te dik zijn is inmiddels wel bekend. Tijd om aan de noodrem te trekken dacht het ministerie van Volgsgezondheid, Welzijn en Sport. Daarom hebben ze een preventiebeleid en campagnes opgezet om ons te helpen met afvallen.

Preventiebeleid WVS

40 procent van de volwassen Nederlanders heeft overgewicht en 10 procent ernstig overgewicht (obesitas). Bestrijding van overgewicht is een speerpunt uit het preventiebeleid van VWS.

Van de kinderen heeft ruim 15 procent last van overgewicht.

De nadelige effecten van overgewicht voor de volksgezondheid zijn omvangrijk:

  • Mensen met obesitas leven minder lang en leven vooral langer in een slechte gezondheid.
  • Overgewicht verhoogt de kans op diabetes, hart- en vaatziekten, sommige vormen van kanker en aandoeningen aan het bewegingsapparaat.
  • Overgewicht kan leiden tot stigmatisering van mensen, in het bijzonder kinderen, en daarmee tot psychische klachten.

Overgewicht is ook een duur probleem. Volgens de Gezondheidsraad is de gezondheidszorg nu al een half miljard euro per jaar kwijt aan kwalen die verband houden met overgewicht. De verwachting is dat die kosten alleen maar zullen stijgen.

Convenant Overgewicht

In de eerste plaats zijn mensen zelf verantwoordelijk voor een goede balans tussen eten en bewegen. Het is echter lang niet altijd makkelijk om de gezonde keuze te maken. De overheid wil mensen daarbij helpen.

Daarom heeft de overheid, samen met levensmiddelenindustrie, horeca, werkgevers, zorgverzekeraars en sportorganisaties, het Convenant Overgewicht opgesteld. In het actieplan ‘Energie in Balans’ (te vinden op Convenant overgewicht.nl ) presenteren zij activiteiten om overgewicht aan te pakken.

Enkele prioriteiten voor 2008:

  • één logo voor gezonde keuze
  • beter vindbaar aanbod van gezonde voeding in de supermarkt
  • gezondere schoolkantines op middelbare scholen
  • ruimte én begeleiders voor veilig sporten en spelen in de 40 krachtwijken

Campagnes

Vanuit de overheid lopen verschillende publiekscampagnes om mensen te informeren over voeding en beweging. Voorbeelden:

Via de zoekmachine van deze site zijn meer documenten (zoals kamerstukken en nieuwsberichten) over Overgewicht te vinden.

bron: minvws.nl

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in