Home Dieet Categorie Allergieën & Ziekten Histamine intolerantie, wat is dat?

Histamine intolerantie, wat is dat?

Mijn zoektocht

We hebben allemaal wel eens het gevoel van gejaagdheid en onrust in ons lichaam en je hebt werkelijk geen idee waar het vandaan komt. ”Een beetje stress, gewoon een paar dagen rustig aan doen, lekker ontspannen en dan gaat het wel weer goed”. Bij de meeste mensen is dit ook het geval, maar bij een andere groep is dit helaas niet zo. Bij mij was dit inderdaad het geval, het begon met een onrustig gevoel van binnen, vooral ’s avonds in bed, huiduitslag, slapeloosheid, verhoogde hartslag en aanvallen van benauwdheid en duizeligheid. Na diverse artsen te hebben bezocht kwam men tot de conclusie, je bent waarschijnlijk overspannen, je hebt hyperventilatie en misschien ook wel een vorm van astma.

Ongeveer drie jaar geleden kreeg ik er ook nog eens hartritmestoornissen bij en daar begreep ik al helemaal niks van, ik was toch kerngezond, had naar mijn mening geen stress en volgens de cardioloog mankeerde er niks aan mijn hart. Wederom de diagnose Stress! De artsen zullen wel gelijk hebben, ze hebben er tenslotte voor gestudeerd, maar in mijn hoofd dacht ik er totaal anders over. “ Ik ben niet gestressed, maar mijn lichaam protesteerde ergens tegen, ik wist alleen niet tegen wat.” Via een vriend hoorde ik dat je allergisch kan zijn voor sulfiet en dat zit in wijn. Ik drink graag ’s avonds een glaasje rode wijn en ik merkte dat ’s nachts mijn hartoverslagen minder werden als ik mijn wijntje liet staan. En zo is mijn zoektocht naar mijn klachten begonnen.

Ik ben begonnen met het weglaten van additieven in mijn voeding (de E-nummers) en ik merkte al vrij snel een verschil. Mijn gejaagde gevoel verdween voor een groot gedeelte, net zoals de uitslag, mijn duizelingen en de benauwdheid. Met deze informatie en ben ik wederom naar de huisarts gegaan en zo ben ik bij een allergoloog terechtgekomen die alles de diagnose stelde “Histamine-Intolerantie” en met behulp van een diëtiste heb ik mijn voedingspatroon helemaal omgegooid.

Wat is Histamine?

Histamine is een lichaamseigen stof die regelt het hartritme en de dikte van de bloedvaten. Als er te veel histamine in je bloed terechtkomt, veroorzaakt dit klachten die heel erg veel lijken op stress-klachten:
Hartritmestoornissen (hartoverslagen of hartkloppingen)

 • Huisuitslag
 • Benauwdheid, slijmvorming en verkoudheid
 • Buikklachten
 • Duizelingen
 • Hoofdpijn
 • Overgewicht

De allergische reacties streden vaak vrij snel op, binnen enkele minuten of na een aantal uren na het eten van een allergeen. Soms duurt het nog langer en is het heel lastig te achterhalen waar de allergische reactie vandaan komt. Als je het vermoeden hebt van een Histamine-intolerantie is het dan ook verstandig om direct een voedingsdagboek bij te houden.

Oorzaken van een Histamine-intolerantie

De oorzaken van een Histamine-intolerantie of een Histamine-allergie kunnen zijn:

1. door een aangeboren afwijking kan het voorkomen dat er niet, of onvoldoende enzymen in de darmen worden aangemaakt die histamine afbreken. Het enzym DAO (Diaminooxidase) is verantwoordelijk voor de afbraak van Histamine.

