Histamine Arm Dieet

Histamine is een biogeen amine, een stof die van nature in onze voeding voorkomt.

Normaal gesproken regelt de darm dat er niet teveel biogene aminen in de bloedbaan komen. Ze worden niet door de darmwand opgenomen of afgebroken. Als deze barriere niet goed functioneert, komen er dus teveel biogeen aminen in het bloed wat lichamelijke reacties kan veroorzaken. Als de concentratie histamine boven een bepaalde waarde komt, start dit proces.

Met een hoog histamine niveau in je lichaam kun je moeilijker denken en kun je jezelf niet goed concentreren. Tevens kan er een paniekaanval optreden. Dit gebeurt vaak een paar uur nadat je histamine vrijmakers gegeten hebt. Om het histamine niveau in je lichaam te verlagen kun je een histaminevrij dieet volgen. Zoals ik al in mijn welkomst verhaal aangaf zijn er mogelijk de volgende lichamelijke symptomen:

1) Hartritme stoornissen ( extra slagen van het hart, onregelmatige hartslag)

2) Ademhalingsproblematiek ( loopneus, verstopte neus, verkoudheid, ademnood)

3) Huidklachten ( rode vlekken, netelroos, jeuk)

4) Hoofdpijn ( migraine, duizelingen)

5) Buikklachten ( diarree, obstipatie, prikkelbaar darmsyndroom)

Zoals je wellicht al wel zult weten, kun je heel uitgebreid zoeken in google, naar de uitgebreide betekenis van Histamine. Ik heb bewust gekozen dit in te korten tot wat werkelijk belangrijk is.

Ook is het goed te weten dat een histamine-intolerantie, vanuit verschillende factoren kan ontstaan:

 • Een erfelijke factor, een aangeboren afwijking waarbij er nauwelijks, of geen enzymen zoals DAO in de darmen worden aangemaakt.
 • Door zweren in de maag en darm, waardoor de afbraak van aminen, door bloedingen, sterk verminderd wordt.
 • Door alcohol of medicijnen
 • Door een allergische reactie, dus hooikoorts, astma worden de mestcellen aangezet tot het vrijmaken van histamine
 • Via voeding, waar ik dus middels deze site verder op in zal gaan.

Wat slimme trucjes om alvast mee te beginnen zijn oa.:

 • Beweeg voldoende
 • Zorg voor een goede ademhaling
 • Zorg voor een goed dag-nacht ritme
 • Zorg voor een gezond en gebalanceerd voedingspatroon

Histamine vrij eten betekent heel puur eten! Het duurt wellicht even, maar je zult er aan wennen en het pure eten leren waarderen.

12 Reacties

 1. Hoi allemaal,

  ik ga 4 weken lang het navodieet volgen (Diagnostisch dieet bij (mogelijke) niet-allergische voedselovergevoeligheid) en ben echt verschrikkelijk met koken. Heeft iemand misschien recepten voor mij? Ik vind het namelijk nogal lastig uit te vinden hoe ik de toegestane productgroepen kan combineren/gebruiken. Alvast bedankt!

  Groetjes Nicoline

 2. Na chemo 30 jr. Geleden netelroos gekregen. Echt alles geprobeerd van regulier tot alternatieve geneeskunde, acu- punctuur. Met wisselend succes. Tweejaar geleden ingestort bleek mijn hartspier aangetast te zijn, ook door de chemo. Veel medicijnen. Gaat nu redelijk. Januari koolhydraatarm dieet begonnen. Weer heftige netelroosaanval. Bleek dat ik te histaminerijk eten had gegeten. Ben gaan googelen en een histaminearm dieet samengesteld. En ja hoor het helpt.bizar . Hoop dat het blijft!!!!!!!! Herkent iemand dit verhaal?

 3. Ik heb via mijn diëtiste dit dieet gevolgd, vanwege darmklachten. Na een zwaar jaar was ik van mijn darmklachten af. Mijn darmen hebben rust gekregen en konden daardoor herstellen. Mijn huidklachten waren onverminderd. Ik kon daarna weer opbouwen en nu kan ik alles weer eten zonder buikklachten te krijgen. Voor de huidklachten vermijd ik cosmetica en ga ik 1x per maand onder een lage zonnebank. Ook slik ik visolie.

 4. Graag zou ik willen weten , of er mensen zijn , die net als ik, steeds last hebben van rode pijnlijke en stekende huid, Heb via de arts anti histamine tabletten gekregen. Maar dit helpt dus niet.
  Een dieet daar heb ik niet aan gedacht, en de arts heeft daar ook niet over gesproken. Heb al 8 jaar die pijnaanvallen, rode huid dus. Misschien urticaria zei de arts? vreselijk. Wie heeft er een goed advies voor mij, want dit is niet uit te houden soms.

  • Heb je al eens geprobeerd of je wellicht overgevoelig bent voor sulfiet en bijbehorende enummers?
   Bij mij scheelt het echt veel qua uitslag! Vergis je niet, sulfiet zit in heel veel producten

 5. ik lees overal wat je niet mag eten en drinken maar ik zou heel erg graag willen weten wat ik dan dus wel mag eten. puur eten deed ik al maar nu mag ik nog veel minder. ik mag geen gluten en ik sta nu op een biogene amine-arm dieet. ik probeer nu al 2 dagen uit te zoeken wat ik wel mag maar ik kan nog steeds geen fatsoenlijke recepten vinden
  ik heb wel een hele waslijst wat ik niet mag. over kruiden en specerijen blijkt er minimaal uitgezocht te zijn wat er specifiek echt niet mag, thee is ook een ruim begrip. daarbij heb ik een hele waslijst met E en andere numers. lekkere recepten ben ik al helemaal niet tegen gekomen
  als iemand sugesties heeft, ik ben er echt dankbaar voor.

 6. Hoi Tilly,

  Als ik denk aan histamine denk ik aan ananas, garnalen, kiwi’s, kaneel en nog heel veel meer producten waar veel histamine in zit. Zoek maar eens op histamine bevattende producten via google. In bijna alles zit histamine dus ik ben erg sceptisch over dit dieet

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in