Heb jij slecht vet?

Vet vet vet, We hebben dagelijks vet nodig om juist geen vet op te slaan, maar welke vetten moet je innemen en welke vetten zijn nu goed voor je? Zoals velen van jullie weten, kan je vet verdelen in verzadigd vet en onverzadigd vet. Onverzadigd vet is vet wat gezond is om in te nemen. Het goede vet word verhoogd en het slechte vet word verlaagd. Onverzadigd vet kan je vinden in: olijfolie, noten en vis. Verzadigd vet zijn de verkeerde vetten of slechte vetten. Verzadigd vet zit vooral in: harde margarine, bak- en braadproducten, volvette kaas 48+, volle melk, gebak, worst.

Transvet is verzadigd vet en word wel verhard vet genoemd. Dit is ook een verzadigde vet, maar het is een slechtere vet dan verzadigd vet. Het onverzadigde goede vet is industrieel gehard en dit noemen we transvet. Transvet zit in: snoep, koekjes en fastfood

Kan je ook aan de buitenkant zien of iemand slecht vet heeft? Het antwoord is : ” Ja”.

Als je kijkt naar het lichaamsfiguur van een persoon dan kan je al gauw zien waar het vet is verdeeld. Als het vet zich rondom je buik bevind dan heb je een appelfiguur. Bij vrouwen moet de maximale taille omvang 88 cm zijn. Mocht dit boven de 88 cm uitkomen dan is dit ongezond. Respectievelijk bij mannen mag de middelomvang maximaal 102 cm zijn.

Nu je dit weet is het misschien leuk om eens bij jezelf te kijken, hoeveel centimeter is jouw middelomtrek?

Al jarenlang worden er onderzoeken gedaan naar cholesterol en de samenhang van cholesterol en voeding. Wat kan je hier nu daadwerkelijk aan doen? Het is vervelend en risicovol voor je gezondheid als je een te hoge cholesterol hebt.

Even de feiten op een rij

Wat is cholesterol? Cholesterol betekend letterlijk vet. Je hebt 2 soorten cholesterol, namelijk de goede cholesterol HDL en de slechte cholesterol LDL. Bij verhoging van het LDL gehalte in je lichaam veroorzaakt dit uiteindelijk de kans op lichamelijk gezondheidsrisico’s. Hieronder een korte opsomming van wat slechte cholesterol met je doet:

  • Door de slechte cholesterol kan je hart/- en vaatziekten krijgen
  • Je organen functioneren minder goed, doordat het slechte vet zich bind aan je organen, dit noemen ze het visceraal vet
  • Je kan sneller welvaartsziekten krijgen
  • Cholesterol kan 50% genetisch zijn
  • Veel mensen weten dat je door gezond te leven en bewegen al minder de kans hebt om een verhoogt cholesterol te krijgen.

 

Maar…….wist je dat je door de inname van ” natuurlijke cholesterolverlagers” je cholesterol kunt verlagen??

 

Vandaag wil ik jullie vertellen in welke producten en voedingsstoffen de natuurlijke cholesterol verlagers zitten. De natuurlijke cholesterolverlagers zitten in: vitamine b3, vitamine c en vitamine d3.

Vitamine B3 draagt bij aan de energie voorziening van cellen en helpt mee aan een goed werkende van het zenuwstelsel. Ook zorgt het voor een gezonde en stralende huid/glanzende haren. Vitamine B3 kan je in de volgende producten vinden: melk, kabeljauw, haring, bruin brood, pindakaas, banaan.

Wat is vitamine C en waar zit dit in?

Vitamine C is een van de bekendste vitamines en word ook wel ascorbinezuur genoemd . Vitamine C heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het beschermen van je immuunsysteem . Tevens is de vitamine C een natuurlijke cholesterol verlager.

Vitamine C zit in: koolsoorten, aardappelen, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien, guave, peterselie, rode paprika, broccoli, spruitjes, papaya, boerenkool, bloemkool, meloen (cantaloupe), knoflook, passiefruit, spinazie, mango, frambozen

Nog een belangrijke natuurlijke cholesterol verlager is de vitamine d3, wat is vitamine d3 en waar zit dit in? Vitamine D is een vet-oplosbaar vitamine. Vitamine D3 is het belangrijkste dat we opnemen. We kunnen uit cholesterol via 7-dehydrocholesterol vitamine D3 maken. Dit kan als de huid word blootgesteld aan ultraviolet licht van de zon (UVB straling) en deels haal je dit uit de voeding.

Beschermd onder de zon kan geen kwaad en heeft een positieve bijdrage als natuurlijke cholesterol verlager. Ik zou zeggen: “…… ik hoop nog op een beetje zon!”…..

Wie is Senem Boyluer

Graag wil ik mezelf aan jullie voorstellen. Mijn naam is Senem Boyluer en ik ben 32 jaar. Ik heb in Utrecht ruim 10 jaar mijn eigen Voedings-/ & Bewegingspraktijk. In mijn voedingspraktijk begeleid ik cliënten met obesitas, ondergewicht en kinderobesitas. Tevens werk ik in Utrecht ook samen met huisartsen en kinder obesitaskliniek Heideheuvel te Hilversum.

Naast het geven van voedingsadvies geef ik ruim 14 jaar sportlessen. Je kunt denken aan yoga tot aan spinning. Wil je meer informatie? Kijk op mijn website www.ideaalcoach.nl of je kunt mij een bericht sturen via vetvrij.com

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in