2. alcohol- en medicijngebruik

3. zweren in je maag of darmen

4. stress, hormonale schommelingen of een seizoensgebonden allergie (hooikoorts)

Histamine Dieet

Om je histamine gehalte in je lichaam laag te houden is het verstandig aan je dieet te houden en vermijdt alle producten met de E-nummers. Histamine ontstaat namelijk gedurende het rijpingsproces van onze voeding. Zoals oude en harde kazen, worst, gist, zuurkool en vis die niet meer vers is. Rode wijn, bier en champagne hebben ook een vrij hoog histaminegehalte. Het daarom ook beter om jonge droge witte wijn te drinken of ander whisky, wodka of jenever. Deze dranken bevatten een veel lager Histamine-gehalte. Op mijn site vindt je de gehele voedingslijst met producten die een laag Histamine-gehalte.

Probeer zo veel mogelijk de balans weer terug te vinden in je lichaam. Zorg voor een goede dag- en nachtritme, vermijdt stress en verminder of stop met roken en matig je alcoholgebruik.
Eten zonder Stress, het kan ook Lekker Natuurlijk

Receptenboek ‘Eten zonder Stress’

Maar met een gezin en een drukke baan is het best lastig om toch is makkelijks en lekkers op tafel te zetten en ben ik ga experimenteren en recepten gaan maken. Toen er steeds meer vraag kwam naar mijn recepten ben ik hier verder mee gegaan en heb een boek gemaakt die eind november uitgegeven wordt “Eten zonder Stress, het kan ook Lekker Natuurlijk”.

Hierin staan niet alleen recepten, maar er wordt ook uitleg gegeven over Histamine-intolerantie en wat de E-nummer inhouden. Ook geef ik tips die je kunt gebruiken om toch een zo “normaal” leven te kunnen lijden. Een histamine-intolerantie is niet leuk, maar je kunt het wel leuk maken. Je keert eigenlijk weer terug naar de basis en je leert heel goed je lichaam kennen.

Om alvast een klein voorproefje te krijgen over de recepten en het boek verwijs ik je door naar mijn website etenzonderstress.nl. Het weekmenu op de site helpt je om toch elke dag een gevarieerd menu op tafel te krijgen.
Mocht je meer informatie willen of je wilt gewoon eens je verhaal kwijt dan kan je altijd een reactie geven op de site en hopelijk helpt het je verder op weg en verminderen je klachten.

19 Reacties

 1. Ik merk ook duidelijk dat ik reageer op histaminerijke voeding. Bizar wat er gebeurt, zowel fysiek als psychisch. Wat zijn de grootste doorbraken geweest aan jouw kant. Je schrijft al dat het laten staan van alcohol belangrijk is en E-nummers, maar wat waren nog meer dingen die een grote verbetering betekende?

 2. Ik heb hoogswaarschijnlijk een histamine intolerantie. Ik had 24/7 last van benauwdheidsklachten(slijmvliezen opgezet in keel en neus, soms ook dieper miss), darmklachten, druk op de borst, spierproblemen, niezen, opgejaagd gevoel, soms extreme vermoeidheid en misselijkheid/duizeligheid. Ik eet al wat veiliger, maar toch houden de klachten zich aan. Ik mag nog maar weinig eten waarschijnlijk. Ik reageer bijna op alle voeding en reageer ook heftig op stress. Volgende week naar mdl-arts en dietist voor een fodmap-dieet.

 3. Hallo Steffen, Hoe heet je APP? Het Artikel hier is al wat ouder…. Ik ben een fysio en hormonberaterin in Duitsland. Alvast Hartelijk dank

 4. hoe heet je arts waar je bent geweest? ik heb er mijn hele leven last van gehad sinds 2 mnd op dieet en voel me idd veel beter maar best veel vragen. vandaar mijn vraag. Daosin helpt je dus goed. kun je het ook innemen voordat je weet dat je iets fouts gaat eten? of moet je het regelmatig innemen

 5. Hi :)
  Excuses voor mijn slechte Nederlands. Ik kom uit Duitsland en ik ben een software engineering student. Ik heb een app voor mensen met voedselintoleranties (histamine, fructose, lactose, gluten, sorbitol en salicylzuur) geprogrammeerd. De app kan gratis gedownload worden. De bijbehorende website is hier te vinden:

  Of direct voor android hier:
  En voor iOS hier:

  Ik zou heel blij zijn als de app een aantal van jullie zou kunnen helpen :)

  • Hoi Steffen, ik ben fan van je app en ik heb een vraag hierover. Zou je contact met me op kunnen nemen?

