Het verband tussen Hormonen en Vet

Waarom diëten niet werkt en hoe hormonen de oorzaak van – en de oplossing voor overtollig vet zijn.

Hormonen bepalen waar en hoeveel vet je opslaat. Wanneer een specifiek hormoon uit balans raakt (teveel of juist te weinig wordt aangemaakt), dan neemt vetopslag op een specifieke plaats op je lichaam toe.

Omdat je hormoonhuishouding wordt beïnvloed door:

  • Wat je eet
  • Wat voor sport je doet
  • Hoe je met stress omgaat
  • Of alle vitamines en mineralen voldoende in je lichaam aanwezig zijn

Zijn het deze 4 aspecten waar je op moet focussen als je overtollig vet of gewicht wilt verliezen. Gezonde Gewoontes is de sleutel naar een gezond lichaam.

In de afgelopen 20 jaar hebben we met z’n allen alle diëten wel gezien en geprobeerd en hebben we maar één conclusie getrokken: Diëten werkt niet. Waarom niet?

a)    Diëten focussen op hoeveel je eet. Ze beperken calorieën, maar ook al eet je weinig calorieën van de verkeerde (zoals slechte suikers), je zal nog steeds in gewicht toenemen. Een Engelse studie in de jaren 50 toonde al aan dat mensen die slechts 1000 calorieën per dag aten, waarvan 900 uit koolhydraten, zelfs dikker werden.

b)    Diëten vertellen je wat je niet mag, waardoor je daar juist zin in krijgt! Hoe meer je bezig bent met wat je niet mag, hoe meer zin je er in hebt. Het maakt van diëten een strijd, die bijna onwinbaar is.

Verliezen van overtollig vet en overtollige kilo’s hoeft niet een strijd te zijn en jojo’en is zeker niet nodig. Het kan plezierig, gemakkelijk en ‘bijna vanzelf’ gaan, als je het op de juiste manier aanpakt.

Niet uitsluitend voeding

Je moet je om te beginnen beseffen dat het niet alleen voeding is die een rol speelt. Omgang met stress en de juiste bewegingsvormen, oftewel (thuis) fitness oefeningen, spelen net zo’n grote rol.

Vervolgens moet je je beseffen dat het doel moet zijn om middels je voeding, beweging en omgang met stress je hormoonhuishouding van binnen in balans te brengen. Want alleen als je hormoonhuishouding in balans is, dan verlies je overtollig vet. Tegelijkertijd: áls je hormoonhuishouding in balans is, ben je automatisch van buiten slank.

Verantwoord Boodschappen Doen

Het is de truc om hoeveel je eet los te durven laten, maar te gaan kijken naar wat je eet. Voeg stap voor stap gezonde voedingsmiddelen toe aan je maaltijd en maak stap voor stap maaltijden steeds iets gezonder.

Durf je te beseffen dat zolang er nog overtollig vet zit (wat je er nog graag vanaf wilt), het niet perse een kwestie is van minder eten, of nog verder wijzigingen maken in je voeding, maar dat het het resultaat is van de gewoontes die je in de afgelopen jaren hebt gehad. Je hormoonhuishouding is door de jaren heen uit balans geraakt. Verwacht niet dat hij van de ene op de andere dag weer in balans raakt, is het advies.

Ontwikkel stap voor stap gezonde gewoontes die je hormoonhuishouding in balans brengen. Zodat je van binnen gezond bent, en van buiten blijvend slank. Dit is de meest plezierige weg tot een blijvend slank lichaam.

Meer informatie kun je vinden op de website van Voedingscoach en Personal Trainer Jesse van der Velde

1 reactie

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in