Waarom en hoe vaak sporten?

Er wordt vaker gesproken over sporten. Op feestjes, evenementen, de televisie en vooral ook als men het heeft over de gezondheid. Maar waarom is sporten nou zo belangrijk voor ons?

Tijdens het sporten is ons lichaam in constante beweging.  Dit zorgt ervoor dat ons lichaam actief blijft. Hierdoor worden onze spieren niet lui of zwak, onze botten hebben minder kans op osteoporose (botontkalking) en vooral ons hart blijft goed werken. Doordat ons lichaam in constante beweging is wordt er heel veel vet en andere lichaamsstoffen verbrand.

Sport is goed voor de bloedsomloop

Voor deze processen is er veel brandstof nodig. Voor brandstof is er vooral veel zuurstof nodig. Ons lichaam haalt zuurstofrijk bloed uit het hart. Dan denken wij gelijk even aan ons bloedcirculatiesysteem, welke wordt verdeeld in de grote en de kleine bloedsomloop. De kleine bloedsomloop is eigenlijk de belangrijkste. In dit proces wordt zuurstofarm bloed gepompt uit ons hart naar de longen toe om verrijkt te worden met zuurstof. Dit zuurstof halen de longen uit de lucht die wij ademen. Wanneer het zuurstofrijk bloed uit de longen gaat, gaat het terug naar het hart om vervolgens gepompt te worden in alle slagaders die naar de verschillende organen van ons lichaam gaan. Dit zuurstofrijk bloed wordt verbruikt en gaat dan als zuurstofarm bloed terug naar ons hart via de aders van de verschillende organen in ons lichaam. Dit proces geschiedt zolang wij leven.

Sporten zorgt ervoor dat dit systeem minder snel of toch helemaal niet verstoord wordt. Het komt zelden voor dat een topsporter last heeft van hart-en vaatziekten, obesitas of hypertensie. Sporten wordt ook vaker geadviseerd door de arts. Sporten hoort dus zeker bij een gezonde leefstijl.

Hoe vaak moet je per week sporten?

Om een gezonde leefstijl te onderhouden zijn 30 minuten per week aan sport wel voldoende. Als je een doel hebt vanwege jouw sport, gezondheid of levenskeuze is dat natuurlijk een ander geval.

Krachttraining

Hoe meer spieren je hebt hoe hoger de stofwisseling. Krachttrainingen versterken ook de gewrichten en botten. Deze training dient voor goede resultaten drie keer per week gedaan te worden. Het is goed om deze trainingen 45-60 minuten te laten duren per keer plus de 5 minuten die je besteed aan de nodige opwarming.
Krachttraining is ook waar je andere elementen van de conditie te verbetert. Werken aan je flexibiliteit kan in de opwarming en tijdens de oefeningen worden opgenomen om ervoor te zorgen dat je een volledige training doet. Je kunt werken aan de coördinatie tijdens de opwarming met bewegingen en zoals kruipen. Je kunt ook de balans verbeteren door het doen van oefeningen op één been.

Cardio

Net zo belangrijk als het is om aan krachttraining te doen, heeft cardio ook zijn plaats in een evenwichtige workout routine. Cardio houdt de werking van je bloedsomloop optimaal en helpt je om sneller te herstellen. Verder houdt cardio je uithoudingsvermogen omhoog. Deze sport dient twee keer per week gedaan te worden en wel 150 minuten van matige tot intense activiteit per week.

Rust dagen

Een pauze laat je lichaam herstellen en weer opnieuw opbouwen, zodat je hierna fris door kan gaan met sporten. Een rustdag zou eigenlijk worden beschouwd als actief herstel, wat betekent dat je niet naar de sportschool hoeft te gaan. Het geldt dan niet alleen voor het fysieke herstel, maar dan ook het mentale. Zo een rust sessie dient dan twee keer per week gehouden te worden en wel voor 30-60 minuten.
Dit kan je doen door een yogales bij te wonen of door gewoon een korte wandeling te maken in de buurt.

Gezonde Groet,

mark

[thrive_leads id=’46006′]

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in