 6. Een gluten allergie heb ik volgens het ziekenhuis niet, dat zou getest geweest zijn, al ben ik daar niet zeker van. Bij mij zou het te kunnen te maken hebben met histamine allergie of intollerantie (zie ook . Alleen Daosin helpt mij. In het ziekenhuis zei de professor dat het niet bewezen was dat het werkte, terwijl je op fora toch veel reacties ziet van mensen bij wie het wél helpt. Hier in België dragen de artsen oogkleppen voor voedselklachten! Nalcrom kennen ze hier in België ook niet.

  Het zou ook mijn problemen in mijn neus (vaak niezen, verstopte neus en loopneus) verklaren (vermits ze daar geen allergie oorzaken voor vinden) en mijn netelroos na het eten van 4 dagen verse vis en de laatste dag in combinatie met spinazie.

  Helaas mag je bij zo’n allergie haast niks meer eten: geen verse vis, geen tomaten, geen spinazie, geen champignons, geen appelsienen, geen kaas, geen kip, geen varkensvlees, geen noten, geen (schuim)wijn drinken. Er blijft niet veel meer over zo.

 7. Hoi Jorinde,

  Fijn dat het voor jou de goede kant lijkt uit te gaan.

  Waar heb je die onderzoeken laten doen? Prohealth is volgens internet in Nederland, en ik woon in België. Ik had inderdaad al op internet gelezen dat er in Nederland en Duitsland wél testen voor histamine allergie bestaan. Maar ik vermoed dat ik dan zelf voor alle kosten zal moeten opdraaien, dat dit dan niet terugbetaald wordt door de mutualiteit in België.

  Ik heb in 2012 een coloscopie gehad: niks gevonden. Dus ze blijven bij hun diagnose van spastisch darmcolon. Nochtans, die medicatie helpen niet. En toen ik hen (opnieuw) wees waar de pijn zat, kreeg ik te horen dat het de dunne darm was. Waarom laten ze dan mijn dikke darm onderzoeken? En kunnen ze mijn dunne darm dan niet onderzoeken ipv me teleurgesteld te laten afdruipen?

  Ik denk dat ik één of andere voedselallergie of intollerantie heb, want ik heb Daosin eens geprobeerd, en toen had ik minder last. Vannacht ben ik rond 2u wakker geworden van hevige buikpijnen. Eerst goed naar het toilet kunnen gaan. Maar terug in bed lag ik nog altijd af te zien van de pijn. Dus opnieuw naar het toilet gegaan. Ik heb 2,5u opgezeten en wat beginnen op en neer wandelen van de pijn die maar niet voorbij ging (na 3 toiletbeurten). En uiteindelijk heb ik 2 buscopans (want 1 alleen helpt me niks) én een ibuprofen ingenomen (want Buscopan alleen lijkt me niks te helpen). Daarna ging het wat beter, al blijft er steeds een pijn in mijn linkerzij aanwezig. Toen ik 2,5u later moest opstaan, ben ik wééral 2x naar toilet geweest. ’t Is dan gewone stoelgang (al kan ik van sommig voedsel wel meteen diarree krijgen). Maar die darm blijft voortdurend pijn doen. En dat ik er nu ook al dins een tijdje slaapproblemen door krijg, maakt me nog prikkelbaarder! Een oplossing zou dus van harte welkom zijn!

