Hoeveel je kunt afvallen per week hangt af van een aantal factoren. Je voeding en fitness zijn twee belangrijke factoren die je gewicht bepalen. Personen die willen afvallen moeten zich daarop richten. Met de juiste balans aan dieet en beweging zijn alle realistische gewichtsdoelen haalbaar. Hier leggen we de nadruk op het woord realistisch, want bij het stellen van doelen moeten die haalbaar blijven. Een goed doel wordt opgesteld op basis van het SMART-principe, het moet dus voldoen aan het volgende:

  • Het is Specifiek
  • Het is Meetbaar
  • Het is Acceptabel
  • Het is Realistisch
  • Het is Tijdgebonden

Dus naast het bepalen van wat je in totaal wilt verliezen, 5 of misschien 20 kilo, moet je ook nagaan binnen hoeveel tijd je je doelen kunt bereiken.

Maak kleinere doelen

De eerste vraag die je stelt is dan: Wat wil je bereiken?

Denk hier aan je grote doel. Wil je uiteindelijk 10 of meer kilo kwijt? Hoe groter dit doel des te harder je zult moeten werken. Daarnaast zal het ook langer duren om het te behalen. Bij personen die veel gewicht kwijt willen is het raadzaam om het uiteindelijke doel op te splitsen in kleinere doelen. Dit houdt je gemotiveerd.

Hoeveel kan je per week afvallen?

Hier komt de belangrijke vraag dan aan de orde: Hoeveel kan je per week afvallen?

Dat overtollig gewicht is niet van de één op de andere dag aangekomen. Het zal dus ook niet van de één op de andere dag eraf gaan. Dat is een onrealistische verwachting. Vele afslankmethoden beloven dat het mogelijk is om meerdere kilo’s per week te verliezen. Je kunt zelfs een slordige 8 kg per week verliezen met bepaalde voedingsplannen. Is dit wel haalbaar? En is het gezond? Laten we de wetenschap erbij halen.

Uit onderzoek is gebleken dat 1 gram vet ongeveer 9 kcal bevat. 1 kilo vet (1000 gram) bevat dus 9000 kcal. Dit geeft aan dat om 1 kilo vet te verliezen je dus tenminste 9000 calorieën moet verbranden.

Een vrouw eet gemiddeld 2000 kcal in 1 dag. In 1 week is dat 14000 kcal. Om elke week 1 kg aan vetweefsel te verliezen zal ze 5000 kcal per week mogen eten. Dus 9000 kcal minder. Reken je dat terug dan zul je merken dat zo een vrouw slechts 714 kcal per dag mag eten om 1 kg per week te verliezen. Lijkt dat je haalbaar? Lijkt dat je gezond?

Een halve kilo per week afvallen klinkt realistischer. Hiervoor moet je slechts 4500 kcal minder eten. Dit geeft je meer dan 1400 kcal om in 1 dag te consumeren.

Sport heeft ook invloed op gewichtsverlies

Zonder te sporten kun je per week een halve kilo verliezen. Dit kun je opvoeren door te sporten zodat je meer kcal verbruikt. Hoeveel je dan verliest hangt helemaal af van je inzet, de intensiteit en frequentie van het sporten. Ook het type fitness zal van invloed zijn. Doe je voornamelijk cardio-oefeningen of juist krachttraining? Beiden zijn goede tools om kcal mee te verbranden. Doorgaans ziet met cardio als de vetverbrander, toch kan je ook vet verbranden met krachttraining.

Conclusie

Een realistische gewichtsverlies hangt af van meerdere dingen. Met dieet alleen kan zonder teveel moeite een halve kilo per week verliezen. Wil je meer verliezen dan zul je veel minder kcal per dag moeten consumeren. Dit is niet aan te raden. Te weinig kcal voor langere periode consumeren zal je gezondheid negatief beïnvloeden.

Om meer kcal per week te verliezen zul je dus  moeten sporten. Met regelmatig sport is het mogelijk om meer dan een halve kilo vet per week te verliezen. Probeer het maar en blijf realistisch in je gewichtsdoelen.

Gezonde Groet,

mark

[thrive_leads id=’46006′]

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in