  • Hoi, eet eens een paar weken gluten en lactosevrij, grote kans dat je klachten verminderen !
   Het is soms een hele zoektocht voordat je er achter bent, helaas weten huisartsen weinig of niets
   over dit soort klachten, en gooien alles dan op stress of prikkelbare darm, waar je dan vervolgens maar mee moet leren leven. Laat je niets wijs maken, luister goed naar je lichaam, zoek hulp via een goede (natuur)arts of diëtist, hou een voedseldagboek bij om er achter te komen welke voeding klachten geeft, en geef de moed vooral niet op, sterkte !

 8. Goedemorgen,

  Ik heb al eerder mijn verhaal geplaatst over mijn ervaringen.
  Nu alweer een tijd verder gaat het goed.
  Helaas zit ik nu aan 2 soorten medicijnen omdat blijkt dat mijn hele dikke darm ontstoken is.
  Doordat de darmwand zo beschadigd was lekte ik voedingsstoffen in m’n bloed (Laecky gut) waardoor ik vreselijk moe was en een histamine intolerantie naar boven kwam.
  Nu mijn darm de goeie kant op gaat is mijn hele histamine intolerantie verleden tijd godzijdank.
  Ik had al wel wat doosjes Daosin besteld (niet echt heel goedkoop) dus als ik iemand kan helpen met het middel Daosin heb ik nog 2 volle doosjes.
  Ik wens iedereen heel veel succes en sterkte!

 9. Ik heb sinds jaren problemen met mijn darmen: krampen en buikloop. Als ik naar de arts stap met een lijstje van wat ik eet, bekijken ze dit niet eens. Ben nu langs gegaan bij een voedselconsulente en heb al resultaat. Misschien moeten de artsen wat meer op internet kijken en deze reacties lezen.

 10. Vanaf mijn 13e kamp ik met een prikkelbare dikke darm en sinds 8 jaar is bij colitis ulseroca vastgesteld.
  In het ziekenhuis kreeg ik Pentasa voorgeschreven en heb altijd moeite gehad met het feit dat ik elk half jaar m’n bloed moest laten testen omdat m’n nieren er weleens mee konden stoppen.
  2 jaar geleden was ik het zat, ik ben zelf mijn medicatie gestopt en ben het in voeding gaan zoeken van Ralph Moorman… Daar boekte ik goeie resultaten bij na 2 weken van afzien…
  Vanaf dat moment ben ik alle info over voeding en darmen en suppletie gaan verzamelen…
  Zo ben ik ook met een bedrijf in aanraking gekomen in orthomoleculaire voedingssupplementen, waar ik nu ook voor werk.
  Mijn business partner die al 35 jaar orthomoleculaire geneeskunde bestudeerd gaf me een telefoonnummer van een man die helemaal gespecialiseerd is in darmen.
  Begin november heb ik hem gebeld en heb ik bloed en ontlasting opgestuurd. 2 weken later kwamen er heftige uitslagen uit en gelukkig stond er een onderzoek in het ziekenhuis al gepland.
  Vorige week is er uitgekomen dat mijn darm 35 cm! ontstoken is en uit de bloedtesten is een histamine intolerantie gekomen..
  Al een paar maanden loop ik met vreselijke jeuk op mijn lijf, krabte alles open.
  Na de uitslag ben ik streng op een histamine vrij dieet gegaan en slik ik 2 capsules Daosin per dag.
  Ik doe dit nu 1,5 week en heb alleen nog jeuk op mijn linkerheup.
  Ik ben zooo blij, ik kan weer slapen en spijkerbroeken aan, liep alleen maar in een traingsbroek.
  Op dit moment wordt nog een glutentest gedaan en krijg ik nog de uitslag van.
  Voor mijn darmen heb ik nu suppletie erbij uit Duitsland en daarmee proberen we een bacterie terug te dringen die de darmwand beschadigd en voor de ontsteking zorgt.
  Wil dit toch delen omdat ik zelf de laatste tijd alleen maar op internet heb gezeten voor goeie adviezen.
  Ik kan het laboratorium prohealth zeker aanbevelen.
  Zij gaan door met zoeken totdat ze exact weten wat je mankeert.
  In 1 maand is mij meer duidelijk geworden dan in de laatste 8 jaar.
  Sterkte en succes allemaal

  • Jorinde,

   Jeetje zeg, ik krijg er bijna tranen van in mijn ogen. Ik ben ook chronisch moe en houd heel veel vocht vast (vooral in mijn gezicht).
   De huisarts kan niks voor me betekenen omdat mijn bloed gewoon goed is waar hij op test. Zelf heb ik 6 weken een histamine dieet gevolgd en toen ben ik 8 kilo vocht kwijtgeraakt. Terwijl ik wel gewoon heel veel at (alleen wel wat ik mocht eten).
   Je geeft aan dat je je een aantal onderzoeken hebt laten doen bij laboratorium prohealth .
   Ik ga nu ook contact met hen opnemen en hoop dat zij mij ook kunnen helpen.
   Ben je er nu helemaal vanaf of houd je je nu gewoon dagelijks aan een histamine vrij dieet?

   Ik hoor graag van je.

   Groetjes Tara

 11. Ik herken me in dit verhaal. Al jaren last van mijn darmen, en nu ook een te hoge hartslag, te hoge bloeddruk. Ik kreeg ook altijd overal de diagnose “stress”, terwijl ik met die darmperikelen toch al als kind zat. Toen ik van iemand de vraag kreeg of ik geen histamine allergie had en ik daarnaar op zoek ging, leek ik eindelijk het antwoord te hebben gevonden. Ook mijn huisarts dacht dat we nu dicht bij een oplossing voor al mijn kwalen zaten.
  Maar waar heeft u zich laten testen? Gisteren had ik afspraak op Gasthuisberg, waar men mij zegde dat hiervoor geen testen bestonden. Ik kreeg een papier mee met allerleid voedsel dat je wel en niet mag eten bij pseudo-allergieën. Toppunt was dat ik witte verse vis mag eten, terwijl ik eind vorig jaar na 4 dagen eten van witte verse vis netelroos kreeg! Ook het middel Daosin dat ik testte en me wel degelijk hielp, boorden ze de grond in. Mijn teleurstelling is dus wederom groot, want wéér maar eens word ik niet geloofd (weer maar eens stress en prikkelbare darm te horen gekregen) en krijg ik geen oplossing voor mijn problemen!

  • Raar Nancy volgens wat ik vind op internet kunnen ze je histamine gehalte meten met een bloed en of faeces test.

  • Ik ben 18 jaar en zit met het zelfde probleem als jou Nancy. Ik krijg ook telkens een teleurstelling van de dokter het enige wat ze allemaal zeggen is ik hoop dat er op een dag klaarheid in de zaak komt. Zelfs een gepensioneerde specialist van leuven. Heeft dat gezegt met huid tests kan je dat niet zien alleen met een bloedtest. Ik heb constant blazen in men mond en keel net wel gezwelletjes en het enige wat ze doen is een papier voor een pseudo-dieet geven dat moet je volgen. Maarje mag amper iets eten dan. Misschien kunnen we allemaal elkaar tips geven want dokters doen toch niets ofwel geloven ze je niet ofwel steken ze het op iets anders !
   Groetjes !

 12. ik ben op zoek naar recepten met zo min mogelijk Histamine (veroorzaakt erge jeuk). maar het gebuik van uien, knoflook en koolsoorten geeft ook problemen i.v.m. Stoma (darmkanker)
  het is erg lastig om iets lekker en gezonds klaar te maken. mijn vraag is zijn daar ook kookboeken voor beschikbaar. alvast bedankt Anneke

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

We zoeken 5000 personen die gratis afslankproducten willen testen. Meld je aan.

Gratis Afslank

Producten Testen

15987